Semb: – Klar straffe

Første polske avansement fra gruppespillet

AVGJORDE: Jakub Blaszczykowski scoret kampens enste mål i 1-0-seieren over Ukraina. Foto: Valery Hache Afp

Ukraina - Polen 0-1: Norsk dommerhjelp gjorde Polen historiske

(Ukraina-Polen 0-1) Tirsdag ble Polen og Tyskland det tredje og fjerde laget i EM-historien med tre "smultringer" på tre gruppespillskamper. Polen med norsk hjelp.

Artikkelen er over tre år gammel

Kun Italias 1980-lag og Tyskland 1996-mannskap hadde klart å holde nullen i tre gruppespillskamper i ett og samme EM. Helt til Polen og Tyskland gjorde det i gruppe C i 2016. Førstnevnte med god hjelp av mesterskapets norske alibi i Frankrike, Svein Oddvar Moen.

Les også: Tyskland slo Nord-Irland 1-0

En nydelig scoring av Jakub Blaszczykowski etter en kort cornervariant i det 54. minutt var nok til å sikre tre polske poeng og åttedelsfinale. Den andre trepoengeren og det første sluttspillet i polsk EM-historie.

Mens Polen skrev positiv historie, var fortegnede negative da Ukraina forlenget rekken på EM-kamper uten scoring til fem. Forrige målscorer for Ukraina i EM: Shevchenko i 2-0-seieren over Sverige i EM 2012.

Norsk dommerfokus

Igjen kom det norske dommerteamet i negativt fokus, da Ukraina skulle hatt straffe etter femten spilte minutter i førsteomgang.

– Det er en klar straffe, og det er synd for Svein Oddvar og teamet hans at de ikke får med seg dn. Det er sånn som kan avgjøre om de får dømme flere kamper i mesterskapet, sa Nils Johan Semb i NRK-studioet i pausen.

For da Polen-back Jedrzejczyk skulle avskjære avslutningsmuligheten til Ukrainas nummer sju, Yarmolenko, taklet han kantspilleren klart bakfra og fratok han muligheten til å avslutte. Dermed skjedde det som skjedde i Wales-Slovakia, også i kampen mellom Ukraina og Polen for det norske dommerteamet.

Kjetil Rekdal var i VGs EM-studio like klar som Semb.

– Det er en soleklar straffe. Nå spørs det hva dommerkomiteen sier om avgjørelsen til Svein Oddvar Moen. Han hadde en diskutabel situasjon sist og en nå, vi får bare se om dommerkomiteen gir han tommel opp eller ei.

Møter Sveits i åttedelsfinale

Andreplassen i Gruppe C for Polen sikret kamp mot Sveits i åttedelsfinalen, den spilles lørdag 25. juni klokka 18.

Det er første gangen det polske fotballandslaget kvalifiserer seg til cupspillet i EM, etter at de bommet i gruppespillet på sine to foregående EM-forsøk. Det ene i Sveits og Østerrike i 2008, og på hjemmebane i 2012.

Det gjør de imidlertid med småbeskjedne 2-0 i målforskjell. Kun Arkadiusz Milik og Jakub Blaszczykowski har maktet å score for hvittrøyene, sistnevnte matchvinner i tirsdagens oppgjør.

Mest bekymringsverdig er måltørken til Robert Lewandowski. Lewandowski har 523 EM-minutter uten scoring må han få orden på siktet før Sveits-kampen.

Mot Ukraina var han nære tidlig.

Fyrverkeriet som slukket

I ett mesterskap preget av lite mål før pause, var tendensen i Ukraina-Polen en helt annet, selvom sluttproduktet ble nok en målfattig kamp. Før kampen hadde lagene til sammen scoret ett mål på fire kamper, men til tross for dette var åpningen på kampen et fyrverki. Allerede før ti minutter var spilt hadde Milik og Lewandoski for Polen, og Konoplyanka og Zozulya for Ukraina, brent store sjanser.

Les også: Lewandowski er veltrent som få takket være kona

Ifølge UEFA hadde ingen av de 23 ukrainske EM-spillerne scoret i en stor landslagsturnering før kampen mot Polen. I tirsdagens kamp så de ivrige ut for å felle den statistikken, mot et polsk lag de har hatt et fint grep på de siste interne oppgjørene.

Men så dabbet det av frem til pause. Det dabbet av på presisjon, og det dabbet av på intensitet. Særlig fra Polens side. I Paris scoret Tyskland 1-0 mot Nord-Irland og andreplassen i gruppa for Polen var forseglet nesten uansett hva.

Les også: Stjerneskudd (22) satte Lewandowski i skyggen

Innbytter satte fyr på Polen

I pausen gjorde Polen-treneren Adam Nawalka ett bytte. Ut gikk Piotr Zielinski. Inn kom Jakub «Kuba» Blaszczykowski.

Fiorentina-kanten brukte ni minutter på å sette kampens første, og å sette fyr på den polske langsiden på Stade Vélodrome. Etter en kort cornervariant ble Blaszczykowski spilt fri av Milik inn i Ukraina-boksen. En såledrag, ett blikk og ett skudd senere var Polen i ledelsen og Blaszczykowski en folkehelt.

Med Ukrainas utgangspunkt skulle man kanskje tro lufta ville gå litt ut av ballongen - med null å spille for og 0-1 i protokollen.

Den gang ei. Ukrainerne fortsatte å prøve. Alt via kantene Konoplyanka og Yarmolenko. Gang på gang fikk kantspillerne boltre seg langs linja, og de varierte. Noen ganger gikk de til linja og la inn, andre ganger skjærte de inn og avsluttet selv. Tellende resultat slet de med, og klokka tikket stadig mot en forlenging av den negative ukrainske scoringsstatistikken i EM-sammenheng.

Les også: De 10 EM-høydepunktene du ikke må gå glipp av

Les også: VGs EM-kalkulator - regn deg frem til hvordan sluttspillet blir

De siste 35 minuttene av kampen betonet seg nokså like - Ukraina styrte, Ukraina forsøkte, men Polen holdt hele distansen. Dermed kunne Polen innkassere andreplassen i gruppe C, og Sveits i åttedels er de sannsynligvis godt fornøyd med.

Med litt mer tur kunne de imidlertid gått helt til topps i gruppa.

Kunne «tatt en Wales»

Ukraina lå håpløst alene i bunnen av Gruppe C før kampen, etter 0-2-tap mot både Nord-Irland og Tyskland. Polen på sin side, lå á poeng med tyskerne etter en sjansefattig 0-0-kamp mot nabolandet i polakkenes andre gruppespillskamp.

JUBEL: Ajax-spissen Akraduisz Milik var Polens eneste målscorer i EM før kampen mot Ukraina, det målet kom mot Nord-Irland i åpningskampen som endte med 1-0-seier. Foto: Valery Hache Afp

Les også: Forsvarsveteran (36) endte 30 års ventetid for Nord-Irland

Les også: Så nær var Polen seier over verdensmesterne

Dermed var mulighetene for polsk gruppeseier tilstede, med noen av de samme forutsetningene som Wales hadde mandag kveld. Den oppgaven mestret som kjent Wales.

Polakkene kunne ta gruppeseieren med uavgjort, om Tyskland tapte, eller med seier hvis tyskerne tapte eller spilte uavgjort mot Nord-Irland.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder