Per-Mathias Høgmo og landslaget er tilbake i Norge etter landskampen mot Estland. Her er landslagssjefen avbildet på Lennart Meri Tallinn lufthavn tidligere i dag. Til venstre er NFFs kommunikasjonsdirektør Svein Graff. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

Slik forsvarer Høgmo bruken av 30 millioner kroner

Men landslagssjefen nekter å kommentere egen million-lønn

TALLINN (VG) Island kom til EM på halve budsjettet til Norge. Landslagstrener Per-Mathias Høgmo (56) forsvarer bruken av 30 millioner med at landslaget skal føles som Premier League og Bundesliga.

Høgmo fikk ni millioner mer enn forgjengeren Egil Olsen til å realisere drømmen om det første sluttspillet på 16 år. Men håpet ble knust av Ungarn i playoff i november.

– Min jobb er å profesjonalisere på en best mulig måte innenfor de rammene vi har. Noen ganger er motstanderne og de lagene vi trekker i en kvalifisering med på å påvirke kostnadsnivået, sier Per-Mathias Høgmo.

VG-børsen: Slik spilte Norge mot Estland

Han poengterer at det er gjort endringer i støtteapparatet foran årets sesong der det var mest formålstjenlig, fordi man bestreber seg på å være så kostnadseffektiv som mulig.


– Men samtidig ønsker vi å tilpasse oss internasjonal standard, slik at våre spillere, som er vant med forholdene i Premier League og Bundesliga ikke skal føle det som en nedtur å komme på landslaget, sier Per-Mathias Høgmo.

Per Ciljan Skjelbred spiller til daglig i tysk Bundesliga, men ledet det norske laget mot Estland i går. Foto: Vegard Wivestad Grøtt NTB scanpix

De totale kostnader relatert til A-landslaget kom på 30,3 millioner kroner i 2015, ifølge NFF. Reise, opphold og andre troppskostnader har også gått opp under Høgmo – fra 20 millioner kroner samlet i Drillo-årene 2012 og 2013 (Høgmo tok over i september) til 29 millioner kroner til sammen i Høgmo-årene 2014 og 2015.

EM-eventyret til Island har kostet halvparten av Norges budsjett. Den enorme forskjellen får VG bekreftet av pressesjef Omar Smarason i det islandske fotballforbundet.

Rutefly til Tallinn

Generalsekretær Kjetil Siem har uttalt at utgiftene kan forsvares i forhold til inntektene, men at pengebruken er høy i forhold til resultatene. Støtteapparatet har talt 20 personer. Siem antyder at det er nok folk, og at Høgmo selv har tatt initiativet til andre måter å gjøre det på, etter signaler fra NFF-ledelsen.

Norge hadde med egen kokk og reiste med charterfly til bortekampene i fjor. Til matchen mot Estland gikk turen med rutefly. Det har vært vanlig at to spillere deler en treseter, slik at de får ett ledig sete mellom seg. Den luksusen var ikke med på flyet fra Tallinn i dag.

Landslagssjefen hadde i 2014 en skattbar inntekt på 3,4 millioner. Det er nesten dobbelt så mye som Sveriges landslagssjef Erik Hamrén tjener ifølge en liste utarbeidet av financefootball.com.

Men Høgmo – og i hvert fall Hamrén – har læreguttlønn i forhold til Europas trenerelite. Roy Hodgson (England) topper med 47,4 millioner, foran Antonio Conte (Italia) med 43,6 millioner kroner.

VG har spurt Høgmo om en kommentar til egen lønn. Og hans vurdering av det han tjener sammenlignet med Hamrén. Men han ønsker ikke å snakke om temaet.

– Jeg ser ingen grunn til å kommentere egen eller andre landslagstrenerens lønn, sier Per-Mathias Høgmo.

Football Soccer - Turkey v Sweden - International Freindly - Antalya Arena, Antalya, Turkey - 24/03/16 Sweden coach coach Erik Hamren before the match REUTERS/Murad Sezer Foto: Murad Sezer Reuters

Av de 24 landslagstrenerne som forbereder sine lag på EM-sluttspillet i Frankrike (10. juni til 10. juli) ville Høgmo havnet på en 13. plass. Norge røk som kjent ut på playoff mot Ungarn. Det er 16 år siden sist landslaget kom til et sluttspill med EM i Belgia/Nederland.

Fire treningskamper

Neste sjanse er VM i Russland om to år. Høgmos menn skal spille fire treningskamper til før de møter regjerende verdensmester Tyskland i kvalifisering på Ullevaal 4. september. Den første oppvarmingsmatchen mot Estland i iskalde Tallinn torsdag endte 0–0. Norge imponerte ingen. Tirsdag møter de Finland på Ullevaal.

Les også: Berisha om missen: – Kan ikke grave meg ned

Ifølge svenske Aftonbladet er Hamrén, som tidligere trente Rosenborg, godt tilfreds med lønnsvilkårene. Han tok Sverige til EM-sluttspillet gjennom playoff mot Danmark (4-3 sammenlagt). I den avgjørende matchen i Parken viste Zlatan Ibrahimovic klasse med praktfulle scoringer.

– Jeg håper alle parter er fornøyde når man skriver en avtale. Jeg er i hvert fall fornøyd med min lønn, sier Erik Hamrén.

Les også: Slik brukte landslaget 30 mill.

Høgmos lønn ble bekreftet som «et sted mellom 3,5- og 4 millioner» av tidligere fotballpresident Yngve Hallén da han ble ansatt i september 2013.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder