• Kunne stoppet FIFA-presidenten

• Vil ikke snakke om NFF-ledelsen

SVAKE SJELER: På spørsmål om han tror FIFA-ledere ble korrupte gjennom fotballen, svarer Per Omdal: – Det er klart at systemet, pengeflommen, spredningen helt klart har vært med på å utløse mye av det. Så er du en svak sjel på forhånd …det er klart det er personer som har latt seg påvirke og friste. Foto: ,

Slik angrep han Blatter

68 år gamle Per Ravn Omdal har vært en del av et system som
skjelles ut som «råttent», men hevder likevel at han er sjokkert over det som har kommet frem det siste halvåret.

 • Trond Johannessen
 • Wegard Bakkehaug
 • Trond Solberg (foto)

Artikkelen er over fire år gammel

– Omfanget og pengesummene sjokkerte meg. Vi ante ikke at det var så stort, sier han.

– Men du kan ikke være sjokkert over at det smalt til slutt?

– Nei, antagelig ikke, antagelig ikke, sukker Omdal.

Han er hedret med «Order of Merit» av FIFA, og han er æresmedlem i både UEFA og NFF. Ingen nordmann har vært så høyt og så lenge i det internasjonale fotballsystemet. Han var styremedlem i FIFA fra 1994 til 2002, og satt 17 år i UEFAs styre, ti av dem som en av visepresidentene.

TV-EKSPLOSJON: – Det er viktig å se dette inn i en sammenheng, mye ble endret da fotballen eksploderte i penger på grunn av TV-inntekter rundt 1990, sier Per Omdal. Foto: ,

Lot seg friste

Nå ser han at en rekke fotball-ledere verden over anklages for korrupsjon gjennom mange år, toppet med at FIFA-president Sepp Blatter og UEFA-president Michel Platini er utestengt fra fotballen i åtte år, etter en udokumentert 17-millionersutbetaling til Platini i 2011.

• • Hva skjer med Blatter nå? Sjekk hans nye luksusliv

– Jeg synes alt dette er forferdelig trist. Det er ikke trist det at det avdekkes, men det er trist at dette har vært sånn. At det er så mange som har latt seg friste av lettjente penger.

– Men dette er så omfattende, tenkte du virkelig ikke at systemet er korrupt da du var med?

– Jeg kan ikke si det altså, at det var korrupt. Men historien har jo vist at det var korrupt på toppen. Jeg har jobbet sammen med flere av disse personene, og de var dyktige politikere og fotball-ledere mange av dem.

– Kommer FIFA videre hvis det ikke settes inn helt nye personer på ledersiden?

– Jeg har fått referert litt hva de holder på med i forhold til fornyelser, valg, åpenhet, aldersgrenser, habilitetssjekker og så videre. Jeg tror FIFA er på god vei, noen av de som er inne er ordentlige, skikkelige folk. Og det gode med som har skjedd er at verden skjønner at dette går ikke lenger, og de som er der vil ikke våge ... det går ikke lenger.

Omdal mener det er en forskjell på Det internasjonale fotballforbundet FIFA og Det europeiske forbundet UEFA.

– Etter det jeg har sett har regnskapene vært åpne og transparente i UEFA. I FIFA har det ikke vært sånn. Den mangelen på åpenhet, det er liksom noe av roten til det som ikke har tålt dagens lys.

– Du er sikker på at alt er i orden i UEFA?

– Ja, altså, så langt jeg kan bedømme, så tror jeg det. Og så kan man aldri garantere for at det ikke er noe.

– Ligger det en frykt der for at det er et naivt svar?

– Ja, det bør det kanskje alltid gjøre, men jeg synes det er bygget opp systemer som er så bra som jeg synes det kan være, sier mannen som reiser og jobber mye for UEFA i forbindelse med en rekke breddefotballprosjekter, samt at han jobber med fotball i bistandssammenheng (NFF samarbeider med UD).

Hentet frem av engelsk storavis

Han var kritisk til toppstyringen av FIFA allerede da han satt i styret selv.

– For eksempel så etterlyste vi i flere år lønnen til presidenten. I ethvert firma som er børsnotert på Oslo Børs, så må du oppgi lønnen til administrerende direktør og styreleder. Men her var ikke mulig å få det ut, sier han om saken som var oppe i 2001/02, og som kunne ha ført til at Sepp Blatters tid som FIFA-president hadde tatt slutt.

Den engelske storavisen Guardian tok tak i den 13 år gamle maktkampen i går. «Vi ga uttrykk for vår bekymring, men de sveitsiske myndighetene virket ikke interesserte. Jeg kan ikke si sikkert om dette kunne hindret år med vanstyre, men vi føler det», uttalte Omdal til Guardian.

HAR SLÅTT I BORDET: Per Ravn Omdal har lenge uttrykt seg kritisk til hvordan Sepp Blatter har styrt FIFA. Foto: ,

Men for å begynne i 1998, da Blatter ble valgt til president. Per Ravn Omdal, daværende NFF-president, støttet svenske Lennart Johansson og var først irritert på at Blatter begynte med å love Michel Platini jobb som sportsdirektør i FIFA.

«Det er et løfte Blatter ikke uten videre kan holde. Et systemskifte er tvingende nødvendig. Dagens ledelse kan sammenlignes med et uopplyst enevelde som ligger langt fra vårt syn på demokrati og normale beslutningsprosesser», uttalte Omdal til Dagens Næringsliv 6. juni 1998.

HER STARTET DET: Sepp Blatter har akkurat blitt FIFA-president, svenske Lennart Johansson «mistet» 20 stemmer på oppløpet. Mye kunne sett annerledes ut de neste 17 årene dersom svensken hadde vunnet valget i Paris. Foto: AP Foto: ,

Johansson tapte, og Omdal var blant dem som stusset veldig over at den svenske kandidaten «mistet» mer enn 20 stemmer helt mot slutten. I dag ønsker ikke Omdal å snakke om at stemmene var blitt kjøpt fra afrikanske land, siden det aldri er blitt bevist.

• • Platini: – Hvordan kom vi hit?

Den somaliske fotballpresidenten Farah Addo hevdet i 2002 at 18 afrikanske stemmer ble kjøpt i 1998, og i boken How They Stole The Game av briten David Yallop hevdes det at Blatter betalte afrikanske representanter for stemmer i 1998.

Til angrep på Blatter

Omdal var noe mer positiv til Blatter et drøyt år senere, høsten 1999. Til Aftenposten: «Sammenlignet med det som var før, er det blitt store endringer, større åpenhet og sterkere grad av demokrati.»

Men idyllen varte ikke så lenge. I 2001 braket det løs for alvor. 11 av 24 personer i FIFAs styre, inkludert Johansson og Omdal, krevde at lønnen til Blatter skulle bli offentlig.

9. mars 2002 skrev VG at Omdal var anfører i et frontalangrep mot Blatter, der FIFA-sjefen ble beskyldt for blant annet korrupsjon. «Blatter kan ikke frede seg selv», sa Omdal til VG.

Og til VG en uke senere, da Blatter truet med å redusere Europas innflytelse i verdensfotballen.

«Han tilhører en annen tid. Jeg er oppbrakt over det han nå kommer med, og jeg er grundig lei av de stadige utspillene og ideene som kommer fra Blatter. Vi kommer til å angripe enhver påstand som kommer fra den kanten i fremtiden

I april uttalte Omdal seg ytterligere to ganger til VG.

«Ingen enkeltperson kan foreta seg slike ting som Blatter nå har gjort», kommenterte han etter at Blatter egenhendig stanset granskingen av FIFAs økonomi.

(Saken fortsetter under bildet.)

SISTE SAMMEN: Da Sepp Blatter var NFFs gjest under 100-årsjubiuleet i 2002 var Per Ravn Omdal NFFs president. Akkurat i disse dagene var Omdal meget kritisk til Blatter, blant annet fordi FIFA-presidentens lønn ikke var offentlig. Foto: KNUT ERIK KNUDSEN Foto: ,

«Jeg vet ikke om Blatter kan overleve dette. Det burde ikke være mulig å klare det. Det virker som om flere og flere får opp øynene for hva som skjer», sa Omdal dagen før valget av FIFAs nye styre, det som endte med at han selv ble skviset ut til fordel for Michel Platini.

Senere truet Omdal og ti andre styremedlemmer med sivilt søksmål mot Blatter. Presidenten kontret med at de 11 burde fengsles. «Ordene tilhører en desperat mann, som uttaler seg uten mål og mening», var Omdals replikk.

– Ikke bestevenner

Men Blatter overlevde. Per Ravn Omdal endte på tapersiden, og mistet altså styreplassen til Platini.

– Jeg tror han vant med 20 mot 17 stemmer.

– Ble du Blatters fiende?

– Vi var ikke bestevenner, for å si det sånn.

– Lennart Johansson har uttalt at dette som nå kommer frem er en slags oppreisning for dere. Føler du det slik?

– Jeg er mest lei meg, på fotballens vegne, over at det har vært slik. Men jeg har jo tenkt tanken på at verden kunne vært annerledes når jeg ser tilbake på presidentvalget i 1998, da Lennart Johansson tapte.

– Er det ingenting du tenker at dere kunne gjort annerledes?

– Kanskje vi burde stått på enda hardere i 2001-2002, da sveitsiske myndigheter henla saken på grunn av bevisets stilling.

– Men du har vel også tjent gode penger i UEFA og FIFA, fått solide styregodtgjørelser og dietter?

– Ja, og ellers kunne jeg ikke holdt på, for å si det enkelt. Jeg var jo den første som var NFF-president på heltid, og sånn var det. Det jeg hadde av styregodtgjørelser i FIFA og UEFA, det ble tatt opp i fotballforbundet, og så reduserte jeg på lønnen der.

Omdal erkjenner at det florerte med private invitasjoner fra søkerland som ville ha VM-sluttspill, men at det aldri var aktuelt å takke ja til slike tilbud. Isteden krevde de at søkerlandene skulle komme til Norge.

– Representanter fra Sør-Afrika var vel her fem ganger.

• • Husker du? Blatter om det norske håndtrykket

FOR SNILL? Fotballpresident Yngve Hallén har få¨tt kritikk for at han for lenge var for ettergivende overfor Sepp Blatter. Her er de to på Nobels Fredssenter i oktober i fjor. Foto: SCANPIX Foto: ,

Omdals holdning til Sepp Blatter var ganske annerledes enn den NFF-president Yngve Hallén og generalsekretær Kjetil Siem har hatt de siste årene. De har vært langt mer vennlig innstilt til FIFA-presidenten.

– Syns du dagens NFF-ledelse har vært for servile overfor Blatter og FIFA?

– Det har jeg ingen kommentar til. Dette må dagens ledelse i fotballforbundet svare for.

– Det fremstår kanskje litt rart at du ikke vil si noe om det?

– Det er mulig, men jeg er ikke en del av ledelsen i fotballforbundet lenger, og har bestemt meg for at jeg ikke gir noen kommentarer om det.

– Hva synes du om «Handshake for Peace»?

– Ingen kommentar.

Les også

 1. Slik blir Blatters luksusliv etter utestengelsen

  FIFA-president Sepp Blatter (79) er utestengt fra all fotball i åtte år.
 2. Platini gir ikke opp presidentkampen

  Til tross for å være utestengt nekter Michel Platini (60) å gi slipp på drømmen om å bli FIFA-president.
 3. Reagerer på hemmelighold av Blatter-lønn

  Norske Per Omdal, tidligere topp både i UEFA og FIFA, sier til VG at han aldri fikk vite noe om hvor mye Michel Platini…
 4. VGs fotballjournalist mener: Når nasjonalheltene faller gjør det ekstra vondt for landet

  Det er posisjonen hans som «spiller» som gjør at franskmennene er i sjokk over utestengelsen av Michel Platini (60).
 5. Blatter trakk inn Norge i sin forsvarstale

  I sin forsvarstale trakk Sepp Blatter (79) inn den norske ideen «Handshake of Peace» og satte den i sammenheng med…
 6. Fransk ekspert om Platini-dommen: – Det er henrettelse på offentlig plass

  Flere franske eksperter mener det er feil å utestenge Michel Platini (60) fra fotball i åtte år.
 7. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

  Både FIFA-president Sepp Blatter (79) og UEFA-sjefen Michel Platini (60) er utestengt fra all fotball i åtte år.

Mer om

 1. FIFA
 2. Internasjonal fotball

Flere artikler

 1. Reagerer på hemmelighold av Blatter-lønn

 2. Pluss content

  Per Ravn Omdal mistet sønnen: – Det verste som har skjedd oss

 3. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

 4. Pluss content

  «Gudfaren» er død

 5. Fransk ekspert om Platini-dommen: – Det er henrettelse på offentlig plass

Fra andre aviser

 1. Omdal hevder Blatter løy for åpen scene: - Platinis lønn var aldri et tema

  Aftenposten
 2. I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

  Aftenposten
 3. Omdal om avdøde Havelange: - Det er nok i første rekke korrupsjonen vi vil huske ham for

  Aftenposten
 4. I over 20 år har fotballens mektigste vært mistenkt for korrupsjon. Likevel går han fri i hjemlandet.

  Fædrelandsvennen
 5. Omdal om avdøde Havelange: - Det er nok i første rekke korrupsjonen vi vil huske ham for

  Bergens Tidende
 6. Omdal om avdøde Havelange: - Det er nok i første rekke korrupsjonen vi vil huske ham for

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no