Ronaldos mørke Portugal-kveld – bommet på ALT

Men sjefen vil ikke snakke om stjernens sjansesløseri

PARIS/OSLO (VG) (Portugal-Østerrike 0-0) Han skulle sette ny EM-rekord med scoring i fire mesterskap på rad, men så langt har Cristiano Ronaldo (31) bare vært «Bomnaldo».

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

I det dramatiske og underholdende 0-0-oppgjøret mot Østerrike, der Portugal var det klart beste laget, ble Ronaldo lagets syndebukk med straffemiss og flere spolerte sjanser.

Ifølge Opta har Portugal-stjernen totalt 20 avslutninger på to kamper – ingen av dem i mål.

På pressekonferansen etter kampen ville ikke Portugal-trener Fernando Manuel Costa Santos snakke om Ronaldos sjansesløseri. Sjefen var svært ordknapp i møtet med pressen.

Mer snakkesalig var Østerrike-trener Marcel Koller.

– Vi har fortsatt sjansen og det kommer en «finale» på onsdag, sier han til VG.

Da møter de Island i til skjebnekamp, en kamp de må vinne for å holde liv i EM-drømmen.

Les fyldig kampreferat her

Ble historisk - så oppgitt

Portugal leverte fyrverkerifotball på Parc des Princes. Rakettene kom fykende fra høyre og venstre, fjern og nær, høyt og lavt, fra straffemerket – og de endte alle opp i øst og vest. I stolpen. Eller i fanget til Østerrike-keeper Robert Almer.

Da Cristiano Ronaldo ble dratt i bakken etter 77 minutter kunne han ha endt elendigheten – og i stedet satt ny rekord med scoring i fire EM på rad.

Ronaldo skjøt i stolpen. Og ut.

Da Ronaldo endelig traff, med en vakker heading, spratt Portugal-benken opp i glede. Problemet var at assistentdommeren sto med flagget rett ut, og Ronaldo holdt seg hardt til sitt svette ansikt.

Superstjernen slo oppgitt ut med armene da lagkameratene ikke fikk det til mot Island, men lørdag kunne han ikke skylde på andre enn seg selv.

NRK-reporter hisset på seg Portugal-sjefen

Han fikk mer enn nok støtte da han passerte Luis Figos rekord i antall landskamper, og spilte selv en god kamp, men i sin 128. Portugal-match ville det seg ikke for Ronaldo.

31-åringen gikk til pause med EMs dårligste skuddstatistikk (14 skudd og ingen mål). Og i annen omgang kom det påfyll så det holdt.

Portugal, anført av den gode Valencia-strategen André Gomes på midten, leverte to særdeles friske omganger. Uforutsigbare Nani var mer «på» enn «av», og skapte trøbbel både langs bakken og i luftrommet.

Da Nani lirket ballen forbi Sebastian Prödl etter et Ronaldo-innkast sto Østerrike-keeper Robert Almer i veien – og da han steg til værs med imponerende spenst etter en halvtime smalt ballen i stolpen.

I FRANKRIKE: VGs reporter Sindre Øgar på Parc des Princes i Paris.

Dårligst i EM

Hva så med Cristiano Ronaldo?

Ørepynten forsvant etter oppvarming, sveisen satt som limt, han gjorde seg litt høyere på lagbildet, men han droppet mange av de negative «vibbene» og faktene fra Island-oppgjøret.

Les også: Ronaldo ut mot Island-jubelen

For på en kveld der lagkameratene gjorde jobben sin var det Cristiano Ronaldo som sviktet. Han misset en enorm mulighet etter praktfullt Portugal-broderi på venstresiden. Avslutningen med bredsiden gikk utenfor, og kanskje skulle han valgt en annen teknikk i den situasjonen.

Ronaldo gikk til pause med EMs dårligste skuddstatistikk. 14 skudd og ingen mål, ifølge Opta.

Men Portugal hadde rystet Østerrike, som var ubeseiret i EM-kvaliken, med 11 avslutninger på én omgang.

Islands svar til Ronaldo: – Dårlig taper

PS: Med uavgjort er både Portugal og Østerrike i trøbbel, og begge må trolig vinne sin siste gruppespillkamp for å gå videre.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder