Ungarn ble ydmyket i Edens hage

TV 2-ekspert om Hazard: – Umenneskelig

Hazard: – Vi var veldig gode

(Ungarn – Belgia 0-4) Belgia sendte en fryktbølge gjennom Frankrike med en maktdemonstrasjon mot stakkars ungarere. Eden Hazard (25) holdt lekestue og gjorde som han ville.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Har vi sett en bedre fotballkamp levert av en enkeltspiller enn det Eden Hazard har presentert for publikum i kveld? spurte TV 2-kommentator Øyvind Alsaker da Eden Hazard kronet en makeløs fotballkamp med en praktscoring.

Ekspertkommentator Petter Myhre var ikke mindre imponert.

– Hazard var umenneskelig. Han lekte seg, sa han om spilleren som tidligere i EM har blitt sterkt kritisert for sin oppførsel som kaptein.

– Jeg synes synd på høyrebacken til Ungarn, sier fotballtrener Ronny Deila i TV 2s EM-studio.

Les også: Totalslakter historisk kjedelig EM-kamp

Det er ikke bare scoringen (etter et flott raid) og den målgivende pasningen (et ferdigscoret innlegg etter et spinnvilt rykk på kanten) som gjorde Hazards prestasjon så imponerende. Han gjennomførte også 11 vellykkede driblinger (flest i en EM-kamp siden 1996) og vant 14 av sine 15 dueller i kampen (93 %).

Nå står han som EMs assistkonge med tre målgivende pasninger på fire kamper.

Men selv vil hovedpersonen ikke skryte av seg selv. På spørsmål om å kommentere sin egen scoring, rettet Hazard umiddelbart fokuset over på laginnsatsen.

– Lagprestasjonen var viktigere enn målet. Vi var veldig gode, skapte mange sjanser og slapp dem ikke til mange sjanser, sier Hazard.

Lest denne? Refser Belgia-kapteinens oppførsel

Bedre enn Payet

Chelsea-stjernen, som har hatt en begredelig Premier League-sesong med bare ett mål, stjeler naturlig nok overskriftene etter maktdemonstrasjon. Men selv inntok Hazard rollen som den solidariske kapteinen da han etter kampen ble spurt om å beskrive sitt eget mål.

– Lagprestasjonen var viktigere enn målet. Vi var veldig gode, skapte mange sjanser og slapp dem ikke til mange sjanser, sier Hazard.

Mer EM-snacks: Her er VGs karakterbok på sluttspillet

Belgia imponerte mange med festfotball og 4-0-seier, i et EM som så langt har blitt omtalt som et av historiens minst underholdende. Målsnittet per kamp i mesterskapet ligger under to, og er det laveste noensinne, men Hazard & Co gikk mot strømmen og banket inn fire.

– Og vi kunne scoret flere mål, sier Hazard.

Hans lagkamerater måtte lenge se «joggebuksemannen» Gábor Király nekte dem å doble ledelsen, etter Toby Alderweirelds tidlige åpningsmål, men til slutt raknet 40-åringen. Den belgiske maktdemonstrasjonen, kombinert med at de skal møte Wales og Portugal eller Polen før en eventuell finale, gjør «Les Diables Rouges» (de røde djevlene) til en av EM-favorittene.

– For øyeblikket er vi ingenting. Vi er bare i kvartfinalen, sier forsiktige Hazard.

Les også: Pappa Bale hylles etter datter-leken

Fortsetter 25-åringen som i går, er nok Belgia snart i større ting enn bare kvartfinalen. Så langt har Dimitri Payets prestasjon i Frankrikes åpningskamp mot Romania blitt ansett som mesterskapets beste enkeltprestasjon. Nå må Payet gi fra seg tronen til sin gamle Lille-lagkamerat, mener TV 2-ekspert Erik Thorstvedt.

– Dette var hakket over. Hazard var bare påskrudd hele veien. Det var helt sykt. Hver gang han hadde ballen, skjedde det et eller annet, sier Thorstvedt.

«Joggebuksemannen» i form

Belgia, som har fått kritikk for svak kvalitet på spillet i gruppespillet, så nærmest ut som et nytt lag da dommeren blåste i gang kampen i Toulouse. Angrepsspillet var direkte, presist og lynraskt, innsatsen upåklagelig, og det tok ikke lang tid før belgierne fikk sin belønning.

Kevin De Bruyne svingte et frispark inn på bakerste stolpe, der Tottenham-stopper Toby Alderweireld fikk stå helt alene og stange Belgia i ledelsen. Ungarernes markering var på ingen måte en gruppevinner verdig, men målet var fullt fortjent.

Eden Hazard virket ustoppelig, De Bruyne var i fyr og flamme, og det var til å klø seg i hodet av at ikke Belgia ledet med mer enn ett mål ved pause. Var det ikke for en evigung 40-åring i det ungarske buret, ville De Bruyne trolig vært tremålsscorer etter 45 minutter; «Joggebuksemannen» Gábor Király, EM-historiens eldste spiller, leverte en serie kanonredninger som holdt Ungarn inne i kampen.

– Belgia har vært fantastiske. De kunne ledet med fem mål, sa en begeistret Øyvind Alsaker på TV 2.

Lest denne? Hazard åpnet opp for PSG-overgang

Hazard-tortur

Etter pause meldte Ungarn seg litt mer på, men det meste handlet fortsatt om Belgia – og spesielt Hazard. Den ballbegavede Chelsea-stjernen torturerte Ungarn-forsvaret med sine smidige og lynraske bevegelser.

– Det steget Hazard har vist frem i kveld, det bør alle lag i EM merke seg. Det kan tyde på at de belgiske supporterne har mye å glede seg til, sa Alsaker.

Men igjen og igjen stod Király i veien, og litt etter litt kjempet Ungarn seg inn i kampen igjen. Adam Szalai skapte underdogens første sjanse, så var Adam Pintér nær ved å overliste Thibaut Courtois, og deretter var Roland Juhasz centimetere unna utligning.

Og så var det denne Hazard, da... Først dro han seg fri på fantastisk vis på kanten før han serverte en ferdigscoret pasning til innbytter Michy Batshuayi. Marseille-spissen scoret bare minuttet etter at han kom inn fra benken.

– Vi visste at vi møtte fantastisk motstand. Jeg må gratulere laget mitt for prestasjonene deres gjennom mesterskapet. Vi ser lyst på fremtiden, sier Ungarn-trener Bernd Storck.

Så utfordret Hazard fra venstre, dro seg inn i banen og klinket til fra 16 meter. Han traff helt nede i venstre hjørne, og fikk med det scoringen han så inderlig hadde fortjent etter en fotballoppvisning av de sjeldne.

Da han ble byttet ut, fikk han stående applaus fra de oppmøtte på tribunen, og trener Marc Wilmots belønnet ham med en kjærlig vannsprut i ansiktet.

På overtid satte Yannick Ferreira-Carrasco punktum etter assist av Radja Nainggolan.

Neste stopp: Wales.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder