Kommentar

VGs landslagskommentator mener: Mål kan ikke Høgmo lage, men han kan slutte å le når laget hans taper

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

SMIL, DU TAPTE: Landslagssjef Per-Mathias Høgmo etter playoff-kampen i EM-kvalifiseringen på Ullevaal stadion torsdag. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

BUDAPEST (VG) Det er mye Per-Mathias Høgmo (55) kan endre de neste ni månedene for å fremstå som en mer helstøpt landslagssjef i fotball. Og det må han, for å gjenvinne en skrantende tillit etter skivebom i to avgjørende kamper i EM-kvalifiseringen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Men å skape angripere som scorer mål – det ansvaret ligger hos helt andre personer enn Per-Mathias Høgmo. Der må det ikke være noen tvil: Det er på klubbnivå spillere skapes, og erkjennelsen av at det ikke er tatt tak i jobben med å skape gode avsluttere, den må mange i norsk fotball ta inn over seg.

Alarmerende tall

Det har vært et forsømt tema i mange år, og det er bare blitt verre med årene. Norges Fotballforbund har hatt et spissprosjekt i drift i to-tre år. Foreløpig uten resultater. Og jeg er redd vi ikke får opp en målfarlig spiss før ytterligere to-tre kvalifiseringer til er spilt. Og så viktig er avslutteren, at det fort kan gå 6-10 år til før Norge igjen deltar i et sluttspill.

LES OGSÅ: Folket gir Høgmo strykkarakter

Tallene er nemlig alarmerende: Norge scorer færre mål pr kamp nå enn de gjorde i de mørke 80-årene, under ledelse av Tor Røste Fossen og Ingvar Stadheim. Ved en gjennomgang av disse landslagssjefenes første 25 kamper, har Røste Fossen (1978-87) 1,08 mål i snitt pr kamp, Stadheim (1988-90) har 1,33 mål pr kamp i de 24 kampene han ledet Norge.

LES OGSÅ: Eggen mener Høgmo brøt viktig prinsipp

Sterke Drillo-tall

Under Per-Mathias Høgmo (2013-15) har Norge scoret 0,84 mål pr kamp i snitt på de første 25 landskampene.

Vi kan bare drømme oss tilbake til tiden under Drillo (2,08 mål pr kamp de første 25 kampene), Åge Hareide (1,8 mål år kamp de første 25 kampene) og Nils Johan Semb (1,76 mål pr kamp de første 25 kampene).

Og det er her fotballskoen trykker. Norge slipper ikke inn alarmerende mange mål under Høgmo (1,3 mål pr kamp i snitt). Men Norge virker så vaksinert foran motstanderens mål at det er skremmende. Og det er bare gått gal vei: I 2014 trengte Norge 4,3 sjanser i snitt for å score et mål. I 2015 har dette tallet økt til 5,9 sjanser pr scoring.

Når vi da vet at snittet for å score mål regnes til mellom tre og fire sjanser pr scoring, så ser vi fort at Norge har et alvorlig problem.

Rorbua

Men hvis vi legger til side scoringsproblemet (det er ikke enkelt, for det er fortsatt det viktigste i fotball), så er det mye Per-Mathias Høgmo kan velge å gjøre annerledes. Vi vet at han er en humørfylt fyr fra Gratangen i Troms, men å dra inn «Rorbua» og latterkuler, eller snakke positivt om tap, det tror jeg faktisk ikke folk vil hverken se eller høre.

Høgmo var altfor positiv etter 1-5 i Kroatia, og gjorde en innrømmelse i ettertid om at uttalelsene hans etter kampen nok kunne tolkes feil. Men etter hjemmetapet mot Ungarn, var det smil og latter. Og et stort glis. Og etter returkampen i Budapest søndag valgte han nok en gang å snakke høyt om at «mye har vært positivt» – gjennom kvaliken.

Taktikk-bom

Men jeg tror ikke folk vil høre det. De vil høre det de selv ser: Norge var for dårlige. Og de vil se en sur landslagssjef. Jeg tror Høgmo tjener på å si mindre på dårlige dager, og heller strø om seg med morsomheter og en god latter når laget hans har noe å vise til over tid.

I tillegg er det naturlig med en gjennomgang av taktikken i de to siste kampene, der laguttaket så ut som det var plassert i feil kamper. Borteoppstillingen kom hjemme – og motsatt. Vingling er aldri bra. Åge Hareide fikk raskt panikk som landslagssjef da laget ikke fungerte på noen kamper – og la kjapt om formasjon og system. Høgmo gikk litt i samme fellen mot Ungarn. Laguttaket i Budapest minnet litt om panikk. I tillegg var det spillere i roller de ikke spiller i til daglig, noe som svært sjelden lønner seg. Og det var unødvendig, selv om bruk av formspillere er et godt argument for endringene.

Stefan Johansen

Problemet er at nøkkelspillerne hans, kaptein og visekaptein, Per Ciljan Skjelbred og Stefan Johansen, er totalt ute av form. Formspillere? Langt ifra. Og Pål André Helland, som kom inn, har knapt nok trent i høst på grunn av skader. Han er ikke i form. Ikke Jo Inge Berget heller, som har hatt en nedadgående kurve i oktober og november.

Sånn kunne jeg fortsatt. Poenget er uansett at Per-Mathias Høgmo, som har uttalt at han er motivert til å fortsette (det var godt det da…) som landslagssjef, må se seg godt i speilet nå. Det er nemlig lett å dekke seg bak det enkleste – marginer mot («en scoring mot Aserbajdsjan hjemme», «17 minutter unna seier mot Italia», «sjansemessig overlegne mot Ungarn»). Men når alt kommer til alt, så handler ikke dette mest om små marginer.

Satt 30 år tilbake – resultatmessig

Det skyldes rett og slett at det ikke var godt nok arbeid, fra landslagssjef til materialforvalter til 24. mann i troppen og til generalsekretær.

Et naturlig spørsmål er: Ville en annen landslagssjef fått Norge til EM? 59 spillere er prøvd, det er strengt tatt ikke flere igjen å prøve. Men en annen leder ville kanskje løst Ungarn-floken på en annen måte, Drillo kanskje? Men hadde Drillo klart å slå Kroatia hjemme – med sine midler?

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG-sporten. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Alt blir spekulasjon. Det som er sannheten, resultatmessig (og det er det folk bryr seg om til slutt) er at Høgmo har den nest laveste seiersprosenten av landslagssjefer med 24 landskamper eller mer de siste 30 år. Han har det nest laveste poengsnittet, det tredje laveste poengsnittet i kvalik – og det laveste målsnittet pr kamp.

Det er fæle tall, og på mange måter er Norge satt tilbake til 70- og 80-tallet – resultatmessig. I lengden kommer du ikke unna de tallene, uansett hvor lav snittalderen er på laget ditt, eller hvor bra du tror det vil bli på sikt.

For fredningstiden er i hvert fall over for både Per-Mathias Høgmo og resten av Norges Fotballforbund.

Det neste år blir fulgte med sterkere lupe – av hele Norge.

Les også

 1. Eggen mener Høgmo brøt viktig prinsipp

  Nils Arne Eggen (74) mener landslagssjef Per-Mathias Høgmo (55) brøt viktige godfot-prinsipper da EM sto på spill i…
 2. Svenskene slakter Norges EM-fiasko: – Herregud, tape mot Ungarn

  Norges playoff-tap mot Ungarn får spalteplass i svenske aviser og kritiseres av svenske eksperter på Twitter.
 3. TV-seerne sviktet landslaget i annen omgang

  Norge spilte en begredelig første omgang mot Ungarn. Da…
 4. Høgmo: – Målet er å komme til VM

  BUDAPEST (VG) Per-Mathias Høgmo sier at han har «stor motivasjon» for å fortsette som landslagssjef i fotball.
 5. Her er folkets brutale dom over landslaget

  Folket er ikke imponert over det landslagsspillerne leverte i EM-duellen i Budapest.
 6. Kapteinen og toppscoreren vurderer å slutte på landslaget etter EM-missen

  BUDAPEST (VG) Norges EM-toppscorer Alexander Tettey (29) kan ha spilt sin siste landskamp.
 7. Slik latterliggjøres Norges EM-fiasko på Twitter

  Norges drøm om et EM-sluttspill røk mot lille Ungarn. Det fikk sosiale medier til å koke.
 8. Mener Høgmo hadde fått sparken i annet land

  BUDAPEST (VG) (Ungarn-Norge 2-1, 3-1 sammenlagt) Per-Mathias Høgmo (55) ser ingen grunn til ikke å fortsette i…
 9. Høgmos spissgrep var knapt drillet før skjebnekampen

  GROUPAMA ARENA (Ungarn-Norge 2-1, 3-1 sammenlagt) Markus Henriksen som spiss og Martin Ødegaard rett bak fungerte ikke…
 10. VGs landslagskommentator mener: «Prosjekt Høgmo» er på vent

  BUDAPEST (VG) (Ungarn – Norge 2-1, 3-1 sammenlagt) Per-Mathias Høgmo (55) må gå en alvorlig runde med seg selv etter at…
 11. Høgmo får sterk kritikk for mislykket «gambling»

  BUDAPEST/OSLO (VG) (Ungarn-Norge 2-1, sammenlagt 3-1) Kritikken mot Per-Mathias Høgmo (55) haglet allerede da laguttaket…

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Høgmos triste tall - på nivå med Stadheim og Røste Fossen

 2. Rekdal om Høgmo: – Lurte på hva i helvete som foregår

 3. VGs landslagskommentator mener: Høgmo er dårligere enn Drillo i alt

 4. VGs landslagskommentator mener: Når er det tid for Ståle Solbakken?

 5. Pluss content

  Det er nok nå, Høgmo: Gå av!

Fra andre aviser

 1. Høgmo om Ungarn-fiaskoen: - Det var ikke gambling

  Aftenposten
 2. Nå skal Høgmos playoff-fiasko evalueres

  Bergens Tidende
 3. Ekspertene svært kritisk til Høgmo: - Reiser et ubehagelig spørsmål

  Bergens Tidende
 4. Tapet fikk det til å renne over for TV 2-profil: - Høgmo må gå!

  Aftenposten
 5. Tapet fikk det til å renne over for TV 2-profil: - Høgmo må gå!

  Bergens Tidende
 6. Nå skal Høgmos playoff-fiasko evalueres

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no