HAR FÅTT NY JOBB: Kjetil Siem, her avbildet på en pressekonferanse nylig. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Siem slutter i NFF - får toppjobb i FIFA: – God timing

Kjetil Siem (55) slutter som generalsekretær i Norges Fotballforbund, og har fått ny jobb i FIFA. Selv kaller han det for «god timing», det av to årsaker.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Én er at jeg har vært i NFF i drøyt fire år. Jeg sa til Hallén (tidligere NFF-president) at fire-fem år var passende lengde, for da kommer slitasjen i en slik lederstilling.

– Den andre er at det er slitsomt og belastende for organisasjonen at det har blitt et slikt fokus på hva jeg tjener og hvor mye jeg reiser for uten at det blir fokus på hva jeg har oppnådd, sier en glad Siem på telefon fra FIFA-gangene i Zürich.

SETT? Siem legger frem reiseregningene sine

– Påvirket det avgjørelsen din?

– Nei, ikke i det hele tatt. Det var et så ekstraordinært tilbud at jeg ville sagt ja uansett, sier Siem.

– Kan du si noe om lønn?

– Etter det jeg har vært gjennom nå, så vil jeg ikke si noe om det. Jeg la sammen alle utgiftene mine og sa ja til alt, men hang to måneder i galgen. Den åpenheten var ikke noe lur. Det ble brukt mot meg, svarer Siem.

– Føler du deg urettferdig behandlet?

– Nei. Jeg ser én vei, og det er fremover, sier Siem.

Det var Norges Fotballforbund som selv meldte om nyheten tirsdag: Kjetil Siem forlater forbundet for en toppjobb i FIFA.

– Jeg vil ikke huske denne 17. mai for is og brus, sier en glad Siem til VG.

FULL KRIG MELLOM SUPPORTERE OG NFF: - Har mistet bakkekontakten

Siem forteller at han og nåværende FIFA-president Gianni Infantino har hatt regelmessig kontakt siden sistnevnte lanserte sitt presidentkandidatur i fjor høst, og at det var etter den nylige FIFA-kongressen i Mexico at Infatino, som jobber med å gjenoppreise FIFA og organisasjonens frynsete rykte, konkret lurte på om Siem ville være en del av organisasjonen.

I dag, tirsdag, på selveste 17. mai, ble han invitert ned til FIFAs hovedkontor i Zürich, og etter et møte på fem-seks timer var ansettelsen spikret.

LES OGSÅ: Avslører uenighet i NIF-styret

– Jeg er veldig stolt og overrasket, på en god måte, sier Siem.

– Jeg kommer til å jobbe tett med Gianni. Det blir ham, meg og to-tre til, fortsetter han.

Nøyaktig når han begynner i sin nye jobb, er ikke satt, men ifølge Siem ønsker Infantino å ha nordmannen i arbeid «så fort som mulig».

BRÅKET PÅ FOTBALLTINGET: Drillo mente Siem burde gå

Når han så etter hvert tar plass i kontorene i Zürich, kommer Siem - i tillegg til å være en av FIFA-presidentens nærmeste rådgivere - til å være med på å omorganisere og innføre reformene til et FIFA som jobber for å gjenreise eget rykte.

– Jeg skal jobbe med å få til reformene som er satt, ikke bare i FIFAs hovedkontor, men sørge for at de nasjonale forbundene også etterkommer de. Og så vil jeg jobbe med å effektivisere FIFA-huset; å kommersialisere utgiftene og inntektene, sier han.

– Hva tenker du om å bli en del av en organisasjon med et så frynsete rykte?

– Akkurat nå er det et privilegium. FIFA har ligget nede med brukket rygg, men har suspendert over 30 personer, innført reformer og har et skikkelig momentum. Det kan ikke bli bedre timing, sier Siem, som takker for seg i Norges Fotballforbund etter å ha blitt ansatt som generalsekretær i november 2011.

– Jeg har hatt fire veldig spennende år, der vi har oppnådd mye. Aller mest stolt er jeg at vi har sikret økonomien til NFF for flere år, blant annet med langsiktige TV-avtaler. NFF står veldig solid nå, og der mange andre industrier nedbemanner, så går vi motsatt vei, sier Siem om det han legger bak seg.

LES OGSÅ: Varsler lønnskutt for Siems etterfølger

Han ser fremover til å jobbe med FIFA-president Gianni Infantino, og den sveitsisk-italienske presidenten gjør det samme.

– Jeg er veldig glad for å ha Kjetil Siem med om bord i FIFA. Han har internasjonal erfaring og har vist de type kvaliteter jeg trenger rundt meg i arbeidet med å reformere FIFA, sier FIFA-president Gianni Infantino til fotball.no etter at Siem ble formelt presentert for FIFA-ansatte i Zürich på Norges nasjonaldag.

Hvem som tar over etter Kjetil Siem, en generalsekretær som for øvrig ikke kan vente seg samme lønn (2,7 mill. inkl. pensjonskostnader og andre ytelser), er ikke visst. Arbeidet med å finne hans etterfølger begynner nå.

– Det er en stor anerkjennelse for norsk fotball at vår generalsekretær blir hentet til FIFA. Kjetil Siem etterlater seg en solid organisasjon med en finansiell kraft til å styrke fotballaktiviteten både i topp og bredde. På vegne av forbundsstyret vil jeg takke han for hans bidrag til norsk fotball. Nå starter vi jobben med å finne hans etterfølger, sier fotballpresident Terje Svendsen til fotball.no.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder