Islandsk brasseperle for Start: – Verdensklasse

AaFK-keeperen raste: – Dommeren gjorde en kjempe-dobbeltfeil

FOTBALL

Aalesund-trener Trond Fredriksen: - Verdt inngangspengene alene

KRISTIANSAND (VG) (Start-Aalesund 3-1) Matthias Vilhjalmsson (28) hylles etter brassemålet. Men lagkameraene er ikke overrasket over at det er akkurat islendingen som gjør det.

  • Steffen Stenersen
Publisert: Oppdatert: 27.06.15 19:05

Klokka hadde ikke passert to minutter før et av årets mål i Tippeligaen var et faktum i sør. Espen Hoff fikk slå et innlegg og i feltet vartet Matthias Vilhjalmsson med et aldeles utsøkt brassespark og sendte hjemmelaget opp i ledelsen.

VG LIVE: Vi fulgte kampen direkte her!

– Det er et veldig dårlig innlegg fra Espen Hoff, sier islendingen til VG med et lurt smil, før han utdyper:

– Det der skjer ikke hele tiden. Jeg fikk et veldig godt treff. Det må være det fineste målet jeg har scoret, sier Vilhjalmsson.

– Et mål som må opp på veggen hjemme?

– Jeg vet ikke. Kanskje hos mamma og pappa, sier en tydelig fornøyd islending.

Start-trener Mons Ivar Mjelde var ikke lite imponert over det spissen gjorde.

– Det er et smykke av et mål. Mange tar brasse også blir det en lompe, men her er det så kraftfullt. Det er bang, kontant! sier Mjelde til VG på sin sedvanlig engasjerte måte.

- Ikke tilfeldig

Men overrasket, det er hverken Mjelde eller Vilhjalmsson lagkamerater. Det fortelles historier om vakre brassescoringer på trening, og det hele kan minne om tidligere Start-spiss Mads Stokkelien, som også var en ekspert på brassespark i den gule trøya.

– Det er litt sånn Matthias gjør. Jeg husker spesielt et mål på treningsleir i Farsund, som var i nærheten. Det er ikke tilfeldig at det er Matthias som gjør det sier Mjelde.

– Det er jo helt sinnsykt. Det er ikke flaks en gang, det er ren skjær dyktighet. Det er ikke mange andre i verden som gjør det der. Jeg har sett han gjøre det flere ganger på trening. Jeg prøvde på det selv i dag, og bommet med flere meter, sier Kristoffer Ajer (17) til VG.

Aalesund-trener Trond Fredriksen var heller ikke snau i hyllesten av målet.

– Det er verdensklasse. Slike mål er verdt inngangsbilletten alene. Det er slike mål som fyller tribunene, sier Fredriksen til VG.

To angrepsvillige lag

Med to lag som begge kastet mange mann offensivt og som slet defensivt, så ble det en fartsfylt første omgang i Kristiansand. Aalesund hadde ballen mest, men uten å skape store sjanser. Spesielt Mustafa Abdellaoue hadde sjanser der har han burde avsluttet, men valgte å være uselvisk.

Men i stedet for at Aalesund utlignet, økte hjemmelaget ledelsen. Et vakkert oppspill mot Kristoffer Ajer på høyrekanten gjorde at 17-åringen fikk tid til å stå og prikke et innlegg. Den nydelige pasningen traff Espen Børufsen på bakre som enkelt satte inn 2-0. Mønsterkontring til full jubel fra hjemmepublikumet.

Men Aalesund svarte med en gang. Starts forsvarså ut til å ha tatt en tidlig sommerferie, og lot Aron Thrandarson stå helt alene og sette ballen bak en sjanseløs Håkon Opdal.

Etter dette tok Aalesund mer over, og både Start stoppere og midtbane slet mot hurtige Aafk-spillere. Mjelde tok grep allerede i pausen, og tok ut en svak Andreas Hollingen og satte inn Alex DeJohn.

Etter pause var det Start som hadde ballen mest, men gjestene fra Sunnmøre var klart nærmest de gangene de nærmet seg målet til Håkon Opdal.

Les også: Hoff gikk på rumpa etter utvisningen

Sjanser til begge lag

Spesielt fikk «Mos» et par store sjanser, men i stedet for å være på tå ble han nølende litt for lenge, og sjansene ebbet ut i ingenting.

Også Solomon Owello fikk en gyllen mulighet, men skuddet fra nigerianeren gikk like til side for mål.

Ti minutter før slutt av «Mos» våken og kom først på et innlegg fra islandske Gretarsson. Headingen fra spissen gikk like over mål.

- Kjempe-dobbeltfeil

Så ble det dramatikk med seks minutter igjen å spille. Vilhjalmsson tok ballen ut av hendene på Grystebust, i det som så ut som et angrep på keeper. Spillet gikk videre, og Robert Sandnes fikk skutt. Ballen gikk i hendene på Teri Mäntyla, og dommer Ole Gya pekte på straffemerket. 17 år gamle Kristoffer Ajer var sikker som banken, og dermed ledet Start med to.

– Jeg har sett den på tv, og i mine øyne er det ikke tvil om at det er angrep på keeper. Men det får ikke vi gjort noe med nå, sier Aafk-trener Trond Fredriksen til VG.

– Dommeren gjorde en kjempe-dobbeltfeil. Jeg skjønner ikke hvordan det er mulig. Jeg holdt ballen fast - kanskje i ett sekund før han sparket den ut. Så er det hands på en volley fra 1 meter, sier Grytebust til CMore.

Og når Håkon Opdal er i den formen han er i, og redder Aalesund forsøk mot slutten, ble poengene igjen i Kristiansand.

– Håkon er fantastisk og var nok en gang en matchvinner for oss. Dette var nervepirrende helt ut, sier Mons Ivar Mjelde.

Her kan du lese mer om