Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Stefan Johansen er en mer naturlig kaptein enn Per Ciljan Skjelbred

Av Knut Espen Svegaarden (kommentar)

LAGKAMERATER: Per Ciljan Skjelbred og Stefan Johansen har etter hvert spilt mange landskamper sammen. Spørsmålet er hvem av dem som egner seg best til å være kaptein. Foto: Bjorn S. Delebekk , VG

SOFIA (VG) Betydningen av hvem som skal være kaptein på
et fotball-lag har alltid vært omdiskutert. Diskusjonen blir mest interessant når du ikke har mange ledertyper i troppen. Hva ser du etter da?

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

For et år siden valgte Per-Mathias Høgmo (55) sin kaptein, etter at Brede Hangeland, en naturlig ledertype, hadde gitt seg på landslaget, og bindet hadde gått litt på rundgang etter det.

Jeg tror ikke det var enkelt å finne den nye landslagskapteinen. Valget falt til slutt på en spiller Høgmo kjenner, stoler på og som alle liker: Per Ciljan Skjelbred (28). Et trygt valg. Det kom heller ikke veldig overraskende. Men er han den rette typen?

For meg er dette fortsatt et ubesvart spørsmål.

Må spille

Thomas Myhre var en ledertype i sin tid. Han hadde stor autoritet innad i spillergruppen – inntil han mistet plassen sin på laget. Da forsvant også mye av autoriteten.

Jeg tar eksempelet fordi Per Ciljan Skjelbred, en fantastisk fin gutt som jeg har kjent siden han var 16–17 år, ikke har imponert som SPILLER siden han ble kaptein før møtet med England på Wembley for et år siden.

Når du ikke har en naturlig autoritet utenfor banen, så bør kapteinen lede fra front på banen, være blant de beste – ofte den beste – spilleren i kampene.

BYTTE: Per Ciljan Skjelbred byttes ut med Jone Samuelsen mot Kroatia. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Byttet ut ofte

Men i de ni landskampene Skjelbred har ledet Norge, har han blitt plukket av banen i syv av dem. Det er ikke en tillitserklæring fra treneren, og hvilket signal gir det til de andre spillerne når lagets leder – på banen – ikke er god nok til å spille hele kampen?

Spørsmålet det er naturlig å stille, blir heller om Skjelbred ville spilt fra start i alle disse kampene hvis han ikke var kaptein. Og da blir diskusjonen enda mer interessant: Er det sånn vi vil ha det, at vi har en kaptein som knapt er god nok for laget når alle mann er friske?

BYTTE: Per Ciljan Skjelbred byttes ut med Pål André Helland mot Aserbajdsjan. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Tilfellet Johansen

At Skjelbred har fått erfaring nok til å ta ansvar, det er det ingen tvil om. Han er ikke noe dårlig valg når du ikke har de klare sjefene på et landslag. Men jeg tror Per-Mathias Høgmo undervurderte en mann da han valgte: Stefan Johansen (24). Kanskje han ikke kjente han godt nok. Kanskje ser Høgmo det annerledes. Kanskje han så etter andre egenskaper enn jeg ville gjort.

For meg er Johansen den eneste med real pondus i landslagsgjengen, en som våger å si fra når det brenner, som har en naturlig leder i seg. I tillegg har han vært norske fotballs beste og jevneste spiller over ganske lang tid nå, årets spiller i Skottland forrige sesong, og han går foran som et godt eksempel på banen.

Ved siden av en 16-åring, er Stefan Johansen egentlig den eneste, lille stjernen Norge har akkurat nå.

Nyland og Hovland

Ørjan Håskjold Nyland er den andre med naturlig autoritet i landslagsgjengen. Han er en potensiell kaptein, og Nyland er allerede en ledertype i troppen. Høgmo håper at også Even Hovland nå endelig kan få fullført sitt store potensial, og også viser seg som en ledertype i midtforsvaret.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto: Hallgeir Vågenes , VG

Det trenger Norge sårt. En bauta bak, en som tar ansvar, ikke bare for seg selv, men for alle rundt seg, som pisker laget frem.

En sånn type er Stefan Johansen. Vi skulle gjerne hatt flere, i rekken etter Bratseth, Thorstvedt, Rekdal, Solbakken, Berg og Hangeland, alle naturlige ledertyper.

Men spørsmålet ender ofte opp i den samme diskusjonen: Er egentlig kapteinsrollen så viktig?

Jeg mener ja. Spesielt i motgang er det viktig å ha den rette kapteinen og de rette ledertypene rundt kapteinen.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball

Flere artikler

 1. Ciljan trolig inn igjen på laget

 2. Her er Norges lag mot Bulgaria

 3. Ødegaard starter for Norge

 4. VG erfarer: Høgmo vraker Nyland og må klare seg uten kapteinen mot Tyskland

 5. Ciljan ett av Høgmos tre spørsmålstegn

Fra andre aviser

 1. Høgmo gjør én endring – kapteinen tilbake fra start

  Aftenposten
 2. Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

  Aftenposten
 3. Skjelbred innrømmer at rollebyttene er utfordrende

  Aftenposten
 4. Kapteinen fikk tung beskjed - hylles for reaksjonen

  Fædrelandsvennen
 5. Landslagskaptein Ciljan: - Bedre rustet som lag nå enn før

  Aftenposten
 6. Skjelbred innrømmer at rollebyttene er utfordrende

  Bergens Tidende

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder