Hevder Blatter risikerer 90 dager suspensjon

OSLO/LILLESTRØM (VG) FIFAs etiske komité vurderer å suspendere sin egen president, Sepp Blatter (79), i 90 dager. En endelig avgjørelse hvor vidt han skal utestenges vil antakelig bli tatt fredag.

 • Wegard Bakkehaug
 • Øystein Jarlsbo
 • Øyvind Herrebrøden

Artikkelen er over fire år gammel

Det hevder blant andre BBC og nyhetsbyrået Reuters.

Det internasjonale fotballforbundets etiske komité møttes mandag denne uken etter at den sveitsiske riksadvokaten nylig startet etterforskning av Blatter. Han er mistenkt for lovbrudd som kan gi opptil ti års fengsel.

79-åringen er anklaget for å ha signert en kontrakt knyttet til en TV-avtale «som ikke er til det beste for fotballen» i 2005 og for å ha gjennomført en «illojal utbetaling» til UEFA-sjef Michel Platini. Begge nekter for å ha gjort noe galt.

Oversikt: Slik er den omfattende FIFA-skandalen

Ifølge BBC, og flere andre medier, vurderer man nå å suspendere Blatter i 90 dager mens det vedrørende Platini ikke er tatt noen avgjørelse.

– Presidenten fikk overrakt nyheten onsdag ettermiddag. Han var rolig. Tenkt litt over at det er han som har opprettet den etiske komiteen. Dette er midlertidig i 90 dager, men han er ikke faktisk suspendert. Komiteen har ennå ikke tatt en avgjørelse og deres møter fortsetter, sier Blatters rådgiver Klaus Stöhlker til Die Welt og ifølge BBC.

Ifølge nyhetsbyrået Reuters kan den etiske komiteen - midlertidig - suspendere medlemmer av FIFA for inn til 90 dager. Den sveitsiske avisen Tages-Anzeiger hevder at «alt tyder på» at en avgjørelse vedrørende fotballgigantene Blatter og Platini er nær forestående.

VG har konfrontert fotballpresident Yngve Hallén, som sitter i FIFAs etiske komité, med de ferske Blatter-opplysningene, men han opplyser at han ikke kan kommentere saken. Det samme gjør forbundets generalsekretær Kjetil Siem.

Avgjørelse fredag?

Ifølge en venn som står Blatter nær vil det fredag bli tatt en endelig beslutning om veteranens framtid. Den blir tatt av Hans-Joachim Eckhert - leder for FIFAs etiske komité, melder NTB.

Blatter uttalte onsdag formiddag til det tyske magasinet Bunte at han er «dømt» selv om det ikke finnes noen bevis for at han har gjort noe galt.

Michel Platini sa for en drøy uke siden at det ikke er noe mistenkelig ved utbetalingen på to millioner sveitser franc han mottok fra FIFA. Denne utbetalingen står svært sentralt i den saken sveitsisk påtalemyndighet har reist mot Blatter, der den mektige FIFA-presidenten blir mistenkt for blant annet korrupsjon.

– Jeg fikk denne betalingen for kontraktsarbeid jeg gjorde for FIFA. Dette er kun betaling jeg fikk for arbeid jeg gjorde for organisasjonen etter avtale, fortalte Platini.

Uroen i FIFA startet i mai da flere fremstående representanter og tillitsvalgte i organisasjonen arrestert mistenkt for korrupsjon.

Sponsorene ber Blatter gå av

Blatter har i etterkant av skandalen sagt han vil trekke seg som president i FIFA 26. februar neste år. Det skjedde bare noen dager etter at 79-åringen var gjenvalgt for en femte periode. Platini, som styrer UEFA, er en av favorittene til å overta, hvis ikke den siste utviklingen i saken ødelegger hans kandidatur.

Forrige uke ba gigantsponsorene Coca-Cola, McDonald's og Visa Blatter om å gå av umiddelbart.

– De siste ukers begivenheter fortsetter å ødelegge FIFAs rykte og allmenhetens tro på deres ledere. For hver dag som går blir ryktet og omdømmet til FIFA bare dårligere og dårligere. FIFA trenger reformer, og det kan kun skje gjennom en fullstendig uavhengig tilnærming, skrev Coca-Cola i en pressemelding.

I en uttalelse fra hans advokat svaret Blatter at han mener det er i FIFAs interesse at han blir sittende.

Les også

 1. Presidentkandidat i FIFA risikerer utestengelse

  Sørkoreanske Chung Mong-joon fortalte tirsdag at han risikerer å bli  utestengt fra FIFA i 15 år.
 2. Toppsponsorene ber Sepp Blatter gå av - FIFA-presidenten nekter

  Gigantsponsorene Coca-Cola, McDonald's og Visa ber nå alle Sepp Blatter (79) om å gå av som FIFA-president umiddelbart.
 3. Her er fotballpresidentens åtte kontroverser

  Det har blåst friskt rundt Yngve Hallén (47) gjennom hans fem år som norsk fotballpresident.
 4. Tidligere FIFA-topp utestengt fra fotballen på livstid

  Tidligere visepresident i Det internasjonale fotballforbundet (FIFA), Jack Warner, er utestengt fra fotballen på livstid.
 5. Platini forsvarer og forklarer millionutbetaling

  Presidenten i Det europeiske fotballforbundet (UEFA), franskmannen Michel Platini, sier at det ikke er noe mistenkelig…

Mer om

 1. FIFA

Flere artikler

 1. BBC: Blatter risikerer 90 dager utestengelse

 2. Platini forsvarer og forklarer millionutbetaling

 3. Blatter om suspensjonen: – Det gjør vondt, men det dreper meg ikke

 4. FIFAs etiske komite: Blatter og Platini utestengt i åtte år

 5. Han skal lede FIFA i Blatters fravær

Fra andre aviser

 1. - Sepp Blatter suspenderes i 90 dager

  Bergens Tidende
 2. Blatter og Platini fortsatt suspendert: Fikk ankene avvist

  Bergens Tidende
 3. FIFA-etterforskning avsluttet: Nå kan Blatter og Platini bli utestengt i flere år

  Bergens Tidende
 4. Blatter ble sendt til sykehus: - Jeg var døden nær

  Bergens Tidende
 5. Avgjørelsen om Blatter og Platini ventet om få timer

  Aftenposten
 6. Blatter og Platini må stå til rette for Hallén før jul

  Bergens Tidende

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no