Mener Berisha-avgangen burde gitt minst 8 millioner

Vikings styreleder til VG: - Noe er fundamentalt feil i driftsformen vår

Han er lokal, ung, ettertraktet og scorer mål. Likevel får ikke Viking overgangssum for Veton Berisha (21) når han nå reiser til Tyskland. Det irriterer klubbens styreleder.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

I går scoret han to mål da Viking slo Sarpsborg 3-1. Neste stoppestad er trolig Kaiserslautern. Berishas kontrakt går ut 30. juni, og på grunn av at kontraktsløse spillere er gratis som følge av Bosman-dommen skifter spissen klubb vederlagsfritt.

- Jeg synes ikke noe om dette. Det er en svært dårlig forretningsmodell. Spillere av dette kaliberet skal selges til markedspris. Jeg vil gjette at Berishas verdi ville vært 8-12 millioner kroner dersom han hadde kontrakt ble solgt, sa styreleder i Viking ASA, Charlie Granfelt, til Stavanger Aftenblad i går.

Noen millioner i overgangssum ville kommet godt med: I 2013 gikk Viking 13,8 millioner kroner i minus. I 2014 var de røde tallene på 6,5 millioner ved årets slutt.

Mener klubben må lære

Til VG forklarer styrelederen i dag at klubben må lære av dette, og peker på bedre kartlegging av spillerne og tidligere kontraktsdialog med spillere de har tro på som to strakstiltak.

- Det hadde vært lurt å forlenge med ham på et tidspunkt hvor han ikke hadde scoret 11 mål på 14 kamper, for å si den sånn. Det handler om ikke å gi en ung gutt for mye press om å prestere, og heller vise at vi har langsiktig tro på ham. Men det er jo etterpåklokskap, sier Granfelt.

Sjekk rundens lag:Berisha inne på spissplass

- Synes du Berisha burde sikret at Viking fikk penger igjen for ham?

HAR SATT EN SPISS PÅ TILVÆRELSEN: Veton Berisha, her i duell med Jone Samuelsen (bak) fra Odd på Viking stadion, har vært en nøkkelspiller for Viking i år. Foto:Carina Johansen,NTB scanpix

- Det er ikke en Viking-sak, Bosman-dommen er jo som den er.

- Men det finnes spillere som har ønsket at klubben de har utviklet seg i skulle få penger i retur, og derfor signert forlengede kontrakter?

- Jeg har truffet både personer som er sånn, og som ikke er sånn. Jeg har solgt spillere for 20 millioner som ville hatt mer i egen lomme, og spillere som har ønsket at klubben skulle få mer. Men det handler også om hvor mye lojalitet klubben har fortjent. Vi er et samfunn som generelt tenker på oss selv først, og deretter felleskapet. Det er bare sånn ting er nå, sier Granfelt, og svarer nei på spørsmål om han mener spilleren burde oppført seg annerledes.

Fikk du med deg denne?Strandberg kaller Høiland en klovn

Tjente 80.000 i måneden

Aftenbladet skrev i vinter at Berishas månedslønn var på 80.000 kroner, pluss bonuser. For den økonomisk pressede klubben var det den gang lite aktuelt å tilby spissen noen bedre avtale, og Valon Berishas lillebror var i tillegg selv klar på at han ville videre.

I slutten av mai takket han da også nei til et konkret tilbud fra klubben. Med 11 mål - hvorav åtte de siste fem kampene - i vår, har spissens markedsverdi steget.

Det var i januar 2013 at Berisha forlenget sin avtale med Viking i 2,5 år.

- Datoen er et greit utgangspunkt med tanke på en potensiell overgang til utlandet i framtiden. Det er da de starter oppkjøringen og min form er på topp. Det passer perfekt, sa Berisha den gang.

Jonevret 5. mai:- Vet ikke om jeg vil være i Viking neste år

VG skrev søndag at Nürnberg og Greuter Fürth også er med i racet om toppscoreren.

Viking får uansett rundt 2,5 millioner kroner i utdanningskompensasjon for toppscoreren.

- Når vi sitter i en situasjon nå, med store kostander til spillerutvikling, og så mister sjansen til å cashe inn; da er det noe som er fundamentalt feil i driftsformen. Men her ble det uungåelig, sier styreleder Granfelt.

- Er det aktuelt å sprenge banken for å sikre en forlengelse av kontrakten nå slik at han likevel ikke forlater klubben?

- Nei, vi er ikke i en posisjon til det. Men husk at han er blitt god av at han har spilt på et lag. På mange av målene han har scoret i år har blitt spilt god av de andre.

Viking ligger på 3. plass på Tippeliga-tabellen, åtte poeng bak Rosenborg.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder