STORSPILTE: Asamoah Gyan scoret ett mål, la opp til det andre - og skapte en haug med trøbbel for Tsjekkia i Ghanas 2-0-seier. Da kan man trygt legge et misbrukt straffespark bak seg. Foto: AP

STORSPILTE: Asamoah Gyan scoret ett mål, la opp til det andre - og skapte en haug med trøbbel for Tsjekkia i Ghanas 2-0-seier. Da kan man trygt legge et misbrukt straffespark bak seg. Foto: AP

Ghanas ukjente juvel

Endelig en VM-opptur for Afrika

(Tsjekkia-Ghana 0-2) I en fest av en fotballkamp herjet Ghana med Tsjekkia. Et misbrukt straffespark og en bunnsolid Peter Cech gjorde at det «bare» ble 2-0.

Andreas Nyheim
ARTIKKELEN ER OVER 13 ÅR GAMMEL

Blogg:- Takk Ghana, takk!Animasjon:Ghanas 2-0-målLes også:Cech ba dommeren spare Gyan

Spesielt Asamoah Gyan terroriserte det tsjekkiske forsvaret. Den kun 20 år gamle spissen - med 14 landskamper og åtte mål før dagens match - har kommet i skyggen av stjernene Essien og Appiah i Ghana.

- Jeg viste veien, og nå er alle muligheter åpne. Vi var det beste laget i dag, sa Modena-spilleren.

- Hadde det ikke vært for Cech, ville vi vunnet med fire eller fem mål. Mine gutter spilte fantastisk i dag, sa Ghanas landslagssjef Ratomir Dujkovic.

VG Nett:Referat og bilder fra Tsjekkia - Ghana!

Mot Tsjekkia tok Ghana og kommandoen fra start. Modena-spilleren åpnet måltavla allerede etter to minutter, og Ghana kom til mange flere sjanser. To ganger reddet Chelsea-keeper Cech godt fra Gyan, som var en konstant trussel.

Med kombinasjonen av fart, god balanse og teknikk fikk Tsjekkia aldri tak på ham. Kun skuddferdighetene var det en litt å utsette på.

Utvisning

Midt i 2. omgang fikk Tsjekkia stopperen Ujfalusi utvist etter å ha felt Amoah i en åpen scoringsposisjon. Straffen satte nevnte Gyan i stolpen og ut. Likevel kunne han ta kveld med god samvittighet etter å ha spilt frem Muntari som doblet ledelsen for Ghana.

Men et stort skår i gleden for Gyan er at han mister den siste gruppekampen fordi han fikk gult kort av dommeren for å ta straffen for tidlig. Det hjalp ikke at Tsjekkia-keeper Peter Cech prøvde å forsvare Ghaneseren.

Diskutér:

Mulighetene for VM-avansement er nå meget gode for Ghana. For Tsjekkia er situasjonen snudd på en ekstrem måte. Etter 3-0 over USA i første kamp, må laget nå trolig slå Italia.

Redddet Afrikas ære

Seieren betyr også en oppløftende kveld for Afrika. De afrikanske lagene har gått fra tap til tap, og allerede fredag var Elfenbenskystens spennende lag ute av VM. Nå er det Ghana som er Afrikas fremste håp.

PS! Asamoah Gyan fikk gult kort mot Tsjekkia og må stå over USA-møtet som blir helt avgjørende for Ghanas videre VM-muligheter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder