Løv-Ham trekker færrest tilskuere av alle lagene i 1. divisjon

HER KAN DET BLI ELITESERIESPILL: Lille Løv-Ham og midtbanetalentet Fredrik Haugen kjemper om opprykk til eliteserien mot alle odds. Foto: Bernt Erik Haaland, fotballbilder.no

Opprykkskandidaten «ingen» bryr seg om

(VG Nett) Løv-Ham trekker færrest tilskuere i 1. divisjon, har ikke råd til daglig leder og trener kun på kveldstid. Neste sesong kan de møte Brann til lokalderby i eliteserien.

 • Wegard Bakkehaug

Artikkelen er over ni år gammel

Løv-Ham ligger på kvalifiseringsplass i 1. divisjon to serierunder før slutt - mot alle odds. Nå er bergensklubben, som ble stiftet romjulen 1975, kun fem seirer unna eliteseriespill for første gang i historien.

VG Nett-leser:Jeg drar ikke over for å se siste seriekamp til Brann så da passer det bra å støtte Løvene.Diskuter her!

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

- Vi hadde på ingen måte sett for oss det her. I forhold til Brann driver vi i en helt annen verden. En Brann-spiller har like mye i året som hele vårt lønnsbudsjett, sier daglig leder i Løv-Ham, Thomas Nordal, til VG Nett.

Han omtaler seg selv som daglig leder, men er egentlig nestleder i styret. Nordal hever derfor ingen lønn for jobben han legger ned for opprykkskandidaten.

VGTV: Se høydepunktene fra Løv-Hams seier over Sogndal!

- Jeg tok på meg jobben for å bidra til å holde utgiftene nede, og balanserer litt mellom min vanlige jobb og stillingen som daglig leder. Det er ingen ønskesituasjon, men for klubben er det tvingende nødvendig, sier han.

Takker Trond Mohn

Ifølge Nordal har Løv-Ham halvert lønnskonstnadene til spillere og administrasjon det siste året. Kun backen Paul Addo lever av å spille fotball i Løv-Ham, og bergenserne trener kun på ettermiddagen. Et klubbhus er fast inventar for de fleste idrettslag, men slik er ikke situasjonen for de grønne og hvite fra Fyllingsdalen.

- Klubben disponerer et kontor på Varden Amfi, men vi savner et tilholdssted. Vi mangler klubbhus og baner til breddeavdelingen. At vi spiller 1. divisjonskamper på Varden må vi takke Trond Mohn for. Vi er evig takknemlig for kapitalen han har spyttet inn i Løv-Ham. Uten de midlene hadde vi aldri spilt i 1. divisjon, sier Nordal.

Les også: Sandstø blir ny Løv-Ham-trener

Mohn har bidratt med store summer til idretten i Bergen og skal ha spyttet inn flere titalls millioner for å oppgradere kommunale Varden Amfi. Hovedtribunen holder uten tvil 1. divisjonsnivå, men fylles sjelden opp. I sommer kom henholdsvis 47 og 45 sjeler for å se oppgjørene mot Follo og Alta. Snittet på snaut 400 tilskuere er lavest i 1. divisjon.

Artikkelen fortsetter under bildet!

KAPTEIN: Erlend Storesund er kaptein for Løv-Ham-mannskapet i 1. divisjon. Foto: Bernt Erik Haaland, fotballbilder.no


- Publikum er en av utfordringene våre som Branns lillebror. Det har vært et lite oppsving i det siste, og vi håper på over 1000 tilskuere mot Bryne søndag, sier den daglige lederen.

Ønskes velkommen

Men til tross for begrensede midler og fasiliteter er Løv-Ham nå fem seirer unna eliteseriekontrakt. Etter en historisk sterk sesong har Arne Sandstøs gutter virkelig sjansen foran møtene med Bryne og Strømmen.

Les også: Løv-Ham mot opprykkskvalifisering

- Opprykk vil være en stor bonus. Etter forrige sesong kuttet vi budsjettet fra 15 til 10 millioner. Inntektsnivået var for lavt. Det vil være tull å si vi ikke vil opp, men vi har aldri hatt noen målsetting om spill i eliteserien. Vår visjon er å utvikle unge spillere, sier Nordal.

SUKSESS I LØV-HAM: Arne Sandstø. Foto: Scanpix

Administrerende direktør i Norsk Toppfotball, Niels Røine, er opptatt av flest mulige tilskuere på alle kamper i eliteserien, men ønsker Løv-Ham hjertelig velkommen til øverste nivå dersom de skulle rykke opp.

- Det er kun sportslige kriterier som ligger til grunn for å rykke opp. Hvis Løv-Ham klarer det, er det ikke så mye mer å si enn at vi vil bistå så godt vi kan for å hjelpe klubben med å øke tilskuertallet, sier Røine til VG Nett.

Takker Rosenborg

I likhet med Løv-Ham har Ranheim mot alle odds kjempet seg inn i opprykkskampen i en annen by hvor storebror tar all oppmerksomhet. Laget som spilte i 2. divisjon så sent som i fjor, ligger ett poeng foran Løv-Ham på kvalifiseringsplass.

Sportsinteressert? Følg VG Nett-sporten på Facebook!

- Målsettingen da jeg kom i fjor var å få laget opp i 1. divisjon. Jeg så ikke for meg at vi skulle kjempe om eliteseriespill, og dette har vi et veldig avslappet forhold til, sier trener Per Joar Hansen til VG Nett.

Artikkelen fortsetter under bildet!

SUKSESS: Per Joar Hansen (t.h.) har med seg blant andre Christer Basma i Ranheims trenerteam. Foto: Geir Otto Johansen


Han forteller at 93 prosent av spillerne i troppen kommer fra Trøndelag, og gir kontinuitet på ledersiden, støtten fra Rosenborg og en tydelig definert spillestil æren for suksessen.

- Jeg tror vi med 7,3 millioner har det minste budsjettet i 1. divisjon, men vi har fått maks ut av hver eneste krone. Det må sies at Rosenborg må ha en stor del av æren siden de har vært på dette prosjektet i fire år. Uten den støtten hadde vi neppe vært i 1. divisjon, tror Hansen.

Les også: Reservepreget RBK slapp inn sju mot Ranheim

- Hvordan er Ranheim-hverdagen som lillebror i Trondheim?

- Det lever vi veldig godt med. Rosenborg er flaggskipet i regionen, og vil alltid være hele Trøndelags lag. Men jeg tror også det er mange som synes det er moro med Ranheim siden vår målsetting er å utvikle fremtidige RBK-spillere, sier Hansen.

Ranheim startet sesongen innendørs i Abrahallen, men flyttet etter hvert tilbake på sitt oppussede anlegg som har fått navnet DnB Nor Arena. Der har 521 tilskuere møtt opp i snitt for å følge laget på veien mot et mulig opprykk.

29. serierunde i 1. divisjon:
Fredrikstad - Tromsdalen
Bodø/Glimt - Moss
Sandnes Ulf - Sarpsborg
Nybergsund - Strømmen
Løv-Ham - Bryne
Alta - Ranheim
Follo - Mjøndalen

30. serierunde:
Strømmen - Løv-Ham
Mjøndalen - Nybergsund
Moss - Follo
Bryne - Fredrikstad
Tromsdalen - Bodø/Glimt
Sarpsborg - Alta
Ranheim - Sogndal

Les også

 1. Tone Damli: - Gleder meg til å se Sogndal på Ullevaal

  (VG Nett) Tone Damli Aaberge gleder seg allerede til hennes to favorittlag, Vålerenga og Sogndal, møtes i eliteserien…
 2. Bakke klar for Sogndal

  (VG Nett) Eirik Bakke (33) er ferdig i Brann etter sesongen og vender hjem til gamleklubben Sogndal.
 3. Sarpsborg opp på opprykksplass

  Ranheim og Fredrikstad kjempet innbitt for poengene, og endte med å dele dem etter 2-2 i søndagens toppkamp i 1.
 4. Skogheim ledet HamKam til opprykk

  HamKam og trener Vegard Skogheim er tilbake i 1. divisjon etter å ha gjort oppholdet på nivå tre av kortest mulig…
 5. Øren skjøt Sogndal opp - ti år etter

  (VG Nett) (Sogndal - Fredrikstad 2-0) 30. oktober 2000 sendte Tommy Øren (30) Sogndal til eliteserien.
 6. Follo får ikke spille finalen i rosa

  Follo slo sensasjonelt ut Rosenborg i semifinalen på hjemmebane i helrosa drakter.
 7. Løv-Ham mot opprykkskvalifisering

  (VG Nett) (Løv-Ham - Sogndal 2-0) Løv-Ham slo serieleder Sogndal foran over 1300 tilskuere og Bergen og har fortsatt…
 8. Glimt-spillerne fikk ikke lønn

  (VG Nett) Bodø/Glimt-spillerne fikk ikke lønn tirsdag, og klubbledelsen kan ikke love utbetalinger denne uka.

Mer om

 1. OBOS-ligaen

Flere artikler

 1. Sarpsborg opp på opprykksplass

 2. Løv-Ham mot opprykkskvalifisering

 3. Sogndal holder avstanden i toppen

 4. Bryne brøt forbannelsen

 5. Fjørtoft: - Hødd bør sende en bukett til Alta

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder