KOMMER TIL ENGLAND: Slike scener kan nå bli vanlig i engelsk fotball. Her sjekker den tyske dommeren Marco Fritz videobildene under en Bundesliga-kamp mellom FC Augsburg og Borussia Dortmund. Foto: Christof Stache AFP

Videodømming gjør debut i engelsk fotball

Her er mandagens oddstips

For første gang vil videodømming være tilgjengelig i en engelsk fotballkamp.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Brighton og Crystal Palace, som møtes i FA-cupen mandag kveld, får æren av å være de første lagene i engelsk fotball som spiller en kamp med videodømming.

Få med deg de ferskeste oddstipsene på Tipster!

En videodommer, som ikke vil være til stede på AMEX Stadium der kampen spilles, vil sitte og se videobildene fra kampen – for så å bryte inn dersom det er behov.

Videodømmingen kan bli tatt i bruk ved fire forskjellige tilfeller: Mål, røde kort, straffer og dersom det er forvirring rundt hvilken spiller som skal straffes.

Kobles til toppklubber: United-floppen hylles av Guardiola

Italia er blant landene som har tatt i bruk videodømming allerede. Det har ikke alltid gått knirkefritt.

Slik fungerer det

Daily Mail har gått gjennom hvordan videodømmingen kan se ut rent praktisk, i fire steg:

1. En kontroversiell hendelse inntreffer. For eksempel: Brighton tar ledelsen, men det så ut til å være en viljehands i forkant av målet.

2. Videodommeren, som ser kampen fra et studio, varsler hoveddommeren om at han har gått glipp av en avgjørende situasjon.

Skeptisk til videodømming: – Man skal være veldig varsom

3. Da kan tre ting skje: Hoveddommeren kan akspeptere anbefalingen til videodommeren og annullere målet umiddelbart; hoveddommeren kan overstyre videodommerens anbefaling dersom han mener han så hva som skjedde; eller hoveddommeren kan gå til en skjerm på sidelinjen og se reprisene selv. Hoveddommeren har alltid siste ord.

4. Dersom hoveddommeren velger sistnevnte mulighet, og finner ut at det faktisk var hands, kan han annullere målet. Hvis ikke, fortsetter spillet som vanlig.

Her bruker dommeren fem (!) minutter på videodømming:

VGs tips: Uavgjort

Det er altså i anledning hatoppgjøret mellom Brighton og Crystal Palace at videodømming vil gjøre sitt inntog i engelsk fotball. Sist lagene møttes, i november, måtte to vakter sendes på sykehus. Kampen endte 0-0.

Vil du ha oddstips i videoform? Da bør du følge Tipster på Facebook.

Crystal Palace, med 3-2-1 på de seks siste seriekampene, er hakket mer i slaget enn Brighton (1-3-2), men mens Brighton stiller nærmest skadefritt, sliter Crystal Palace med en rekke fravær: Dann (f), Ward (f), Sakho (f), Loftus-Cheek (mb) og Puncheon (mb) er alle ute for gjestene.

Vi anbefaler et uavgjortspill til 3,10 i odds. Kampen vises på Viasport 1. Spillestopp er klokken 20.40.

Kommersielt samarbeid

VG har et kommersielt samarbeid med Norsk Tipping, som innebærer at VG får en andel av inntektene fra spill i regi av tippeselskapet på våre plattformer. Norsk Tipping har ingen innflytelse på temavalg eller innhold, som utelukkende er basert på redaksjonelle vurderinger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder