Liverpool-krisen: – Dette er Klopp i et nøtteskall

FOTBALL

Viasat-ekspert Jan Åge Fjørtoft gir Jürgen Klopp mye av skylden for Liverpools forsvarsproblemer.

Publisert: Oppdatert: 20.09.17 12:56

– Jeg blir dårlig av måten vi forsvarer oss på, veldig dårlig. Det er ordentlig tøft, sa Klopp på pressekonferansen sent tirsdag kveld.

Hele sesongen har supportere og eksperter kritistert Liverpools forsvarsspill. Da Leicester slo ut Merseyside-klubben fra ligacupen tirsdag, kom Shinji Okazaki og Islam Slimani litt vel enkelt til og scoret hvert sitt mål i andre omgang.

– Dette er Klopp i et nøtteskall. Han satser alt på å score flere mål enn motstanderne. Det er vanskelig å finne de beste forsvarsspillerne for det er få av dem i verden, men når du kjøper Alex Oxlade-Chamblerlain må det være mulig å finne bedre forsvarsspillere, sier Viasat-ekspert Jan Åge Fjørtoft.

Se også: Derfor buer egen fans på Bale

To grunner

Han peker på to grunner til at Liverpool sliter bakover.

– Det er en kombinasjon av mangel på evne til å organisere seg, samt at forsvarsspillerne til Liverpool ikke er gode nok sammenlignet med lagene Liverpool ønsker å sammenligne seg med. Totalt er det Klopps ansvar. Ser du på Manchester Uniteds forsvar mann til mann er ikke det noe fantastisk forsvar, men de er mye, mye bedre organisert, forklarer Fjørtoft, og legger til:

– De har heller ingen matchvinner i mål.

Han får støtte fra Petter Myhre, ekspert i TV 2.

– Personlig feil er vanskelig for en trener å gjøre noe med, men uansett hvem som spiller forsvar i Liverpool under Klopp så ser det veldig vanskelig ut. For de har en spillestil som eksponerer stopperne for veldig mange en mot en-dueller siden de står så høyt. Spesielt i perioder med lav selvtillit og litt utrygghet blir det vrient, sier Myhre.

Les også: United-fansens penis-sang for refs

Trener på dødballer imot hele tiden

Dødballer er blitt en skikkelig hemsko for Liverpool denne sesongen. Og tyskeren legger ikke skjul på at de sliter.

– Vi trener på dødballer i mot hele tiden. Alle kan se for seg at vi vet hvordan vi skal forsvare oss mot disse, men åpenbart gjør vi ikke det. Det handler ikke bare om å vite hvordan vi skal forsvare oss, men også gjøre det. Det er vanskelig, sier Klopp.

Rooney snakker ut om fyllekjøringen: – Utilgivelig

Med cup-exiten er ett tittelhåp ute for Liverpool allerede - tross for at de styrte kampen mot seriemesterne fra 2016.

– Vi var mye bedre i første omgang, men vi scoret ikke mål. Sånn er fotball noen ganger. Vi var uheldig i noen situasjoner, og kanskje ikke nok kliniske i andre. Men så lenge vi slipper inn mål som i dag, blir det veldig vanskelig, sier den tyske manageren.

Stor analyse: Dette bør Liverpool gjøre (VG+)

Klopps mørke tall

På de siste fire kampene har Liverpool sluppet inn ti mål og kun scoret tre. Lørdag venter mulighet for revansje i Premier League borte mot Leicester igjen. På Klopps 73 Premier League-kamper har laget måtte plukke ut 91 baller av eget nett.

På sine 238 kamper i Bundesliga over syv sesonger med Borussia Dortmund slapp Klopps lag inn 248 mål.

– Det er ikke tilfeldig. Klopp har alltid vært av trenertypen som ønsker å vinne 4-3 istedetfor 1-0 og det har jeg full respekt for, sier Petter Myhre.

Lagerbäcks ros til Ødegaard: Finnes ingen bedre teknisk

Arsene Wenger (Arsenal), Jose Mourinho (Man. United nå og Chelsea før), Antonio Conte (Chelsea) og Pep Guardiola (Man. City) har alle under ett mål imot i snitt i sin historie. Tottenhams Mauricio Pochettino står med 183 baklengs på 173 matcher.

– All historie tilsier at du må slippe inn under ett mål i snitt for å vinne ligaen. Det er nok som Sir Alex Ferguson sa, et godt forsvar vinner titler, sier Myhre.

Den eneste forsvarsspilleren Liverpool signerte i sommervinduet var venstrebacken Andrew Robertson fra Hull. Laget har sluppet inn ni mål på de første fem kampene i Premier League.

Les også: Odd varsler nye grep: Vurderer å hente talentspeider

Lavere seiersprosent enn Moyes

Klopp har nå en seiersprosent på 48,94 i Liverpool siden han tok over høsten 2015, sammenlignet med 56,29 i Borussia Dortmund.

Brendan Rodgers (2012-2015) seiersprosent var på 50,30. Rafael Benitez hadde i sin tid (2004-2010) 55,53 i seiersprosent. Rodgers' forgjener, Kenny Daglish (2011-2012) vant 47,30 prosent av sine kamper.

– Jeg synes ikke Klopp får for lite tyn, men jeg synes Rodgers fikk for mye. Da Liverpool gjorde det bra var det på grunn av Luis Suarez og da det gikk dårlig var det Rodgers feil. Men så er det noe med Klopps vesen som gjør at han slipper unna en del. Han er entusiastisk og i godt humør før kampene, mens etter kampene svarer han ærlig uten å prøve og virke noe smartere enn alle andre som ser kampene, mener Myhre.

David Moyes, som ble skjelt ut i Manchester United, vant 52,94 prosent av sine kamper i løpet av sin drøye sesong på Old Trafford.

Her kan du lese mer om