Solskjær: – Man blir på en måte mer bortskjemt

GRESSET ER GRØNNERE: Jan Åge Fjørtoft på naturgress under en landslagstrening i Marbella i fjor. Til venstre står Martin Ødegaard. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Fjørtoft mener kunstgresset gjør at vi utvikler en egen «særnorsk» stil

Etter noen skuffende landskamper gror kunstgressdebatten godt i Norge igjen. Jan Åge Fjørtoft (49) mener norsk toppfotball er i ferd med å utvikle seg til en egen idrett.

 • Christer Sævig

Artikkelen er over tre år gammel

– Jeg etterlyser en debatt rundt kunstgress. Samtidig må vi ha en, to og tre tanker i hodet. Argumentene rundt bruk og økonomi er jeg helt enige i. Men jeg mener at kunstgress er en annen sport på toppnivå, da kan vi ikke bruke det i Tippeligaen eller på landslaget, sier Jan Åge Fjørtoft til VG.

Les også: Rekdal slår kunstgress-alarm

– Hva legger du i at toppkamper på kunstgress er en annen idrett?

– Det går på bevegelser og situasjoner som er helt annerledes der enn på gress. En kunstgressbane er mekanisk og forutsigbar, det er ikke en gressbane. Dermed utvikler vi et annet spill og stil enn i resten av verden, sier Fjørtoft, som presiserer at han ikke viser til noe forskning annet enn sitt eget fotballsyn.

– Litt flåsete sagt

Inntil nylig var 49-åringen «Team Manager» for det norske landslaget. Nå jobber han som internasjonal rådgiver i forbundet og arbeider for den kommersielle avdelingen til NFF. Han er uansett sterkt engasjert i debatten rundt norsk fotball og dens siste hete tilskudd sådd av Kjetil Rekdal: konsekvensene av at stadig flere talenter fostres opp på kunstgress - og dermed mister fysiske forutsetninger.

– I Norge produserer vi ikke midtstoppere og spisser lenger. Kun fantastiske, tekniske, midtbanespillere. Det er jo bra det, men det er nesten ikke dueller på kunstgress. Jeg er enig med Kjetil Rekdal; vi må bli bedre på å utvikle kraft og styrke, mener Fjørtoft.

TEKNISKE MIDTBANESPILLERE: Jan Åge Fjortoft er glad for at Norge har utviklet spillere som Mats Møller Dæhli, men savner også fysisk, robuste spillere. Foto: Bjørn S. Delebekk VG

Men en spiller som vokser opp på kunstgress, vil han takle overgangen til gress når han kommer på toppnivå?

– Hvis han ikke klarer det, har vi ikke bruk for ham. Det var litt flåsete sagt, men jeg skulle gjerne sett at vi hadde flere gressbaner på utviklingsnivå også, ja, svarer han.

Les også: Kommentar: Alle de norske fordelene er borte

Fjørtoft ønsker å understreke at han er svært glad for alle kunstgressbanene rundt i landet som bidrar til økt aktivitet blant unge. Han følger også alle som nevner økonomi som en viktig grunn til å legge plastdekke. Men han vil ikke ha det på toppnivå. Som han sier: langrennslandslaget trener ikke på en annen type snø enn den de får under skiene i et verdenscuprenn i Val de Fiemme.

Varslet kunstig aksjon mot NFF

I fjor sommer varslet Fjørtoft protestaksjoner mot egen arbeidsgiver, NFF, da de diskuterte å legge kunstgress på Ullevaal, noe som fortsatt er et reelt prinsippvedtak fra 2006.

– Den dagen det blir lagt kunstgress kommer jeg personlig til å være med i lenkegjengen. Hvis vi får en nasjonalarena med kunstgress melder vi oss ut internasjonalt, sa Fjørtoft i fjor.

– Kan vi ikke bare «dyrke» kunstgress ordentlig her i landet og gjøre det til en stor fordel når gresslag kommer på besøk for å spille landskamp?

– Nei! Hva er vitsen med det? De som kommer her er bedre enn oss uansett… Med kunstgress utvikler vi et annet spill, svarer Fjørtoft.

Solskjær: – Ballen går så fort

Hans tidligere landslagskollega, Ole Gunnar Solskjær, kaster seg også inn i kunstgressdebatten.

– Da jeg vokste opp, trente vi på gress. De som vokser opp i dag, trener på kunstgress. Jeg tror ikke det er en fordel. Ballen går så fort at man ikke rekker å komme tett opp i motspilleren. Duellspillerne forsvinner i Norge, sier Solskjær til Dagbladet.

RYNKER PÅ NESEN: Ole Gunnar Solskjær foretrekker gress. Her fra et tidligere VG-intervju. Foto: Helge Mikalsen VG

Manchester United-legenden tror spill på plastunderlag svekker spilleres konsentrasjon og utvikling.

Les også: Solbakken snakker om Norge-jobben

– Det er mye enklere å slå en god pasning på kunstgress. En slurvepasning kan komme fram. Man blir på en måte mer bortskjemt. Slik er det ikke på gress. Da må man være mer konsentrert, sier Molde-manageren til avisen.

Les også: Fjørtoft ferdig på landslaget

– Sånne ting som dette må vi diskutere. Å bytte ut kunstgress med naturgress er ikke løsningen på alt, vi tok jo 19 poeng i forrige EM-kvalifisering. Men det vil bli et problem om agenter og klubber ikke lenger vil komme til Norge og se på kamper fordi vi driver med en annen sport, avslutter Jan Åge Fjørtoft.

Les også

 1. Fjørtoft ut av landslagets støtteapparat

  Når landslaget samles til uken, blir det uten «team…
 2. Bratseth ble fjernet fra NFFs etiske komité

  Rune Bratseth (55) er blitt fjernet fra Norges Fotballforbunds etiske komite.
 3. KOMMENTAR: Bettingbransjens balletak

  Skal fellesskapsløsningen kunne vinne tippekampen på sikt, trengs en langt mer strategisk plan enn bare sporadisk…
 4. Deilas fete grep har fått selv Rekdal på slanker'n

  SKIEN (VG) (Odd – Vålerenga 1-2) Ronny Deila (40) har…
 5. Solbakken om Norge-jobben: – Merkelig om jeg ikke vil være en kandidat

  HAMAR (VG) Datteren Ida på 12 år og resten av familien gjør at Ståle Solbakken (48) kanskje kan bli tilgjengelig som…
 6. Rekdal slår kunstgress-alarm: – Vi har mistet fysikken

  COLCHESTER/OSLO (VG) (England U21-Norge U21 6-1) Vålerenga-trener Kjetil Rekdal (47) har lenge vært bekymret for norsk…
 7. NFF dropper Høgmos drømmeprosjekt

  NADDERUD (VG) Per-Mathias Høgmo (56) så for seg et landslagshjem på Ekeberg.

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. Tippeligaen
 3. Norsk fotball
 4. Kjetil Rekdal
 5. Ole Gunnar Solskjær

Flere artikler

 1. Nye kunstgress-tall skaper debatt:
  RBK-Kåre omtaler Eliteserien som «breddeidrett»

 2. NFF om kunstgress-debatten: – Det blir litt lettvint

 3. Rekdal og Deila brøt ut i latter etter Ødegaard-spørsmål

 4. Rekdal slår kunstgress-alarm: – Vi har mistet fysikken

 5. Fjørtoft ut av landslagets støtteapparat

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder