Så nær var Polen seier over verdensmesterne

Hummels: Vi hadde flaks

Gammel Tyskland-profil bekymret

(Tyskland – Polen 0-0) Arkadiusz Milik (22) sørget for polsk seier i første EM-kamp. Like treffsikker var han ikke mot Tyskland.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Spissen skulle bare nikke ballen i mål fra under to meter, men han lukket øynene, og ballen traff nesen hans og gikk utenfor stolpen. Tyskland-keeper Manuel Neuer var utspilt, men kunne lettet konstatere at han fortsatt ikke har sluppet inn mål i EM.

Milik, som ble Polens store helt i seieren over Nord-Irland sist, hadde ikke en like god dag på jobben. Nese-missen var én av to store målsjanser som Ajax-spissen misbrukte.

– Tyskland spilte godt, men vi hadde også store sjanser til å score. I gruppespillet er det viktigste at begge lagene går videre. Vi får se hva som skjer etter det, sier Polens andre spiss, Robert Lewandowski, ifølge NTB.

VG Live: Slik var kampen minutt for minutt

– Skuffet

Tyskerne var ikke stort farligere fremover, men i forsvar var Jérôme Boateng som en murvegg. Han ble kåret til banens beste av UEFA.

– Tyskland kunne vært mye mer presise, og jeg er litt skuffet over hvordan vi spilte i dag. Vi møtte et sterkt polsk lag, og vi var ikke like farlige i angrep som under VM, oppsummerer den tidligere tyske landslagskeeperen Jens Lehmann på BBC.

Han tror Tyskland bør løse sine offensive problemer på følgende måte:

– Vi truer ikke kantene, og jeg er ikke sikker på om Mario Götze bør spille spiss. Han er for liten til å være en trussel, og ingen slår innlegg mot ham. Jeg ville brukt Thomas Müller der, og byttet inn Mario Gomez senere.

Les også: Slik forklarer Tyskland-sjefen trusegrafsingen

Müller, mannen som har satt fyr på de siste verdensmesterskapene med ti mål og seks assists på 13 kamper, er ikke like farlig i EM: På syv kamper (2012 og 2016) har han ikke maktet hverken et mål eller en målgivende pasning.

– Klarte ikke å kontrollere kampen

Den første omgangen levde ikke opp til forventningene mange sikkert hadde til en storkamp mellom Tyskland og Polen. Tyskerne skapte ikke stort bortsett fra to halvsjanser ved Mario Götze og Toni Kroos, og den polske stjernespissen Robert Lewandowski fikk ikke spesielt gode arbeidsforhold på et defensivt Polen-lag.

Etter pause var det andre boller. Bare halvminuttet etter avspark fikk Arkadiusz Milik, mannen som avgjorde Polens første EM-kamp, en gedigen mulighet til å sende laget sitt i ledelsen – men headingen hans på åpent mål gikk utrolig nok utenfor stolpen.

– Vi klarte ikke å kontrollere kampen, noe som egentlig er vår styrke. Polakkene skapte flere vanskelige situasjoner for oss. I andre omgang hadde vi en del flaks, innrømmer den tyske forsvareren Mats Hummels, som var tilbake fra skade for anledningen, ifølge NTB.

11 EM-høydepunkter i sosiale medier: Sterling som rotte, Ronaldo-refs og forklaringen på Löws kløe

Deretter var det Lewandowski sin tur til å få en sjanse, men den vanligvis nådeløse avslutteren nølte da han skulle skyte, og Bayern-kameraten Jérôme Boateng rakk å sette inn en strålende takling.

Milik fikk sin andre store sjanse i kampen med drøye 20 minutter igjen å spille, men Ajax-spissen sleivsparket. Det gjorde ikke Özil like etterpå, men tyskerens gode skuddforsøk ble stoppet av hans gamle Arsenal-lagkamerat Lukasz Fabianski.

Flere sjanser ble det ikke. Dermed er EMs første målløse kamp et faktum.

– Selv om det er en 0-0-kamp, er dette to utrolig gode fotballag, sier Tony Gustavsson, assistenttrener for USAs damelandslag, i NRKs studio.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder