STJERNETUNGT: Det er brukbar stjernefaktor på de belgiske treningene foran EM. Her fra venstre Romelu Lukaku, Eden Hazard, Jan Vertonghen (bak), Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois og Dries Mertens.

STJERNETUNGT: Det er brukbar stjernefaktor på de belgiske treningene foran EM. Her fra venstre Romelu Lukaku, Eden Hazard, Jan Vertonghen (bak), Kevin De Bruyne, Thibaut Courtois og Dries Mertens. Foto: Geert Vanden Wijngaert Ap

Hvor gode er Belgia?

Belgias gylne generasjon rakk ikke EM i 2012, og VM i 2014 kom kanskje litt for tidlig. Nå skal Europa vinnes.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det stoppet i kvartfinalen i Brasil for to år siden (0-1-tap for Argentina), i Belgias første mesterskap siden 2002.

Belgia, nummer to på FIFA-rankingen, blitt en maktfaktor, rundt fem år etter at de var nummer 62, og et par år før det var det knapt nok belgiske TV-stasjoner som ville sende landskampene. ‘80-tallsheltene Jan Ceulemans og Enzo Scifo rykket ut og ba pent om at folk gikk på kampene.

Både Ceulemans og Scifo spilte da det ble tap i semifinalen i VM i 1986, også det mot Argentina (0-2, begge målene av Maradona). Seks år tidligere tapte Belgia EM-finalen mot Vest-Tyskland, etter at Horst Hrubesch nikket inn 2-1 like før slutt.

Les også: Norge rystet Belgia - så våknet stjernene

NY KAPTEIN: Chelsea-spiller Eden Hazard (25). Foto: Geert Vanden Wijngaert Ap

Men denne belgiske generasjonen er kanskje enda mer spennende, selv om kvalifiseringen kanskje ikke var veldig imponerende. De to kampene mot toer Wales ga bare ett poeng, mens det ble én seier og én uavgjort mot treer Bosnia-Hercegovina. Belgias styrke var at de var nådeløse mot de tre øvrige (Israel, Kypros, Andorra), og avanserte som vinner med 23 poeng.

Stor VG-kåring: Courtois ikke topp tre i verden

Det er trøblete at midtstopper og samlingspunkt Vincent Kompany (30) er skadet og ute av turneringen. Kompany debuterte mot Frankrike som 17-åring i 2004. Den gang het lagkameratene Deflandre, Mpenza og Sonck, motstanderne Desailly, Vieira og Zidane - og Belgia tapte 0-2.

Kompany ble vant til nederlag. Seks av hans ni første landskamper endte med tap, og 2-2 mot Norge på Ullevaal var et høydepunkt.

Tidligere norsk Belgia-proff: Nøkkelen til Belgias fotballsuksess

Manchester City-kjempen har vært med gjennom alle nedturene og hele oppturen, fra da Belgia var sjanseløse og blant annet havnet langt bak Finland, til EM-plassen i 2012 glapp til Tyrkia i siste runde og det endelig ble et sluttspill igjen i 2014.

Belgia begynner å bli vant til at Kompany er borte. Han har manglet i syv av de tolv siste kampene, og vil nok savnes mer som ledertype enn som spiller, men nå er også Zenit-veteranen Nico Lombaerts ute av mesterskapet, og da begynner det å bli trøbbel.

Tottenham-duoen Toby Alderweireld og Jan Vertonghen var tiltenkt backplassene, men nå kan det virke som om de må inn i midten. De problematiske backplassene er blitt enda mer problematiske, og bakover på banen er Belgia litt rystet, noe vi også så eksempler på da Norge ble slått 3-2 sist søndag.

VG-kåring fra 2015: De Bruyne blant verdens fem beste midtbanespillere

Fremover flommer det over av kvalitetsspillere i dette laget: Courtois og Mignolet i mål, De Bruyne, Witsel, Nainggolan, Fellaini (en Wilmots-favoritt), Mertens, Dembélé, Hazard, Lukaku og mange flere.

Det er ikke plass til alle sammen.

Men hvor gode er Belgia?

Under EM-profeten kan du lese VGs kjendistips, samt se hele Belgias EM-tropp.

Kjendistipset: DAVID BROCKEN

• Tidligere VIF-spiller, nå trener for Vålerengas damer.

VÅLERENGA-TRENER: David Brocken mener Norge har mye å gå på når det kommer til talentarbeid. Foto: Stian Lysberg Solum NTB scanpix

– Hva tror du om Belgias muligheter?

– Vi belgiere er jo egentlig veldig realistiske og litt pessimistiske. Vi ser at vi har veldig gode spillere, men også at Marc Wilmots (landslagssjefen) kanskje ikke har den samme gjennomslagskraften lenger - og at han gjør noen taktiske feil. Dette er et veldig, veldig bra lag og alt annet enn semifinale vil være en skuffelse.

– Hvilken nasjon tror du vinner og hvordan skal du følge mesterskapet?

– Det blir et «old fashion»-tips. Det Gary Lineker sa om tyskerne gjelder fortsatt, Frankrike med hjemmebanefordelen, og så håper jeg at vi kan overraske litt og være med i kampen.

– Hva tenker du om at Norge ikke har vært i et mesterskap siden 2000?

– Jeg følte at Norge ikke hadde nok respekt for Ungarn, det var liksom jubel da de ble trukket i playoff. På generelt grunnlag mener jeg Norge har mye å gå på når det kommer til talentarbeid.

Lyst på mer EM-stoff?

Dette finner du blant annet i vårt EM-magasin, som du får tilgang til hvis du har VG+:

EMs 12 største stjerner

Fotball-EM fra A til Å

Norges EM-tropp fra 2000: Dette gjør de i dag

Slik er Zlatans stjerneliv

VGs vurdering: Slik ender EM

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder