ROPER VARSKU: – Vi kan bli mye bedre på prioriteringer og eierstyring, sier Einar Schultz (t.h). Han var visepresident i forbundsstyret fra 2010 til 2012. Her er han sammen med fotballpresident Yngve Hallén i 2011. Foto: Gorm Kallestad , NTB scanpix

Tidligere NFF-visepresident: – Jeg er en av synderne

Einar Schultz: Har opplevd ukritisk pengebruk i Norges Fotballforbund

Tidligere visepresident i Norges Fotballforbund, Einar Schultz, innrømmer at han har vært med på «mye rar pengebruk» i NFF.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Schultz har også bakgrunn som styreleder i Norsk Toppfotball, daglig leder i Stabæk og medlem av fotballforbundets valgkomité. Han har med andre ord bred erfaring – ikke minst fra maktens korridorer på Ullevaal.

LES OGSÅ: NFF: Rundt 15 har millionlønn

– Mye rar pengebruk

Og han mener det er på tide med et kritisk blikk på penge- og ressursbruken til idrettens desidert største særforbund. Mannen som frivillig gikk av som visepresident i Norges Fotballforbund i 2012, er ikke i tvil om at det er blitt sløst med ressursene.

– Norsk fotball har stått for mye rar pengebruk. Og jeg er en av synderne, sier Schultz og humrer.

LES OGSÅ: Klubbene reagerer – slår alarm om urovekkende pengebruk

– Jeg har inntrykk av at det har vært en kraftig vekst i antall årsverk på Ullevaal fra 2012 og frem til i dag. Det er sikkert klokt å stoppe opp for å ta den diskusjonen. Det er veldig mye penger i fotballen. Vi kan bli mye bedre på prioriteringer og eierstyring, tillegger han.

– Vil du si at det er en ukultur i Norges Fotballforbund?

– Nei, det vil jeg ikke si.

Foto: ,

– Har du selv opplevd turer og representasjonsoppdrag der det er blitt brukt mer penger enn nødvendig?

– Ja, det har jeg vært med på. Helt ærlig, så må jeg si det. Rent generelt må jeg si at jeg har vært med på det.

– Kan du gi noen eksempler?

– Jeg har ikke lyst til å komme med det. Men generelt er mitt inntrykk at man er litt ukritisk til bruk av ressurser.

– Hvem sitt ansvar er det?

– Det må være et ledelsesansvar. Så kan det tenkes at man bør se på regelverket også. NFF er opptatt av å være best i klassen. Man skal ha prikkfrie arrangementer, svarer Einar Schultz.

LES OGSÅ: Slik er klasseskillet i norsk idrett

– Krever sterk selvjustis

Den rutinerte fotballederen mener måten Norges Fotballforbund er bygget opp på gjør det ekstra viktig med en sterk selvjustis i forhold til hva pengene brukes til.

– En av de viktigste grunnene til at det er vanskelig å styre, er at denne type virksomhet ikke er underlagt et vanlig skatteregime. Frivillig virksomhet skal selvfølgelig ikke betale skatt, men det vanlige skattesystemet har mange standard kontrollkrav som må følges. For eksempel må selskaper skille på fradragsberettiget og «ikke-fradragsberettiget» representasjon, som er basert på et rimelighetsprinsipp. Det setter klare grenser for mye du kan bruke og hvor mange som kan delta i representasjonsoppgaver. Denne type kontrollmekanismer og rapporteringskrav har ikke NFF.

LES OGSÅ: Sjekk lønnsboomen i NFF-konsernet

Artikkelen fortsetter under bildet.

NFF-STYRET 2010-2012: Daværende visepresident Einar Schultz (foran til høyre) sammen med resten av forbundsstyret som ble valgt i 2010. Bak fra venstre står styremedlemmene Mette Christiansen, Arne Aambakk, Anders Eggen, Kjartan Berland, Hege Jørgensen og generalsekretær Paul Glomsaker. Foran fra venstre: visepresident Hege Leirfall og president Yngve Hallèn. Foto: Stian Lysberg Solum , NTB scanpix

– Et annet element som er utfordrende for frivillige organisasjoner med store kommersielle inntekter er mangel på tydelige eiere. En eier blir hoppende glad hvis resultatet blir 10 prosent bedre enn budsjett, og det sporer organisasjonen til å gjøre det enda bedre. I en frivillig organisasjon har man gjerne en kultur der man bruker det som er tilgjengelig.

Fått med deg denne? Landslagsreporter hever lønn fra NFF-selskap

Mener FIFA er skrekkeksempelet

– Samtidig får mange i stor grad «eiertilfredstillelse» gjennom makt og posisjoner. Det gjør at man kan fristes til å bygge nettverk med andre mål enn felleskapets. En slik model krever sterk selvjustis og veldig god ledelse. FIFA er et god eksempel på hvor galt det kan gå, beskriver Einar Schultz.

Han mener helgens forbundsting kan være en fin arena for hele Fotball-Norge å kunne påvirke hva Norges Fotballforbunds enorme inntekter skal bli brukt på. Schultz tror også det kan være fornuftig at det blir lagt klare rammer for hva som kan brukes i forbindelse med representasjon og reiser.

– Fotballtinget, som jo er eierne, bruker mye tid på handlingsplanen og konkrete mål for bredde og topp. Målene, særlig internasjonale prestasjoner er ganske «hårete» for å bruke en kjent Stabæk-manns begrep. Hva med å ta med langsiktige, økonomiske mål og planer i samme omgang? Vi har langsiktige TV, media og sponsorinntekter i bunn, som gir god forutsigbarhet på inntektene. Kanskje skulle man vedta en «hårete» målsetting for inntektsstrømmen de neste 3-5 årene, og gitt klare prioriteringer på hvordan inntektene skal brukes, sier Einar Schultz.

Kjetil Siem forsvarer pengebruken i NFF,og sier til VG at han er overrasket over kritikken.

Les også: Her er Halléns åtte store kontroverser som fotballpresident

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder