Kommentar

Åpenhetsdebatten: Nå må pisken frem

Av Leif Welhaven

VG Sportens nyhetsleder kommenterer

INNKALT TIL STATSRÅDEN: Idrettspresident Tom Tvedt og kulturminister Linda Hofstad Helleland skal diskutere idrett og åpenhet fredag. Her møttes de i desember i en annen sammenheng. Foto: Terje Bendiksby NTB scanpix

Enten skjønner ikke idrettstoppene hva åpenhet er. Eller
så vil de ikke innse det. Forhåpentligvis har våre folkevalgte omsider fått nok av den lukkede lederkulturen.

Dette er en kommentar. Kommentaren gir uttrykk for skribentens holdning

Artikkelen er over fire år gammel

Et håp er tent om at fredagens møte mellom idrettspresidenten og kulturministeren resulterer i noe mer enn høflighetsfraser. Er Linda Hofstad Helleland nå beredt til å vise idrettslederne at det ikke er en privatsak hvordan de forvalter offentlige milliarder?

LES OGSÅ: - Ser behovet for større åpenhet

KOMMENTERER: VG Sportens nyhetsleder, Leif Welhaven Foto: Vg VG

Kanskje blir utfallet en skuffelse. En dannet passiar mellom en Høyre-statsråd og en tidligere Ap-ordfører, der noen ulne ord om at åpenhet er viktig kommuniseres ut i etterkant, før partene går hver til sitt og alt fortsetter som før.

Men muligens må det ikke ende slik denne gangen. Det er faktisk fullt mulig at oppgjøret med idretten kommer. Det ville vært på høy tid.

Tåkeprat - ikke transparens

For Tom Tvedt og hans kolleger har fått rikelig med anledning til å vise at de ikke har noe å skjule, men har valgt tåkeprat fremfor transparens.

Ballen ligger nå hos kulturministeren, og i motsetning til idrettslederne ser hun ut til å ha kunnskap om at åpenhet er noe helt annet enn internkontroll.

- Jeg ser frem til å høre hvilke tiltak de iverksetter forat organisasjonen skal fremstå som åpen og transparent, uttalte ministeren til VG før møtet.

Skal denne forventningen få en skikkelig respons, er Tom Tvedt nødt til å komme med noe annet enn det han serverte VG like før påske. For det er ikke åpenhet å informere villig vekk om sekkeposter innenfor komfortsonen, for deretter å slå døren hardt igjen om temaene blir konkrete.

LES OGSÅ: Dukker unna debatten

Det har vært knyttet stor spenning til om fotballforbundet ville følge linjen til Tvedt&co, eller om de faktisk vil holde løfter om åpenhet.

Ingen bilag på bordet

Nå er svaret her, og den ferske pressemeldingen ser lovende ut i starten: NFF vil ta initiativ til mer åpenhet i idretten, inkludert å se på om deler av offentlighetslovens prinsipper bør gjelde.

Og lederne vil måned for måned opplyse om reisevirksomhet etter styremøter.

So far, so good.

VG-leder: Idretten holder pengebrukken hemmelig

Men så fort man går inn i substansen, er forflytningen i en åpnere retning dessverre beskjeden. Ingen reiseregninger er lagt frem. De nye rutinene om reiseinformasjon ser ut til å baseres på NFFs egne oppsummeringer, ikke på innsyn i grunnlagsdokumentene.

Og president Terje Svendsen viser med all tydelighet at han har en annen definisjon av åpenhet enn den som gjelder i forvaltningen, når han kommer med følgende:

«For meg handler åpenhet i idretten om helt andre ting enn å gå ned på bilagsnivå i det offentlige rom og hva som står i den enkelte arbeidstakers arbeidskontrakt. For meg handler åpenhet først og fremst på at vi må by mer på oss selv».

Dermed hopper han bukk over det helt sentrale prinsippet for åpenhet – muligheten for en uavhengig kontroll av hvordan pengene blir brukt.

Les også: Derfor vil ikke idrettstoppene si hva de bruker på fly og hotell og representasjon

Bare sekkeposter

Selv om de for eksempel spalter opp Kjetil Siems reiser i sekkeposter som fly og hotell, er ikke innsynet reelt før de legger frem faktiske forhold som kan danne grunnlag for en opplyst debatt.

Og bilagene får vi ikke.

Da er vi omtrent like langt, eller rettere sagt kort, og behovet for politisk handling er like stort som før fotballforbundets redegjørelse.

Det er interessant at kulturministeren kan snu hodet i særdeles ulike retninger, og uansett finne tydelig uttalt politisk støtte for at noe må gjøres.

– Hvis det med personlige forhold er deres største bekymring, så er det bare å sladde navn – og legge fram reiseregningen. Når Frp og Rødt er enige, så må det være en god sak, sier Rødt-leder Bjørnar Moxnes, mens SVs Bård Vegar Solhjell mener idretten er milevis unna åpenhet.

På motsatt politisk pol mener Fremskrittspartiets Ib Thomsen at idretten lever i sin egen verden med egne regler, og at de ikke bør få offentlige midler om de fortsetter som nå.

Bekrefter: NIF fortsetter First House-bruken: – Uspiselig!

Lever av det offentlige

Med all fare for å fremstå repetitiv, må visst noen sentrale punkter i denne debatten gjentas til budskapet når inn:

¤¤ Innsyn er en ting, internkontroll noe annet. At man har en revisor eller en egen kontrollkomité betyr ikke at organisasjonen er transparent.

¤¤ Reiser og representasjon viser hvilke vaner ledere har, og dette gir igjen indikasjoner på kulturen som råder. Et eventuelt innsyn i dette er ikke å grafse i interne anliggender, men en tydelig måte å foreta en uavhengig kontroll på. Og bare om de faktiske forhold er kjent kan det foretas fornuftige avveininger av hvor grensen skal gå for hva sjefene skal tillate seg.

Les også: Grasrota i norsk idrett vil ha åpenhet om reiseregningene på toppen

¤¤ 87 prosent av Norges Idrettsforbunds inntekter er fra det offentlige. Da er det ikke urimelig at prinsipper som gjelder nettopp i det offentlige også bør omfatte idrettstoppene. Og flertallet av idrettens egne kretser ønsker åpenhet.

¤¤ Skal idrettstoppene kunne ta avstand fra usunne forhold i internasjonale idrettsorganisasjoner på en troverdig måte, er det ikke kompatibelt med å tviholde på hemmelighold rundt egne goder.

Skulle dette ende med reell politisk handlingsvilje, må det selvsagt tenkes grundig på hvordan en åpen linje best kan iverksettes i praksis. En endring i lovverket er i tilfelle påkrevet, og da bør et bredt sammensatt utvalg lete etter en best mulig praktisk løsning.

Full innlemmelse i offentlighetsloven er ett alternativ. Et annet er å knesette et prinsipp om at «overføringer forutsetter åpenhet». Dette kan eventuelt sees på i forbindelse med at loven uansett skal evalueres.

Det er tidligere funnet løsninger på å knytte offentlighetskrav til pengeoverføringer, og her finner kloke hoder gode svar om viljen er til stede. Det fortjener medlemmene i landets største folkebevegelse.

Mer om

 1. Linda Hofstad Helleland
 2. Bjørnar Moxnes
 3. Norges Fotballforbund (NFF)
 4. Terje Svendsen
 5. Idrettspolitikk

Flere artikler

 1. VG-sportens nyhetsleder kommenterer: Tid for eksamen i åpenhet

 2. Idrettslederne dukker unna debatten

 3. Idrettstoppene kalles inn til statsråden

 4. Den store presidentprøven

 5. Reaksjon etter åpenhet-møtet: – Dette kommer ikke idretten unna

Fra andre aviser

 1. Idretten må tvinges ut av sin boble

  Bergens Tidende
 2. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Bergens Tidende
 3. Kulturministeren: – Dette er ikke godt nok av idretten

  Fædrelandsvennen
 4. Offentlighetsekspert: - Unødvendig med utredning for å finne ut av dette

  Bergens Tidende
 5. Offentlighetsekspert: - Unødvendig med utredning for å finne ut av dette

  Fædrelandsvennen
 6. Offentlighetsekspert: - Unødvendig med utredning for å finne ut av dette

  Aftenposten

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder