Engelske Alan bor i Reykjavik: – Jeg skal heie på Island

Vulkanøya er i helspenn før historiens største kamp

REYKJAVIK (VG) Det finnes kun en engelsk pub på Island. Der kommer Alan Matthews (49) fra Grimsby til å sitte mandag kveld, med blå drakt på kroppen og med en drøm om at lille Island sender fedrelandet ut av EM.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

– Jeg beundrer viljen, innsatsen og spillet til Island. Etter å ha bodd her i så mange år er dette folket blitt mine venner og jeg er blitt glad i dem, sier Alan Matthews.

VG Direkte: Følg åttedelsfinalen England-Island kl. 21.00

For 27 år siden flyttet han fra England. Han jobbet med fiske og bosatte seg i Reykjavik.

– Jeg har prøvd å flytte herfra mange ganger, men det er noe som mangler når jeg ikke er her. Å gå i gatene, å kjenne alle som går rundt her, roen, luften og klimaet. Jeg elsker det, sier 49-åringen fra Grimsby til VG.

Les også: VG møtte Gudjohnsen junior på Island

SVIKTER FEDRELANDET: Engelske Alan Matthews (49) skal heie på Island. Foto: Mattis Sandblad VG

Vi treffer ham på «The English Pub», hovedstadens eneste engelske pub. Her blir det kok mandag kveld, samtidig som torget 70 meter nedenfor kommer til å være stappfullt av elleville islendinger som følger kampen på storskjermen.

– Jeg skal heie på Island. Det er en vanskelig situasjon for meg. Vennene mine i England er ikke glade, men jeg kommer til å sitte her med en blå drakt og juble når de scorer, smiler han.

– Det er jo veldig spesielt?

– Kanskje. Men Island fortjener det, jeg føler jeg skylder dem den respekten. Og jeg synes ikke England har spilt bra gjennom mesterskapet. Kommer England til å score kommer jeg ikke til å juble, melder Matthews, som er ute av fiskeindustrien og har etablert sitt eget bemanningsbyrå i Reykjavik.

Krepsen Rooney

En som definitivt ikke er ferdig med fiskeindustrien er Teitur Gudnason. Han møtte VG på havnen klar til å kjøre fersk kreps til andre siden av Island.

Les også: Merker knapt forskjell på EM og Tippeligaen

– 80 mil skal jeg kjøre. Jeg er tilbake til kampen på mandag, sier Gudnason, som snakker norsk som en forvirret nordlending.

– Jeg har bodd fem år i Oslo. Jeg kan snakke norsk, forteller han, og viser oss en av krepsene han skal transportere:

– Den ligner helt på Wayne Rooney!!

KREPSEN ROONEY: - Denne ligner på Wayne Rooney, sier Teitur Gudnason (52). Foto: Mattis Sandblad VG

– Denne kampen er enorm! Og historisk med tanke på vikingtiden, også har vi jo hatt torskekrigen med England, flirer sjåføren.

Til orientering: Torskekrigen var en konflikt mellom Storbritannia og Island på 60- og 70-tallet, en strid rundt britiske fiskeres rettigheter i islandsk farvann. Tvisten ble løst da Island truet med å stenge NATO-basen ved Keflavik.

Politikk har stått på agendaen til islendingene gjennom helgen da de gikk til urnene og valgte historieprofessoren Gudni Jóhannesson som ny president. Men i avisene og blant folk virker det å være eventyret i Frankrike som stjeler mest oppmerksomhet.

Islandske og britiske flagg

Et annet sted på havnen er England og Island i skjønn forening. 17-åringene Jónas Árnason og Margrét Ragne Gylfadóttir selger fish and chips til europeiske turister. De friterer under islandsk og britisk flagg.

– Forhåpentligvis vinner vi kampen, men jeg fykter Jamie Vardy og Harry Kane, sier Árnason.

– Jeg har fri fra jobb og skal se kampen inne på Torget i byen, sier Gylfadóttir.

EN FOT I HVER LEIR: Jonas Arnason (t.v., 17) og Margrét Ragna Gylfadóttir (17) selger den engelske nasjonalretten Fish and Chips på havnen i Reykjavik. Foto: Mattis Sandblad VG

– På mandag vil det bli stappfullt her, det er historiens største kamp for oss, jeg har nesten ikke ord. Det er vanskelig å tro at vi har kommet så langt, sier Johann Tomasson, som vi treffer på torget midt i Reykjavik.

Her er det rigget til med storskjerm, kunstgress og sitteplasser. I gågaten henger store plakater av de islandske krigerne som kjemper i Frankrike. Mandag kveld blir det kamp om hver kvadratmeter.

Les også: Mener England er en drømmemotstander

– Jeg var her under forrige kamp, da så jeg bare en fjerdedel av kampen. Mot England tror jeg ikke jeg skal hit, jeg drar heller på en annen fest eller pub, sier Arnar Thorisson, som så kampen mellom Frankrike og Irland på torget søndag med sønnene Dagur, Uni og Funi.

– Kanskje har vi flaks mot England. Vinner vi vil folk bli gale. Det blir en stor feiring, sier 12 år gamle Dagur Arnarsson.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder