PÅ TRENEROPPDRAG: Dagbladets sportskommentator Esten O. Sæther på jobb for futsallandslaget i 2010. Foto:Line Møller,VG

Rystet over at Dagbladets kommentator får være landslagssjef

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen refses for at han lar avisens sportskommentator jobbe for Norges Fotballforbund.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Esten O. Sæther er både sportskommentator i Dagbladet og lønnet sjef for det norske futsallandslaget.

- Det helt uforståelig at Dagbladets sjefredaktør vil ha en landslagssjef som sportskommentator. Jeg kan ikke forstå hvordan det er mulig, sier Gunnar Bodahl-Johansen, mangeårig fagmedarbeider ved Insitutt for journalistikk.

Les også:Landslagsreporteren hever lønn fra NFF-selskap

VG har kartlagt dobbeltrollene i norsk fotball. Bodahl-Johansen er kritisk til flere av dobbeltrollene, men han reagerer sterkest på at en av Norges viktigste sportskommentatorer får trene futsallandslaget.

Les om VGs kommentator: - Jeg må få lov til å være pappa

Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen tar til motmæle gjennom en epost til VG:

- Jeg ser at noen brått blir veldig prinsipielle og påpeker det problematiske i at han kombinerer trenerinnsatsen med å skrive om idrettspolitikk. Jeg vil heller si at hans engasjement og kunnskap om den norske idrettsbevegelsen, og dens uttalte kjerneverdier, gjør at han har gode forutsetninger som sportskommentator.

NFF gransker seg selv: - Noe er problematisk

Får 50.000 kr

På spørsmål om han svekker troverdigheten til norsk sportsjournalistikk, svarer Esten O. Sæther at han ser på futsal-jobben som en fortsettelse på det frivillige arbeidet han har gjort i norsk idrett og KFUM i 40 år.

- Jeg er tilnærmet ikke betalt, så det er ikke noe økonomisk inne i bildet, sier Sæther og opplyser at godtgjørelsen fra NFF på 50.000 kroner går med til å dekke det han tar ut i ferie for å gjøre jobben.

Han sier at han legger følgende bånd på seg selv som kommentator i Dagbladet:

- Jeg skriver ikke om landslagstrenere i fotball og landslaget i fotball.

Les også:Rekdal fikk 550.000 for anonyme tippetips

- Kan det være vanskelig å sette den grensen, når du for eksempel skriver om Særforbundenes Fellesforbund, der fotballpresident Yngve Hallén er president?

- Jeg synes ikke det er vanskelig i det hele tatt. Det er ingen tvil at jeg kommer til å skrive om det, uansett reaksjon for fotballen. I fotballen er vi rundt 200.000 organiserte, og det vil være veldig mange politiske meninger i en sånn stor organisasjon. Man har full rett til idrettspolitiske meninger uavhengig av vervet som landslagstrener, sier Sæther.

Les også: VG-kommentator gikk til NFF

Dagbladet har merket noen av Sæthers kommentater, noe som ble gjort fra 2010. Under en kommentar 20. april i år skriver Sæther denne fotnoten:

«Selv om det ikke har noen som helst saklig sammenheng med temaet i denne kommentaren, minner jeg om at jeg i tillegg til å være kommentator i Dagbladet også har det moro selv på fritida som trener for landslaget i innendørsfotball (futsal).»

Kaller det «en hobby»

- Dagbladets problem er at jeg ikke går inn på fotballpolitikk og fotballtinget. Jeg dekker ikke spørsmålet om hvem som bør være fotballpresident. Selvfølgelig er det et problem for Dagbladet, at jeg ikke står frem og sier hva jeg synes om så viktig forhold innen fotballen, sier kommentatoren.

Sæther synes det er raust av Dagbladet å la ham få ha en hobby som begrenser kommentatorjobben.

- Skulle de ha fått utnyttet meg fullt ut, da burde jeg ha funnet en annen hobby.

RYSTET EKSPERT: Gunnar Bodahl-Johansen. Foto:Institutt for journalistikk,

Gunnar Bodahl-Johansen er ikke den første som reagerer Sæthers dobbeltrolle. I 2012 leverte Norges Friidrettsforbund ved friidrettspresident Svein Arne Hansen en omfattende PFU-klage mot Dagbladets artikler om doping – der også Sæthers rolle ble klaget inn.

«Etter klagers mening er det også grunn til å stille spørsmål ved at Sæther, som er ansatt og betalt av Norges Fotballforbund som landslagssjef for Futsal, kommenterer saker som «i stor grad [har] dreid seg om en maktkamp blant ledere i idretten», heter det i klagen.

- Det var forunderlig at PFU ikke benyttet anledningen til å slå ned på det. Jeg mener det er helt meningsløst. Noen store stjerner i idretten, i større redaksjoner, slipper unna, sier Bodahl-Johansen.

Les om PFUs behandling av saken her.

PFU slo fast at Sæther ikke hadde brutt god presseskikk den gangen.

«Med hensyn til anklagene mot Dagbladets kommentator, merker utvalget seg at avisen har en klar holdning til hva kommentatoren kan skrive om og i hvilke tilfeller det skal opplyses om hans rolle som landslagstrener i futsal. Så langt utvalget kan se ut fra det foreliggende materialet, er det ingenting som skulle tilsi at kommentatoren var inhabil og derfor ikke kunne skrive de påklagede kommentarene», heter det i PFU-saken.

Vurdert av NFFs etiske komité

I Norges Fotballforbund reagerte man da Sæther skrev at Særforbundenes Fellesforbund drev med et spill for galleriet, i en kommentar om maktkampen i norsk idrett. Saken ble omtalt på Sporten.com.

- Det var på en måte en ny dimensjon siden han som vår landslagssjef samtidig indirekte kommenterte om vår president. I ansettelsesforholdet til oss og hans rolle som kommentator ble det noe vi ikke hadde hatt før, sier NFFs generalsekretær Kjetil Siem til VG.

NFFs etiske komité har vurdert Sæthers roller, men noen konklusjon er ikke klar ennå.

- Kunne for eksempel Per-Mathias (Høgmo) eller Even (Pellerud) gjort det samme? Eller er det noe annet å være nesten ubetalt frilans landslagssjef i futsal? Dette er interessante diskusjoner, sa Siem til VG før skifte av kvinnelandslagssjef fra Pellerud til Roger Finjord.

- Esten og jeg har hatt et møte om det, og han møtte forbundsstyret som landslagssjef i vårt siste møte i Tromsø. Dette handler ikke om personlige ting, for det er svært gode relasjoner, men hva som er riktig og hva som er galt for NFF og ham i NFF-drakt. Noen mener det er helt uproblematisk og ikke er kinkig i det hele tatt, andre mener det er en større utfordring for Dagbladet enn for oss, sier Siem.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder