SOKK PÅ FELTET: Alexander Sørloth var endelig i aksjon igjen i tåken på Groningens treningsfelt fredag. Som bildet viser tok han noen forhåndsregler med venstrehånden sin, med det som ligner på en sokk. Foto: Wouter Pauwels, FCG Online ,

Sørloth slapp med skrekken - klar for å pynte på målsnittet mot Ajax

Pappa Gøran: – Groningen har fulgt ham i tre år

På kort tid har Alexander Sørloth (20) blitt en hit i Nederland. Groningen fryktet at en skade ville sette ham på sidelinjen i tre måneder, men trønderen melder seg nå klar til storkampen mot Ajax.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Litt i skyggen av andre norske utenlandsproffer har 20-åringen har fått en knallstart på eventyret i Nederland med to mål på de fire første kampene. Så ble det bråstopp 30. januar, i 1-3-seieren mot Zwolle. Sørloth scoret et av de nevnte målene, men ble samtidig skadet da motstanderens keeper landet på hånden hans.

Les også: Dette er RBK sin strategi på overgangsmarkedet

Fredag hadde han sin første fotballøkt etter uhellet og nordmannen har oppløftende nyheter:

FRYKTET LANGTIDSSKADE: Alexander Sørloth måtte gå av banen etter scoring i kampen mot PEC Zwolle 30. januar. Foto: , VI-Images via Getty Images

– Jeg blir med i troppen mot Ajax søndag. Legene sa jeg kunne være ute i 12 uker, men heldigvis er det bare et brudd i et bein i hånden som gror av seg selv, sier Alexander Sørloth til VG.

Speidet på som 16-åring

I november i fjor solgte Rosenborg trønderen til nederlandske Groningen for mellom seks og syv millioner kroner. Da hadde spissen vært en gedigen suksess på lån hos Bodø/Glimt med 13 seriemål i 2015. Han spilte seg også inn på U21-landslaget. Rosenborg-fansen drømte om å få en lokal målmaskin tilbake i 2016, men på Lerkendal takket man ja til budet fra Groningen.

– Nivået her er et hakk opp fra Tippeligaen. Lagene spiller mer teknisk langs bakken, ikke så fysisk, noe som passer med bedre, sier 20-åringen.

FAR OG SØNN: Alexander (bak) og faren Gøran Sørloth på hjemmebane i Trondheim i 2013. Foto: Ned Alley , VG

Pappa Gøran Sørloth bøttet inn scoringer for Rosenborg og Norge på 1980- og 90-tallet. Han forteller at sønnen har kommet til en klubb som nærmest lovet ham spilletid på forhånd.

– Vi snakket mye med klubben før Alexander signerte. Groningen har fulgt ham i tre år, siden han var 16 år, og har en klar plan for ham. Han skal bygges opp som midtspiss og da må han få spilletid, sier Gøran Sørloth til VG.

Les også: Snappet Tippeliga-rekorden til pappa

– Det var hovedgrunnen til at jeg kom, de var tydelige på at de ville satse på meg, supplerer sønnen.

Lærer seg nederlandsk

I sommer scoret Alexander fire mål i én og samme eliteseriekamp for Bodø/Glimt, noe pappa Gøran aldri klarte selv. Med junior sitt scoringssnitt står nok en rekord for fall; antall mål i utlandet. Der står Gøran med beskjedne fire mål for tyriske Bursaspor.

– Jeg satser på å slå den. Det blir litt mobbing når vi snakker sammen, smiler Alexander Sørloth.

LANDSLAGET: Alexander Sørloth har blitt en viktig brikke i U21-landslaget. Foto: Jon Olav Nesvold , NTB scanpix

Groningen ligger på 7. plass i Æresdivisjonen og klubbens ambisjon er å kvalifisere seg til Europaligaen. Sørloth skal bandasjere hånden og prøve å score flere mål allerede mot Ajax - i det som er årets største hjemmekamp for Groningen.

– Det blir gøy å måle krefter med den største klubben og se hvor vi står i forhold til dem. Jeg er klar hvis jeg får spille, jeg kjente litt smerter i hånden på trening, men det skal gå bra. Jeg føler faktisk at jeg burde ha scoret flere mål på de kampene jeg har spilt, sier spissen.

Hans største utfordring nå er kommunikasjonen med lagkamerater og innbyggerne i sin nye hjemby.

– To timer i uken har jeg undervisning og lærer språket. Det begynner å løsne litt på feltet nå. Men nederlandsk er et spesielt språk med mange rare lyder, avslutter Alexander Sørloth.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder