SNART VM-KLAR: Åge Hareide i intervju med Danmarks Radio søndag morgen. Foto: Trond Johannessen

Kommentar

Derfor er Hareide brutal

STOCKHOLM (VG) – Hvorfor heter det Danmarks Radio, når dette er et TV-intervju? buldrer det fra Åge Hareide (64).

Så ler han.

– I Norge heter det Norsk Rikskringkasting, fortsetter landslagssjefen og tegner en sirkel i luften.

– Prøv å si det flere ganger fort, du som er dansk. Riks-kring-kasting.

Hareide ler enda høyere.

les også

Nicklas Bendtner vraket fra Danmarks VM-tropp

Stemningen er god i den svenske morgenidyllen, i solsteken ved Brunnsviken i Solna utenfor Stockholm. 0–0 mot Sverige lørdag var Danmarks 14. kamp på rad uten tap, ganske idyllisk det også.

Men bak Hareides smil lå det mye alvor. Det var en vond dag. Etter en formiddagstrening og en flytur hjem skulle sannheten frem: Hvilke fire fjernes før turen til Russland?

VANSKELIG: Åge Hareide har vært nødt til å ta flere tøffe avgjørelser i disse dager. Foto: Trond Johannessen

Avgjørelsene er vanskelige fordi det er flere skader, taktiske fordi sjefen vurderer enda en spiss siden det har gått litt trått foran mål i de siste kampene – og nådeløse fordi dette er øyeblikk som kan definere enkeltspilleres karrierer.

les også

Neymar tilbake fra skade med perlescoring

Et fotball-VM kommer så sjelden at det kan være nå eller aldri. «Dette er veldig tøft for de spillerne det vil ramme», sier Hareide i de fleste intervjuene han gjør.

Inne på hotellet sitter Nicklas Bendtner og kanskje vet han hva som skal komme. 30 år gammel er han i utgangspunktet en perfekt Hareide-mann: Erfaring fra VM i 2010, X-faktor, kvaliteter og humør.

– Selvsagt betyr dét noe, men han må være frisk også, sier Hareide til VG, og noen timer senere kommer svaret: Sjefen våger ikke ta med seg RBK-spissen som haltet strekkskadet ut mot Brann.

NÆRT FORHOLD: Åge Hareide takker Nicklas Bendtner etter innhoppet mot Polen. Foto: Sabroe, Liselotte / Scanpix Denmark

Like smertefullt er det sikkert å vrake Brentfords Andreas Bjelland (29), en klippe i midtforsvaret da Irland ble slått 5–1 over to playoffkamper. Hareide har erstattere bak, og kjører heller på med en ekstra angriper: I årets tre kamper har Danmark spilt 0–0 mot Chile og Sverige, og slått Panama 1–0, og det bekymrer landslagssjefen.

les også

Hareide oppgitt over danskene: – Dere forstår ikke hva jeg sier

Daniel Wass (29) har fire mål og ni målgivende for Celta Vigo denne sesongen, og kunne kanskje bidratt, men han får ikke lov. Og den avgjørelsen er mer av det brutale slaget. På mange måter handler det om hva slags Danmark Hareide ønsker å skape, om lagbyggeren.

Det har gått utover Daniel Wass og det har gått utover Southamptons Pierre-Emile Højbjerg. Mest bråk har utelatelsen av Wass skapt.

SPILLERNES MANN: Åge Hareide jubler etter 5–1 borte over Irland, sammen med (fra venstre) Jon Dahl Tomasson (assistent), Nicklas Bendtner, Nicolai Jørgensen, Pione Sisto og William Kvist. Foto: Bjørn S. Delebekk

les også

Du tar SÅ feil, Zlatan. Dette er en bragd.

Wass var med i Hareides første kamper, men deretter har han meldt forfall flere ganger. Nå skjeller han ut det danske forbundet og Hareide i dansk presse, det krangles om hvem som har sagt hva, men landslagssjefen er nådeløs: Han har ingenting å si unnskyld for, han mener ikke at Wass har vært illojal, men han vil heller bruke og belønne de spillerne han mener har vært lojale. Spillerne hans.

Mer enn de fleste trenere er Hareide opptatt av å involvere dem. Han liker å slappe av med spillerne når det ikke er trening, le med dem, snakke med dem, og den grunnfilosofien har ført 64-åringen ganske langt.

les også

Analyse: Derfor bør Southgate være bekymret

Trond Johannessen, journalist, internasjonal fotball.

Southamptons Pierre-Emile Højbjerg (22) var en liten kronprins i dansk fotball da Hareide kom. Men det brydde ikke den nye sjefen seg noe om:

Han mente at Højbjerg hadde «sin egen oppfattelse av hvordan han skulle spille», og da Premier League-spilleren tydelig demonstrerte sin misnøye med å bli byttet ut i 0-1-tapet mot Montenegro høsten 2016 fikk landslagssjefen nok. Det var uakseptabel oppførsel, det var dårlig gjort mot kompisen som ble byttet inn, det var et signal som sa «hvorfor skal han inn, han er dårligere enn meg».

les også

Frankrike i rute til VM – knuste Italia

Sånn vil ikke lagbyggeren Hareide ha det, og selv om de har snakket ut om episoden har ikke Højbjerg spilt for Danmark etterpå, og Danmark har heller ikke tapt etterpå.

Hareides disposisjoner er litt dristige. Det skal ikke gå veldig galt i VM før det ropes om feil uttak, og blir Christian Eriksen skadet vet alle at Daniel Wass rent sportslig kanskje hadde vært den beste erstatteren og noen vil sikkert også mene at en venstrebeint venstreback som Real Betis’ Riza Durmisi kan bli savnet.

Alt dette er selvsagt landslagssjefen fullstendig klar over.

Men han har sin filosofi.

Åge Hareide tar ikke ut Danmarks 23 beste fotballspillere, han tar ut de 23 spillerne som er best for Åge Hareide.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder