Mirakelet på Mallorca

Gjennom landslaget og Rosenborg har norsk fotball opplevd en eventyrlig fremgang på 90-tallet. Sent i går kveld ble en ny barriere brutt da Molde gikk til Mesterligaen. La oss kalle det Mirakelet på Mallorca.

ARTIKKELEN ER OVER 20 ÅR GAMMEL

MEN MOLDE trodde. - Vi kan klare det, sa Erik Brakstad etter 0-0 hjemme i den første kampen.

AKKURAT DA hørtes han ut som en smått desperat trener som prøvde å lete fram noe positivt. Men han fikk rett. Og kampens utvikling i går viste at det var substans i Brakstads optimisme. Molde hadde sensasjonelt mye å fare med. De møtte Mallorca med en bevisst strategi og en overraskende profesjonell entusiasme, alt sammen basert på det beste fra både Rosenborg og landslaget, og kampen representerer naturligvis et vendepunkt i klubbens historie.

FOR MOLDE har hatt en lei tendens til å tape alle avgjørende slag. Nå er det historie. Alle gamle spøkelser ble sendt på dør med triumfen i går. Molde tilhører denne høsten eliten i europeisk fotball. Og ikke bare det; de har fått en enestående mulighet til å bli værende der.

MESTERLIGAEN betyr nemlig inntekter i en størrelsesorden som Molde aldri har vært i nærheten av. Det betyr igjen at utviklingen i Molde kan gå videre, at de kan holde på ambisjonene om å tette igjen forspranget som Rosenborg har hatt, og at de slipper å spare seg ut av det gode selskap.

FOR DET VAR nettopp det siste som var i ferd med å skje. Salget av Trond Andersen til Wimbledon var et signal om at Molde hadde problemer. Det er en hardt presset klubb som må selge sin beste spiller før de viktigste kampene i klubbens historie.

NÅR DE LIKEVEL klarer å ta seg til Mesterligaen, og sender storlaget Real Mallorca ut i dyp krise, så har klubben fått i pose og sekk. I løpet av noen hektiske uker er klubben sikret inntekter på 40-50 millioner kroner, og evner klubben å forvalte pengene fornuftig, så har Norge fått en ny spydspiss i internasjonal fotball.

DET ER KNAPT til å tro.

MEN DET ER sant.

ÅTTE NASJONER HAR mer enn ett lag i Mesterligaen. Tyskland har fire. England, Italia, Nederland og Spania har tre. Frankrike, Portugal og Norge har to.

DET ER IKKE blåbærnasjoner, for å si det sånn. Og det forteller ganske mye om hva som skjer i norsk fotball akkurat nå. Dette lille landet i nord er blitt en fotballnasjon som forrykker maktbalansen i europeisk fotball.

OG TAKKEN GÅR til trener Erik Brakstad og spillerne Molde, som har all verdens grunner til å være stolte som haner i dag, og som endelig fikk betalt for jobben som er lagt ned for å komme ut av Rosenborgs skygge.

DET MÅTTE EN sydentur til.

OG ET mirakel.

NÅ KAN eventyret begynne.

Se mer statistikk for Champions League på VG Live.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder