MESTER X2: Didier Deschamps er én av få som har vunnet VM som både spiller og manager. Først i 1998, så 20 år senere. Foto: REUTERS PHOTOGRAPHER / X90122

Slik går Russland-VM inn i historiebøkene - her er alle rekordene

Frankrike skriver seg inn i historiebøkene med gullskrift etter at de vant VM, men det ble skrevet mye VM-historie på russisk gress denne sommeren.

 • Yngve Gjerde

Artikkelen er over to år gammel

Tyskland floppet, Kroatia overrasket og Frankrike gikk helt til topps. VM i Russland er over, men har bydd på en rekke uforglemmelige øyeblikk.

Mesterskapet har også gitt en masse rekorder, og her følger en oversikt over rekordene som ble satt under fotballfesten i Russland.

les også

Mbappé skapte totalkaos: – Går det bra?

Målfest

Bare én kamp under sommerens VM endte målløs. Gruppespillskampen mellom Danmark og Frankrike var muligens VMs kjedeligste, og da den kampen endte 0–0, hadde turneringen for lengst slått den gamle rekorden for sammenhengende kamper med scoringer.

Før det hadde det nemlig blitt scoring i 35 sammenhengende kamper – noe som var mer enn nok til å knuse den 64 år gamle rekorden som ble satt i Sveits i 1954. Da det ble scoring i 26 kamper på rad.

les også

Pogbas rørende hilsen: – Pappa ville vært veldig stolt

Det ble scoret totalt 169 mål på mesterskapets 64 kamper, bare to færre enn VM i 1998 og 2014, som har rekorden med 171 mål.

Mesterskapets målsnitt var for øvrig på 2.64 – og er et godt stykke unna rekorden fra 1954, en rekord som sannsynligvis ikke blir slått. Da var målsnittet på spinnville 5.38.

MÅLSHOW: Det ble en målrik finale med seks scoringer da Frankrike slo Kroatia, men hele mesterskapet har vært en stor målfest. Foto: Martin Meissner / TT NYHETSBYRÅN

I tillegg ble det scoret hele tolv selvmål i dette mesterskapet. Rekorden var på seks selvmål, satt for 20 år siden, i 1998.

Mario Mandzukic’ selvmål under søndagens finale, var det første selvmålet i en VM-finale, og da er han naturligvis også tidenes første til å score ett mål begge veier i finalen.

REKORDINNEHAVER: Mario Mandzukic hadde ikke sin beste dag på jobb søndag, til tross for én scoring riktig vei i VM-finalen. Foto: KAI PFAFFENBACH / X00446

Straffebonanza og færre kort

Flest selvmål, og også flest straffer. Det ble delt ut hele 29 straffer i dette mesterskapet, elleve mer enn rekorden satt i 2002, da Sør-Korea/Japan arrangerte turneringen.

En del av æren må nok VAR ta. Kanskje skal også VAR få noe av æren for den «gode» disiplinen spillerne har vist, selv om Neymar gjorde sitt for å bli hatet.

Det ble nemlig delt ut bare fire røde kort i dette mesterskapet. Sammenlignet med VM for 12 år siden, i 2006, er det ingenting. Da ble det delt ut hele 28 (!) røde kort.

Fantastiske franskmenn

Frankrike har etter søndagens triumf vunnet VM to ganger, og begge gangene med Didier Deschamps ved roret. Som manager ledet han Frankrike til VM-gull etter 4–2-seier over Kroatia i finalen, og han ledet Les Bleus til topps for 20 år siden, da som spiller, med kapteinsbindet rundt armen.

Dermed ble han den tredje til å vinne VM som både spiller og manager. Tyskeren Franz Beckenbauer gjorde det som spiller i 1974, før han ledet Vest-Tyskland til ny VM-triumf i 1990. Mario Zagallo vant VM med Brasil som spiller i 1958 og i 1962, før han som trener tok A Selecao til ny triumf i 1970.

les også

Pelé hyller Frankrikes gullgutt etter VM-seieren: – Velkommen i klubben

Deschamps fikk hjelp av 19-åringen Kylian Mbappé, som først ble den yngste til å score to mål i samme VM-kamp (mot Argentina) siden Pelé gjorde det i 1958, og han gikk også i Pelés fotspor ved å bli den yngste til å score i en VM-finale siden den legendariske brassen gjorde det i 1958.

VERDENSMESTERE: Franz Beckenbauer (t.v.), Didier Deschamps og Mario Zagallo er de eneste til å vinne VM som både spiller og manager. Foto: AFP

Andre rekorder

 • Egypts målvakt Essam El Hadary ble tidenes eldste til å starte en VM-kamp, da han startet kampen i en alder av 45 år og 161 dager. I samme kamp ble han den eldste til å redde straffe i VM.
 • En annen veteran, Rafa Marquez, er den første spiller til å starte en kamp i fem forskjellige VM.
 • Tapende VM-finalist Kroatia er det første laget til å vinne tre strake utslagskamper i ekstraomganger/straffer.
 • For første gang i VM-historien ble ett fjerde bytte gjennomført. Russlands Aleksandr Jerokhin var mannen som fikk æren av å bli tidenes første fjerde innbytter i VM-sammenheng, da han erstattet Daler Kuzyaev da Russland sjokkerte Spania.
 • Dette var det første mesterskap hvor samtlige lag scorte minst to mål før de ble slått ut.

Les også

 1. En fest av de sjeldne. Og en farse.

  MOSKVA (VG) (Frankrike - Kroatia 4–2) Én etter én går de franske spillerne bort og poserer med VM-trofeet foran…
 2. Slik endte VGs drømmelag i VM

  MOSKVA (VG) Her er de VGs 11 utvalgte til VM-laget 2018.
 3. Stor VG-kåring: Dette er VMs største øyeblikk

  MOSKVA/OSLO (VG) VM i Russland har gitt oss noen store overraskelser, enda større sjokk og en bråte med fantastiske…
 4. Fotograf ble verdenskjent etter VM-overfall

  MOSKVA (VG) Fotografen Yuri Cortez fra El Salvador ble verdenskjent i løpet av et VM-øyeblikk.

Mer om

 1. Fotball-VM 2018

Flere artikler

 1. Pelé hyller Frankrikes gullgutt etter VM-seieren: – Velkommen i klubben

 2. VG-kommentator: «Marta vinner mye på grunn av navnet sitt»

 3. Slik endte VGs drømmelag i VM

 4. En fest av de sjeldne. Og en farse.

 5. Pluss content

  VM-analysen: Argentina må få orden på Messi-problemet

Fra andre aviser

 1. Franskmennene har gitt ham et spesielt kallenavn: - Vinner du ikke, så er du ingenting

  Bergens Tidende
 2. Legende ønsker Deschamps velkommen i eksklusiv klubb: – Det er forbløffende at det skjer så sjelden

  Bergens Tidende
 3. Supertalentet gjorde som Pelé: Frankrike vant VM etter ellevill finale

  Bergens Tidende
 4. Legende ønsker Deschamps velkommen i eksklusiv klubb: – Det er forbløffende at det skjer så sjelden

  Fædrelandsvennen
 5. Her hylles de franske verdensmesterne av hundretusener i Paris

  Bergens Tidende
 6. Legende ønsker Deschamps velkommen i eksklusiv klubb: – Det er forbløffende at det skjer så sjelden

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no