NFF tar kraftige grep mot fotballvold

ULLEVAAL (VG) Norges Fotballforbund (NFF) lover å være betydelig hardere i klypa mot de som utøver vold på norske fotballbaner.

 • Martin S. Folkvord
 • Frode Hansen (foto)

Det kom frem da generalsekretær Pål Bjerketvedt onsdag la frem forbundets nye tiltak mot vold og trusler i fotballen.

Grepene kommer etter at VG høsten og vinteren 2019 har kommet med flere avsløringer om vold i lavere divisjoner.

Blant tiltakene er:

 • Fotballforbundet skal som organisasjon politianmelde alle volds- og trusselsaker som er så alvorlige at de fører til tre måneder utestengelse eller mer.
 • Fotballforbundet skal skjerpe de interne straffene for volds- og trusselhendelser. Hvor mye strengere straffene til slutt blir, bestemmes på neste forbundsstyremøte.
 • Fotballforbundet skal årlig oppsummere omfanget og utviklingen av vold og trusler i fotballen.

– Dette innebærer at alle saker som havner på vårt bord fordi det er mer enn tre måneder utestengelse automatisk skal anmeldes. Da er det viktig å presisere at vi som organisasjon skal anmelde saker. Det skal ikke være enkeltpersoners ansvar, sa Bjerketvedt da han presenterte tiltakene.

Blant avsløringene som har ledet til disse nye tiltakene er at NFF ikke har politianmeldt én eneste av voldssakene de har behandlet, at flere spillere har spilt kamper mens de skulle vært utestengt for vold og at dommere i Oslo skjuler identiteten sin i frykt for vold og trusler.

NFF har tidligere tatt selvkritikk for ikke å ha fulgt med i timen når det gjelder vold på banen, men har også poengtert at denne problematikken ikke gjelder fotballen isolert, men er en del av storsamfunnet. Nå inngår forbundet også forpliktende samarbeidsavtaler med politi og kommuner for å jobbe forebyggende mot vold.

– Vi tror at tallene i en kort periode vil gå opp med all oppmerksomheten vi retter mot dette nå. Så håper vi at det vil gå ned på sikt, sa Bjerketvedt.

GJØR ENDRINGER: Pål Bjerketvedt, generalsekretær i NFF, på onsdagens møte på Ullevaal stadion. Foto: Frode Hansen

Voldsproblematikken eksisterer ikke bare i fotballen. I oktober skallet en spiller i håndballens eliteserie til en motspiller. Saken ble ikke politianmeldt.

Forrige uke slo en trener til en motspiller i en innebandykamp, noe som bare ga to seriekamper utestengelse. Heller ikke denne saken ble politianmeldt.

Nå har også Norges Idrettsforbund (NIF) tatt grep. Samtidig som Fotballforbundet legger frem sine tiltak, kommer NIF med en veileder til alle sine medlemsforbund om hvordan voldshendelser bør håndteres.

Hun er glad for at denne saken har kommet på agendaen.

– Vi må si takk til VG som har tatt opp temaet. Idretten må løfte seg i arbeidet med dette. Alle saker skal få en konsekvens, sa Kjøll etter å ha presentert veilederen.

I veilederen står det blant annet at vold som medfører kroppsskade og grove trusler alltid skal politianmeldes.

Mer om

 1. Fotballvold
 2. Vold
 3. Trusler
 4. Norges Fotballforbund (NFF)

Flere artikler

 1. Dommer som anmeldte trusler: – NFF viser handlekraft

 2. Kampen mot fotballvolden: Berget fra blunder

 3. Handlekraftig oppgjør med idrettsvolden: Én oppgave gjenstår

 4. Verstingliste for røde kort: Jussprofessor etterlyser livstidsutestengelser fra fotball

 5. Trener slo til spiller – fikk to kamper utestengelse

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder