KAN FÅ NY ROLLE: Assistenttrener Mike Phelan (t.h.), som aldri er langt unna Ole Gunnar Solskjær under Manchester Uniteds kamper, kobles til en rolle som ny «teknisk direktør» i klubben. Foto: PHIL NOBLE / Reuters

United-eksperter advarer mot ansettelse: – Ville vært fryktelig

MANCHESTER (VG) Hvem skal hjelpe Ole Gunnar Solskjær (46) med å finne de riktige spillerne til Manchester United?

Det er et av de store spørsmålene som stilles rundt Manchester United, der blikket for lengst er rettet mot det kommende overgangsvinduet og neste sesong etter at laget ikke maktet å slå nedrykksklare Huddersfield for å opprettholde håpet om en plass blant topp fire og spill i Champions League.

For i motsetning til konkurrenter som Manchester City (Txiki Begiristain), Liverpool (Michael Edwards) og Arsenal (Raúl Sanllehí), har Manchester United aldri hatt noen ansatt i rollen som kalles alt fra sportsdirektør til fotballdirektør til teknisk direktør.

les også

Neville slakter Solskjærs mannskap: – Ingenting jeg liker med dette laget

Chelsea og Tottenham pleier også å operere med en slik stilling, der hovedoppgaven er å ha ansvar for spillerlogistikk og å hjelpe manageren med overganger.

I United er det direktør Ed Woodward, mer kjent for sine evner som forretningsmann enn sin sportslige teft, som har sittet med hovedansvaret på overgangsmarkedet. Nå kan dette endre seg – og de fleste som følger United tett, mener at ansettelsen av en sportsdirektør er det første steget mot en bedre sportslig ledelse i klubben.

Få siste nytt om Ole Gunnar Solskjær og Manchester United i vår Solskjær-spesial!

Mener Phelan er feil mann

Spekulasjoner har versert rundt en rekke navn, både anerkjente sportsdirektører med fortid i europeiske storklubber og gamle klubbhelter som Rio Ferdinand og Peter Schmeichel.

AKTUELL: TV-ekspert og Manchester United-legende Rio Ferdinand skal ifølge The Guardian være blant navnene Manchester United vurderer som ny teknisk direktør. Foto: OLI SCARFF / AFP

Men det heteste navnet akkurat nå, skal man tro britisk presse, er Mike Phelan, Solskjærs assistent på trenerbenken. Ifølge Daily Mail ønsker klubben å gjøre den tidligere Sir Alex Ferguson-assistenten til «teknisk direktør». Manchester Evening News melder at Phelan, som fortsatt er under kontrakt som sportsdirektør i australske Central Coast Mariners ønsker seg rollen.

Det er ikke rapporter som begeistrer ekspertene.

– Det ville vært fryktelig. De trenger en spesialist i rollen, og Mike Phelan er en god trener, sier sjefskribent John Cross i Daily Mirror.

les også

Fiaskoen er komplett – men ikke skyld på Solskjær

– Det er kritisk

Han får støtte av den profilerte The Sun-sjefskribenten Neil Ashton.

– Dette er en jobb for en mann med språkferdigheter, en bugnende kontaktbok og evnen til å få et overtak på noen av fotballens skarpeste hoder som jobber i andre klubber. Det må være en person som er like komfortabel i et styrerom som i en trenergarderobe, og som kan bruke sine kommunikasjonsferdigheter og kunnskap til å tiltrekke seg toppspillere. Den mannen er ikke Mike Phelan, sier Ashton.

AUSTRALIA-KONTRAKT: Mike Phelan, her under en treningsøkt med Central Coast Mariners i oktober, er fortsatt under kontrakt med den australske klubben. Foto: Tony Feder / Getty Images

– Hvor viktig er det at United ansetter noen som kan hjelpe Solskjær med overganger i sommer?

– Det er kritisk. Men dette er et langtidsprosjekt og handler like mye om å få overbetalte spillere med superstore egoer vekk fra Old Trafford. Miljøet har blitt giftig igjen og noen av spillerne ser ut til å mistet kjærligheten for United, sier Ashton.

– Det er enormt viktig. En stor, moderne klubb trenger en god sportsdirektør med pondus, kontakter og en langtidsvisjon, sier Cross, som trekker frem Paul Mitchell, som i dag jobber i RB Leipzig etter å ha gjort suksess i både Southampton og Tottenham, som en av hans foretrukne kandidater.

les også

Solskjær etter marerittrekken: – Lykken har snudd

Tror ikke det vil påvirke sommeren

Samuel Luckhurst, som dekker United daglig for lokalavisen Manchester Evening News, er heller ikke særlig positiv til å ansette Phelan i en ny rolle.

– United burde ikke velge sportsdirektøren til et bunnlag i australsk A-League. Et lag som hadde Usain Bolt på prøvespill. En kyniker vil si at det rimer med Uniteds stjerne-strategi, sier han.

Luckhurst mener riktignok at en eventuell ansettelse av en ny sportsdirektør ikke vil hjelpe Manchester United i det kommende overgangsvinduet.

– United har allerede sett ut hvem de vil ha og begynt å jobbe med avtaler. Selv hvis de skulle ansette en sportsdirektør i all hast, så ville det hatt liten innvirkning.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool88002061424
2Manchester City85122791816
3Arsenal84311311215
4Leicester City8422147714
5Chelsea84221814414
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder