LEKENDE LETT: Filip Ingebrigtsen gjorde akkurat som han ville på 5000 meter under lag-EM i Sandnes.

LEKENDE LETT: Filip Ingebrigtsen gjorde akkurat som han ville på 5000 meter under lag-EM i Sandnes. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Filip Ingebrigtsen overlegen på 5000 meter – mener han er sprekere i år enn i fjor

SANDNES (VG) Filip Ingebrigtsen sørget lett for norsk jubel på 5000 meter i lag-EM på hjemmebane. 26-åringen hevder nivået hans er høyere denne sesongen.

Med 900 meter igjen til mål, stakk Ingebrigtsen fra resten av teten og sørget for klar seier med tiden 13.37,09 i regnværet. Han løp den siste 1000-meteren på 2.29.

– Jeg og Jakob har fortsatt en del å lære på 5000 meter. Dette var en forberedelse med tanke på VM. Det har mye å si mentalt. Det er viktig å ta med seg en god opplevelse og å miste respekten for den distansen. Finne ut litt av hvordan den skal løses, hvor man skal legge listen underveis, sier Filip Ingebrigtsen til VG.

Tyrkiske Aras Kaya fulgte nærmest med 13.53,95. Det ble tredjeplass til Romania og Nicolae Alexandru Soare med tiden 13.54,88.

les også

Henrik Ingebrigtsen: Må legge opp for å få flere barn

– Filip er historisk godt trent, sa NRK-ekspert Vebjørn Rodal.

– Det er det ingen tvil om, samtykker far og trener Gjert Ingebrigtsen til NRK.

Filip Ingebrigtsen forteller til VG at 5000-meteren i lag-EM var lørdagens andre økt, etter «en mil» på morgenen. På spørsmål om det venter en økt til samme dag, svarer han at det vil være gjenstand for forhandlinger med trener og pappa Gjert Ingebrigtsen.

– Det var litt tungt å komme i gang. Men det løsnet fint underveis. Da jeg trykket til, kjente jeg at jeg hadde mye å gå på. Det var ikke hundre prosent, men fortsatt sterkt, sier han i pressesonen.

Etter 16 av 40 øvelser i lag-EM, hvor man får 11 poeng for seier, ligger Norge på tredjeplass med 121 poeng – syv poeng bak Portugal og tre poeng bak Nederland. Tidligere lørdag vant også Amalie Iuel (400 meter hekk), Karoline Bjerkeli Grøvdal (3000 meter) og Hedda Hynne (800 meter).

Filip Ingebrigtsen satte norsk rekord i London på en engelsk mil:

Filip Ingebrigtsen satte pers på 5000 meter med 13.11.75 i Roma 6. juni. Han mener selv at utviklingen går i riktig retning.

– Jeg tror jeg, på papiret, skal være enda sprekere i år sammenlignet med i fjor. Tidlig i 2018 pådro jeg meg en skade i foten i mai. I år har det mer eller mindre gått på skinner, bortsett fra en vårsmell i mai, som jeg pleier å få, sa Filip Ingebrigtsen til VG før løpet på hjemmebane.

les også

Jakob Ingebrigtsen mener hans medfødte egenskaper er flaks

– Nå føler jeg at grunnivået mitt er ekstremt mye høyere, fortsetter Filip Ingebrigtsen, som fikk EM i fjor spolert grunnet skade.

I forkant av EM, hvor lillebror Jakob vant både 1500 og 5000 meter, var Filip favoritt på 1500 meter. I år kan Filip få revansje i VM i Doha som går i månedsskiftet september/oktober.

26-åringen mener at alle løpene hans denne sesongen etter Bislett 13. juni vært «veldig bra» – utenom da kroppen ikke var fungerte ordentlig i Monaco. Filip Ingebrigtsen løp 12. juli inn til 3.31,8 på 1500 meter i fyrstedømmet.

– Jeg var litt ute av det. Men uken etter Monaco var jeg veldig sprek igjen.

PS! Klokken 16.54 skal Jakob Ingebrigtsen løpe 1500 meter. Les hva han tenker om hans medfødte egenskaper her.

PS2! Søndag klokken 15.03 løper Henrik Ingebrigtsen 3000 meter.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder