Matchvinner Bjørn Maars Johnsen mener han må score for å unngå kritikk

TÓRSHAVN (VG) (Færøyene – Norge 0–2) Norge tok sin første seier i EM-kvalifiseringen takket være to scoringer av Bjørn Maars Johnsen (27) - etter at landslagssjef Lars Lagerbäck (70) bygde opp spillet rundt ham.

 • Arilas Berg Ould-Saada
 • Øyvind Brenne

Artikkelen er over ett år gammel

Spisskjempen Johnsen stanget inn to mål i en ellers jevn kamp mot et færøysk lag som ved flere anledninger holdt på å ryste Norge.

– Han har gjort veldig mye bra i forhold til spilte minutter, så det er fantastisk bra. Han har spisskvaliteter. Han kunne faktisk scoret noen til. Får man utnyttet hans kvaliteter, så er han en veldig bra spiller, sier landslagssjef Lars Lagerbäck til VG.

Nå står den norsk-amerikanske spissen, som er ute i kulden på klubblaget AZ Alkmaar, med fire mål og én skaffet straffe på sine fire siste landskamper for Norge.

– Jeg må bare score. Det er jobben min, sier en glad Johnsen til VG i pressesonen etter kampen.

– Hvis jeg ikke scorer, får jeg kritikk.Jeg må vise at jeg fortjener å være inne på laget. Det er mye snakk om «hvorfor er Bjørn på laget»? Og da må jeg levere.

– Hva synes du om kritikken?

– Det er helt normalt. Folk tenker: Hvem er denne fyren? Jeg kom fra 2. divisjon i Tønsberg. Jeg har ikke spilt i Eliteserien. Det er naturlig. Jeg forsvarer hvorfor jeg er på laget. Jeg må bevise - og det synes jeg at jeg gjør i dag, sier den USA-fødte spissen, som har norsk far og som tilbrakte en del sommerferier i Norge gjennom oppveksten.

les også

Folkebørsen: Ødegaard best i seieren mot Færøyene

Lagerbäcks menn står nå med fem poeng på de fire første kampene i EM-kvalifiseringen, syv poeng bak gruppeleder Spania og to poeng bak konkurrentene om andreplassen, Sverige og Romania.

På VGs spørsmål om han bør være førstevalg, svarer Johnsen slik:
- Det spiller ikke noen rolle for meg. Det handler om taktikk. I dag spiller vi med en taktikk som passer min spillestil, mens Tarik, som er raskere, spiller ved siden av. Vi har et sterkt lag, vil vi trenge alle spillerne dersom vi skal prestere i et mesterskap. Akkurat nå føles det topp.

les også

Landslagets hektiske sommer: Disse spillerne kan bli solgt

Den første omgangen var målløs, men sjanserik, og det var Færøyene – ledet fra benken av Lars Olsen, den danske EM-kapteinen fra den sensasjonelle 1992-triumfen – som kom best i gang. Hjemmelaget var et sleivtreff unna å sjokkere Norge etter bare fem minutter.

Og de kunne scoret både to og tre: Atli Gregersen og Klaemint Olsen var farlig frempå med hver sin heading som holdt på å overliste André Hansen, som startet sin aller første tellende kamp for Norge, den fjerde totalt – over tre år siden den siste, mot Finland i mars 2016.

Den norske angrepsplanen så i stor grad ut til å bestå av å slå ballen høyt inn i boksen mot Bjørn Maars Johnsen ved enhver mulighet.

les også

Maars Johnsen mot ny overgang: – De viser ikke at de vil ha meg

Den New York-fødte angriperen, som fikk sjansen fra start i «slitne» Joshua Kings fravær, kom seg til de største norske sjansene før pause. Han burde definitivt scoret på en heading etter retur fra et Markus Henriksen-skudd, men den for svake headingen ble reddet på streken. Deretter ble en ny heading, denne gangen etter et strålende innlegg fra Martin Ødegaard, avverget med fingertuppene av den færøyske keeperen.

Det var Ødegaard, banens beste mot Romania fire dager i forveien, som fremstod som den mest toneangivende norske spilleren på kunstgresset i vakre, men kjølige Tórshavn, der et knippe færøyske «ultras» bak det ene målet sto for musikalsk underholdning fra første til siste stund.

Den skuffende førsteomgangen ble raskt glemt etter hvilen, for det tok bare fire minutter før Norge fikk det forløsende førstemålet. Oppskriften var den samme som før pause: Ole Kristian Selnæs svingte ballen inn i boksen, der Maars Johnsen på kampens tredje forsøk med hodet klarte å overliste Færøyene-keeperen.

I LEDELSEN: Bjørn Maars Johnsen begynner å feire etter å ha headet ballen i mål via Færøyenes keeper. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Til tross for at de tok ledelsen, ble ikke kampen noe mindre nervepirrende for Lars Lagerbäcks menn, som var nær ved å slippe inn en utligning like før timen var spilt.

Den svenske treneren så ut til å prøve å ta flere grep fra sidelinjen enn han vanligvis gjør: Han ropte ofte til kaptein Omar Elabdellaoui, og med 20 minutter igjen å spille byttet han inn Stefan Johansen, som overtok kapteinsbindet fra høyrebacken.

Men heller ikke det bragte ro over det norske laget, som var ekstremt heldige med ikke å slippe inn 1–1 etter en færøysk corner kvarteret før slutt. Ballen ble headet på innsiden av stolpen og flere spillere kastet seg etter returen, men det ble på smått mirakuløst vis ikke mål.

Så dukket Bjørn Maars Johnsen nok en gang opp i feltet. Norges nummer 21 headet et innlegg far Elabdellaoui i mål via keeperen, og på benken kunne Lagerbäck puste lettet ut.

VG kommer tilbake med mer!

Mer om

 1. Herrelandslaget fotball
 2. EM-kvalifisering
 3. Lars Lagerbäck
 4. Bjørn Maars Johnsen
 5. Landslag
 6. Færøyene

Flere artikler

 1. Keepertrøbbel for Norge: Lagerbäck bekrefter at Grytebust er usikker

 2. Tilbake til tegnebrettet, Lagerbäck

 3. André Hansen og Stefan Strandberg tilbake på landslaget

 4. Folkebørsen: Ødegaard best i seieren mot Færøyene

 5. Dette laget kan du være stolt av, Lagerbäck

Fra andre aviser

 1. «Drillo» refset Norge etter første omgang – så reddet stjernespissens erstatter seieren

  Aftenposten
 2. Til daglig er han radiovert og spiller for Bryne. Mandag skapte han og lagkameratene trøbbel for Norge

  Aftenposten
 3. Først reddet han Norge. Så kom spissen med en klar melding til svenskene.

  Aftenposten
 4. Til daglig er han radiovert og spiller for Bryne. Mandag skapte han og lagkameratene trøbbel for Norge

  Bergens Tidende
 5. Først reddet han Norge. Så kom spissen med en klar melding til svenskene.

  Fædrelandsvennen
 6. Til daglig er han radiovert og spiller for Bryne. Mandag skapte han og lagkameratene trøbbel for Norge

  Fædrelandsvennen

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no