Endelig vant Lillestrøm igjen – nå kreves mestertakter for opprykk

EKEBERG (VG) (KFUM – Lillestrøm 1–2) I snitt kreves 60 poeng for å rykke direkte opp til Eliteserien. Etter Lillestrøms trøblete åpning må laget trolig på seriemesternivå for å klare målsettingen.

 • Øyvind Herrebrøden

Det må de også etter at de gule og sorte fra stasjonsbyen kom seg på vinnertoget igjen ved å slå KFUM 2–1 i tirsdagens bortekamp i Obosligaen.

11 poeng etter etter 8 runder, drøyt fjerdedelen av sesongen, betyr at Lillestrøm ifølge matematikken bør ta 49 poeng på de neste 22 kampene.

Redaksjonelt samarbeid

Se Eliteserien og OBOS-ligaen direkte på Dplay

– Da må vi komme inn i en veldig god stim. Nesten en Tromsø-stim. Da skal mye klaffe. Men vi må jobbe for det, at vi er så gode og så solide at vi tar masse seirer på rad. Og ha mye høyere kvalitet enn vi hadde i dag, sier trener Geir Bakke.

Han har unntak å trøste seg med: Stabæk gikk opp med beskjedne 52 poeng i 2013. Og Lars Arne Nilsens Brann, et annet lag som krasjlandet i Obosligaen, returnerte til toppen med 53 poeng to sesonger senere. Men snittet over de 19 sesongene med 16 lag på serienivå to gjennom 2000-tallet er 60 for å bli minst nummer to.

Det setter (ytterligere) press på Geir Bakke og laget hans resten av sesongen: For å nå opp på 60 poeng trengs et snitt på 2,3 poeng per kamp. Omtrent det ligamesteren i norsk fotball pleier å ligge på, så også Lillestrøm:

Sist de vant seriegull – i 1989 – lå klubben på 2,39 poeng per kamp, et av sterkeste snittene i noensinne norsk toppserie.

– Den er seig, den, reagerer Geir Bakke med et smil umiddelbart på «poengkravet» ut 2020.

– Men vi kan ikke tenke så mye på den. Vi må tenke på den neste kampen, den neste treningen. Vi har mange unge spillere som er i utvikling, de som har vært med lenge, referansespillerne, må være sitt ansvar bevisst. Vi må være harde nok i hodet til å være med på disse scenariene, fortsetter LSK-treneren.

Det smakte riktignok hverken 1989 eller gull av 1. omgang på Ekebergsletta tirsdag. De 45 minuttene bød på en liten mengde frispark, noen gule kort, pasninger som enten var for lange eller for korte, keeperbytte hos KFUM – og to mål på to sjanser.

Alagie Sanyang kom overraskende lettvint til for å kunne forlenge den fem kamper lange LSK-krisen. Kåffa-vingen fikk ballen av Juba Moula, spaserte inn i motstanderfeltet og plasserte 1–0 i motsatt hjørne.

VG Live: Vi fulgte kampen her!

Det tok tilsynelatende lang tid før Lillestrøm ristet av seg det tiende baklengsmålet denne sesongen. Trener Geir Bakke har varslet en enklere, mer direkte fotball etter å ha skuffet både i resultater og spill den siste tiden, og laget hans prøvde. Men uten å lykkes i nevneverdig grad.

Likevel fikk de en opptur på veien inn til pause. Vingen Daniel Gustafsson vegget med Aleksander Melgalvis, snudde da han mottok returpasningen og prikket inn utligningen i korthjørnet.

Etter å ha blitt kjørt litt i åpningsminuttene av 2. omgang av et spillentusiastisk KFUM, ble det omsider luft under Kanarifuglenes vinger etter 63 minutter. Da spilte laget både direkte og smart:

Finnen Kaan Kairinen trakk ned som bakerste utespiller og fikk ballen av keeper Jo Coppens. Så løftet Lillestrøms midtbanespiller en lekker langpasning, godt over Obos-nivå, ut på høyresiden til Simen Rafn.

Årlig scoring

Backen spilte videre fremover til målscorer Gustafsson, svensken la tilbake, og Rafn brukte et touch på å kontrollere før han smalt til. Da kom «årets mål» fra Rafn – i betydningen at han gjerne bidrar med én fulltreffer i året (ett seriemål både i 2018 og 2019). Denne gangen av det uhyre viktige slaget for LSK.

– Det er ikke så mye som gir mer energi enn en skikkelig sliteseier. Det har vært noen tøffe uker, men vi har samlet oss bra. Vi viser hjerte i dag. Det virker som mange har gått i seg selv, tror 28-åringen – som fikk bare sin andre kamp fra start for sesongen.

– Han er så superlojal. Jeg har valgt andre konstellasjoner hvor han i siste liten er blitt satt til side. Da er det herlig at han får sette seiersmålet, sier Geir Bakke.

ENDELIG JUBEL: Lillestrøm-backen Simen Rafn (nummer 5) gratuleres av Alexander Hrcka Sannes og pasningslegger Daniel Gustafsson etter 2–1-målet mot KFUM. Foto: Fredrik Hagen

Scoringen brøt rekken på fem kamper uten seier i Obosligaen, er den første trepoengeren siden seieren over HamKam i andre runde – og dessuten sesongens andre triumf på kunstgress. Det er én mer enn Lillestrøm maktet i Eliteserien hele 2018 og hele 2019.

Kaptein Thomas Lehne Olsen mener laget fortsatt er i stand til å ta 60 poeng.

– Men da må vi legge ned den innsatsen vi gjør i dag i hver kamp. Gjør vi det, blir det tøft å slå oss, tror Lehne Olsen.

les også

LSK svakest foran mål i Obos-ligaen: – Jeg hater unnskyldninger

Han var innbytter mot KFUM. Litt med tanke på at han ikke har trent for fullt denne uken, litt med tanke på hjemmekampene som kommer allerede fredag (Ull/Kisa) og mandag (Raufoss).

Der Lillestrøm halser etter opprykkskonkurrentene, har Lehne Olsens forrige klubb Tromsø har spilt med vind og midnattssol i ryggen i seriestarten og har råsterke 24 poeng og full pott på de åtte første.

– De ser veldig sterke ut, men det er mye flyt der også. De er i en god periode, mener Lillestrøm-kapteinen.

– Vi kan prøve å gjøre noe med dem når vi møter dem. Ellers virker de veldig solide, innrømmer Geir Bakke om den suverene serielederen:

Les også

 1. Tromsø fortsetter å vinne – herjet i toppkamp

  (Tromsø – Sandnes Ulf 5–0) Sandnes Ulf ble et par nummer for små for TIL.

Mer om

 1. OBOS-ligaen
 2. KFUM Oslo
 3. Lillestrøm SK

Flere artikler

 1. 10 kamper uten tap for LSK nå

 2. Forbannet Bakke etter ny LSK-smell: – Fryktelig irriterende

 3. Kallevåg stoppet TIL-festen: LSKs åttende kamp uten tap

 4. Innbytterne avgjorde for Lillestrøm i Sigurdarsons comeback

 5. Tromsø skaffet seg luke med sin syvende strake seier

Fra andre aviser

 1. Lillestrøm snudde til seier Oslo: – Vi har hatt noen tøffe uker

  Aftenposten
 2. Nedtur for Rekdal: Gikk på sitt første tap som HamKam-sjef

  Aftenposten
 3. Jerv rystet Lillestrøm i målfest

  Aftenposten
 4. Jerv rystet Lillestrøm i målfest

  Bergens Tidende
 5. Nedtur for Rekdal: Gikk på sitt første tap som HamKam-sjef

  Fædrelandsvennen
 6. Har analysert 50.000 utfall: Dette er sjansene for Glimt-gull

  Aftenposten

VG Rabattkoder

Et kommersielt samarbeid med kickback.no