OVERLEGENT: Robin van Persie, Klaas-Jan Huntelaar og Arjen Robben feirer 1-0-scoringen mot Romania. Foto: AFP

Nederland fortsetter å imponere

Nedsablet sjanseløse rumenere

(Nederland - Romania 2-0) Et tannløst Romania fikk det tøft mot Marco Van Bastens superreserver på Stade de Suisse i kveld.

Lars Vestad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Romania gjorde - i likhet med utslåtte Polen og Hellas - en solid innsats og vant gruppen sin i kvalifiseringen til mesterskapet. Mot Nederland i kveld var det imidlertid aldri noe som tilsa at de skulle ta poeng.

- De har et sultent mannskap. Det er bare å ta av seg hatten for det Nederland presterer i kveld. De kjører over Romania, uttalte Kjetil Rekdal til TV2 etter kampen.

BILDESPESIAL:Slik var avslutningen i Dødens gruppe!

LIVE:Fyldig referat fra Nederland-Romania

Det tok riktignok 54 minutter før oransjetrøyene fant nettmaskene. Ibrahim Afellay slo et innlegg fra høyrekanten, som Orlando Engelaar forsøkte å helsparke videre.

Quiz:Hva kan du om EM?

Den høyreiste midtbanedirigenten bommet derimot på ballen. Det gjorde ikke Klaas-Jan Huntelaar, som vikarierte for Ruud van Nistelrooy i kveldens kamp.

Overlistet Lobont

Fra like utenfor femmeteren sendte Ajax-spissen ballen kontant forbi Bogdan Lobont, og dermed så det svært mørkt ut for Romania.

SPESIAL:Alt om fotball-EM!

Tre minutter før slutt knuste Arsenal-spiller Robin van Persie alt håp for Victor Piturcas disipler. En glitrende pasning fra Ibrahim Afellay nådde van Persie innenfor 16-meteren, som elegant dempet ballen på brystet. Deretter fant han igjen balansen, før han knuste ballen opp i Lobonts høyre kryss.

- Dette sier mye. Dette er ikke et B-lag. Vi er en gruppe på 23 spillere som er likestilt, sa van Persie etter seieren.

Artikkelen fortsetter under bildet

VAKKER SCORING: Robin van Persie feirer etter å ha overlistet Romania-keeper Bogdan Labont med et vakkert krysskudd. Foto: AP

Rumenerne hadde et godt utgangspunkt foran kveldens kamp, men ble totalt overkjørt av et reservepreget Nederland. Adrian Mutu var den eneste som produserte noe offensivt, men var aldri giftig nok til å overliste keeper Maarten Stekelenburg.

Dominerte i førsteomgang

Allerede i første omgang viste Marco van Bastens menn at de ikke hadde planer om å avgi poeng i det innledende gruppespillet. Selv om Romania var hakket hvassere enn de var etter hvilen, var det oransjetrøyene som kom til de største og beste sjansene.

- Ingen rumener ville ha trodd at Nederland ikke ønsket å vinne. Det er umulig. Det var en seriøs kamp, sa Romania-trener Victor Piturca, med referanse til at motstanderen allerede var kvalifisert og stilte et reservepreget lag.

Les også:Bytter ni spillere

Etter 19 minutter kom storvokste Orlando Engelaar nedover venstrekanten og la inn mot bakerste stolpe, hvor Robin Van Persie befant seg. Arsenal-spilleren klarte derimot ikke å komme seg høyt nok, og headet ballen over Bogdan Lobonts tverrligger.

Fem minutter senere kom Romania til en sjanse, da de ble idømt innkast på venstrekanten. Razvan Rat kastet ballen inn i 16-meteren, hvor Romanias største stjerne - Adrian Mutu - fikk dempet ballen, vendt opp og avsluttet. Kula gikk derimot via en nederlandsk spiller og ut over dødlinjen.

Mutu-forsøk gikk over

Samme Mutu var farlig frempå noen minutter senere, da han avanserte mot 16-meteren og fikk avsluttet. Fra omtrent 20 meters hold forsøkte han å hamre ballen i venstre kryss med strak vrist, men dessverre for Fiorentina-spilleren strøk den like over treverket.

SLET: Adrian Mutu (t.v.) fikk det tøft mot Nederland og Derny de Zeeuw. Foto: AFP

Etter 34 minutter kunne det kjapt ha stått 1-0 til Nederland. Ibrahim Afellay spilte gjennom Khalid Boulahrouz, som kom i en fantastisk posisjon mot Lobont i Romania-målet. På svært uselvisk vis spilte han derimot ballen 45 grader ut til Klaas-Jan Huntelaar, som avsluttet over tverrliggeren.

Enorm Robben-sjanse

Tre minutter senere kom oransjetrøyene til det som var omgangens største sjanse. Huntelaar mottok ballen inne i 16-meteren, og trillet den videre til Arjen Robben som var helt alene med den rumenske målvakten.

Robben skulle i utgangspunktet ha en enkel jobb med å overliste Lobont, men trillet på merkverdig vis ballen utenfor.

Like før pausesignalet gikk, kom Adrian Mutu og Romania til nok en brukbar sjanse. Mutu tok med seg Razvan Rat på en overlapp på venstrekanten, og Rat la deretter ballen 45 grader tilbake i feltet i retning Codrea. Codrea klarte imidlertid ikke å presse ballen under tverrliggeren fra 12-13 meters avstand.

- De var bedre enn oss

- Nederlenderne var både bedre og friskere enn oss i kveld. Men vi går ikke tomhendt hjem. Vi unngikk tap i to kamper mot fantastiske lag som Italia og Frankrike, sa Piturca.

- Hadde vi scoret på straffen mot Italia, ville vi ha gått videre, sukket han.

Etter en overbevisende andreomgang, ble det en komfortabel 2-0-seier til Nederland, som dermed har tre strake seirer i EM-sluttspillet.

Fotball-EM, gruppe C:

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder