STJERNE: Adrian Mutu (t.h.) har hatt en stor sesong i Fiorentina-trøya. Nå er han klar for EM-sluttspill med Romania. Foto: AFP

«Fenomenet» Mutu

Har blitt «voksen» og spiller bedre enn noensinne

Adrian Mutu (29) fikk sparken i Chelsea i 2004 etter å ha testet positivt på kokain. Nå storspiller han i Fiorentina, og er klar for sitt andre EM med Romania.

Lars Vestad
ARTIKKELEN ER OVER 11 ÅR GAMMEL

Og det ser lyst ut for rumenerne. I kvalifiseringen til mesterskapet kapret de 29 poeng på tolv kamper, og gikk seirende ut av gruppen foran Nederland og Bulgaria.

Les også:Hiddinks russiske loppemarked

Adrian Mutu storspilte, og blir skrytt opp i skyene av landslagssjef Victor Piturca. Nå skal han bryne seg på Nederland, Frankrike og Italia i gruppe C.

VG Nett-leser:«Jeg tror faktisk at Romania har en vel så stor sjanse som de andre lagene her».

- Årene har gjort ham godt. Han har blitt moden og har mye erfaring. Dessuten er det viktig at han har giftet seg og stiftet familie. Alle disse faktorene er med på å gjøre ham til den klassespilleren han er i dag, sier Piturca overfor UEFA.com.

Generasjonens beste?

Når den rumenske troppen skulle møtes til treningsleir i forkant av EM, måtte faktisk Mutu kaste inn håndkleet. Årsak: han skulle bli far for tredje gang, og måtte være igjen i Italia sammen med kona.

FORNØYD: Romanias trener, Victor Piturca, skryter av Adrian Mutu. Foto: Reuters

Omstridte Mutu blir av mange regnet for å være den mest talentfulle rumenske spilleren i sin generasjon. Han kan brukes i de fleste posisjoner offensivt, og er livsfarlig på dødballer. Derfor har han også en stor klubbkarriere bak seg.

Siden årtusenskiftet har han spilt for Inter Milan, Verona, Parma, Chelsea, Juventus og nå Fiorentina. Det vitner om et talent utenom det vanlige. Fiorentina-fansen omtaler han bare som «Il fenomeno», fenomenet, og det er ikke ubegrunnet. På 59 kamper for klubben har han scoret 32 mål.

Testet positivt på kokain

Men karrieren har ikke alltid vært like strålende for det rumenske stjerneskuddet. I 2003 ble han hentet fra Parma til Chelsea for omkring 180 millioner kroner; en sum som gjorde han til tidenes mest kostbare rumenske spiller. Der fikk han en strålende start, men etter hvert skar det seg både på og utenfor banen.

I 2004 kom han på kant med daværende trener, Jose Mourinho, som hevdet spilleren hadde «faket» skade for å unnslippe en landskamp mot Tsjekkia. I september samme år testet han positivt på kokain, og en måned senere fikk han sparken i Chelsea. I tillegg ble han utestengt i syv måneder, og måtte betale en bot på nærmere 250 000 kroner.

Artikkelen fortsetter under bildet

KOKAIN-POSITIV: Her beklager Adrian Mutu seg overfor fansen på en pressekonferanse i november 2004. Mutu ble utstengt i syv måneder og bøtelagt for å ha testet positivt på kokain. Foto: Reuters

- Firenze er hvor jeg hører hjemme. Folket her elsker meg, og jeg har kommet over kokain-episoden og den tunge tiden i London, sier han ifølge Sky Sports.

Andre sluttspill

I 2005 ble han plukket opp av italienske Juventus, hvor han spilte èn sesong før han signerte for Fiorentina. Der er han fortsatt, og i år medvirket han i stor grad til at laget spilte seg frem til en semifinale i UEFA-cupen.

Nå er han imidlertid klar for sitt andre EM-sluttspill med Romania. Forrige gang han deltok var i 2000. Sammen med Cosmin Contra og Christian Chivu, de øvrige store stjernene på laget, skal han føre laget til seier i en fryktelig tøff gruppe.

Her en Romanias EM-tropp:

Målvakter: Bogdan Lobont (Dinamo Bucuresti), Marius Popa (Poli Timisoara), Eduard Stancioiu (Cluj).

Forsvar: Cosmin Contra (Getafe), Gabriel Tamas (Auxerre), Dorin Goian (Steaua Bucuresti), Cristian Chivu (Inter), Razvan Rat (Sakhtor Donetsk), Sorin Ghionea (Steaua Bucuresti), Cristian Sapunaru (Rapid Bucuresti), Stefan Radu (Lazio), Cosmin Moti (Dinamo Bucuresti).

Midtbane: Florentin Petre (CSKA Sofia), Razvan Cocis (Lokomotiv Moskva), Mirel Radoi (Steaua Bucuresti), Nicolae Dica (Steaua Bucuresti), Paul Codrea (Siena), Banel Nicolita (Steaua Bucuresti), Adrian Cristea (Dinamo Bucuresti).

Spisser: Adrian Mutu (Fiorentina), Ciprian Marica (Stuttgart), Daniel Niculae (Auxerre), Marius Niculae (Inverness).

Trener: Victor Piturka

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder