FLERKULTURELT: Spillerne og foreldregruppen i Strømsgodsets barneavdeling har innslag fra en rekke nasjoner. Foto: Steffen Stenersen, VG

Foreldregenerasjonen om mangel på flerkulturelle i fotballstyrer: - Jeg tror ikke de blir spurt

DRAMMEN (VG) Det finnes mer enn nok kompetente nordmenn med etnisk minoritetsbakgrunn til å sitte i fotballstyrer rundt i landet, sier foreldrene. De må bare bli spurt.

ARTIKKELEN ER OVER FEM ÅR GAMMEL

Det mener foreldrene som heier ivrig på sidelinjen på Gulskogen kunstgress i Drammen, der Strømsgodsets tiåringer har treninger.

På banen er barn med opphav i Afghanistan, Somalia, Tyrkia, Kosovo og Bosnia blant dem som løper etter balle i det kalde vårværet.

De siste dagene har VG kartlagt integrering i norsk fotball. Et tilbakevendende tema har vært påstander om flerkulturelles manglende dugnadsforståelse som en grunn til at nesten ingen ikke-etnisk norske går igjen i styrerommene til toppklubbene og landets 18 fotballkretser.

- Norsk idrett er drevet av frivillige foreldre i stor grad, men innvandrerforeldrene er ikke like aktive. Det skyldes nok mange ting. Man må være godt integrert for å engasjere seg slik. Foreldrene som er med kjenner ofte hverandre, mens innvandrerforeldrene har vært utenfor. De mest ressurssterke gjør det største arbeidet. Det er heller ikke tradisjon for den slags i deres land. Frivillig organisasjonsarbeid er spesielt for Norge, sier forsker Jon Horgen Friberg ved Universitetet i Oslo.

VG-kåring: Hvem er Norges største integreringsildsjel? Send inn din kandidat!

Det tror ikke foreldrene som står på sidelinjen denne småhustrige kvelden noe på.

- Jeg er med på hver trening og hver kamp. Ofte krasjer tidspunktene for mine to sønner, men da gjør jeg så godt jeg kan. Jeg synes det er veldig moro å være med, sier Imdat Demirel (39), opprinnelig fra Tyrkia.

- Hvorfor tror du det ikke er flere i styrene?

- Jeg tror ikke de blir spurt. Jeg har aldri blitt spurt, og jeg tenker det er mange kloke folk, de må bare få sjansen, mener han.

I VGs serie om integrering i norsk fotball er språket og en særnorsk dugnadskultur blitt dratt frem som de to viktigste forklaringene til hvorfor noen opplever at innvandrerforeldre sjelden stiller opp.

- Jeg tror innvandrere er like dugnadskåte som nordmenn, sier Yousuf Gilani.

Han sitter i bystyret som leder av Venstre i Drammen, byen som med en innvandrerandel på 21 prosent har landets høyeste etter Oslo.

- Før kunne man unnskylde seg med språkbarrierer, kommunikasjon og at hver familie har én inntekt. Det stemmer ikke lenger. Vi er på god vei til tredjegenerasjon i Norge. Men det er veldig vanskelig å få innpass i den indre kjernen. Det har jeg sett selv, sier den profilerte bypolitikeren til VG.

Han drar to eksempler, begge fra sine egne arenaer. Først lokalpolitikken:

- Ved valget i 1996 ble det valgt inn en innvandrer i Drammen og Lier. Ved neste valg, kom det seks. Etter der igjen var det plutselig 15. Du ser dominoeffekten. Derfor må fotballen gjøre noe konkrete grep. Det vil skje noe når de kan se at de har påvirkning, mener Gilani.

Og så viser han til cricket, der han har vært det ferske forbundets generalsekretær.

- Det er en innvandreridrett som har klart å organisere seg, øke medlemsmassen og økt engasjementet blant foreldre. Det samme gjelder for fotballen. Innvandrerne har startet egne klubber, hvor de er kjempeaktive og drifter klubben, påpeker Yousuf Gilani.

Artikkelen fortsetter under bildet.

ENGASJERTE FORELDRE: Imdat Demirel, Remi Seferi og Yousuf Gilani følger barna sine trene på Gulskogen kunstgress i Drammen. De tror ikke at innvandrerforeldre har mindre dugnadsånd enn etnisk norske foreldre. Foto: Steffen Stenersen, VG


Den uttalelsen støtter Imdat Demirel, mens han står og ser sønnen trene med Strømsgodsets tiåringer på Gulskogen.

- Tidligere var jeg trener for et rent innvandrerlag. Da vi hadde dugnad kom en eller begge foreldrene til alle barna bortsett fra et. Og de hadde gyldig grunn til ikke å komme, sier Demirel.

- Jeg har vært med flere ganger som hjelpetrener, og prøver å være på så mange treninger jeg kan og hjelpe til. Det er ikke alltid man har mulighet til å være med, sier Remi Seferi (37) fra Kosovo.

- Er det kun dere fedre som stiller opp, eller er mødrene med og?

- Mødrene er sjelden på treninger, men de aller fleste kommer på kamper og cuper, sier Seferi.

Tidligere har VG kartlagt at i de 28 norske toppklubbene for kvinner og menn er det ikke ett styremedlem med etnisk minoritetsbakgrunn. Foreldrene i Drammen sier det ikke er noe problem, men:

- Det kunne kanskje vært bedre. Det kunne vært en fordel med flere med utenlandsk bakgrunn, ettersom det er veldig mange spillere med utenlandsk bakgrunn, sier Demirel.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder