DEN GANG DA: Mjøndalen-trener Vegard Hansen med langt hår, champagne og et smil, etter opprykket i fjor høst. Mjøndalen er et av mange lag som vil få en tøff sesong i Tippeligaen. Foto:Bjørn S. Delebekk,VG

Kommentar

VGs fotballkommentator mener: For første gang er halve Tippeligaen i faresonen for nedrykk

Tippeligaens bunnstrid er spådd til å bli en kamp om å overleve mellom – kanskje – halvparten av lagene. Nå sørger skader for at det trolig blir tettere i toppen også.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Tor Ole Skullerud har i vinter opplevd alle treneres mareritt: Langtidsskader på viktige spillere som Fredrik Gulbrandsen og Mushaga Bakenga. Det gjør at han må tenke seg om flere ganger i laguttakene enn han hadde tenkt seg for et par måneder siden.

Etterlyser gulltanker

Og det gjør at det som så ut som den klareste tittel-favoritten siden RBK herjet på 1990-tallet, har fått noen spørsmålstegn rundt seg.

Skullerud har etterlyst at flere trenere går ut og sier at de skal vinne gull. Han mener kollegaene er litt feige som ikke har større ambisjoner enn å stabilisere seg i toppen.

Men ser vi på spillerstallene, samt hva som har skjedd de siste sesongene, er det ingen tvil om at Molde og Skullerud fortsatt er klar favoritt, tross skadene. De har fortsatt to 11’ere som ville konkurrert i toppen – hvis det var lov.

Må tåle stempelet

På 1990-tallet ble Rosenborg så vant til å være favoritt at de ikke reagerte på forhåndstipsene til slutt. Molde er ikke kommet helt dit ennå, men de nærmer seg.

Og noe av greia ved å vinne, er at du må tåle at du er favoritt igjen sesongen etter.

Det har vist seg vanskelig for mange.

Bortsett fra Rosenborg, er det kun Molde som har klart å vinne påfølgende sesong de siste 30 årene.

Sju lag

VG brukte lengst tid på å sette sammen tabellen på nederste halvdel denne gangen. Faktisk har det aldri vært så uvisst som nå.

* Start, som må selge spillere.

* Stabæk, som kan miste treneren i sommer.

* Bodø/Glimt som trolig selger sine to beste spillere i sommer.

* Tromsø, Mjøndalen og Sandefjord, som får tempoproblemer som nyopprykkede.

* Aalesund kan miste toppscoreren sin i sommer.

Det er sju lag. Og det er alltid et lag som er tippet høyt som får trøbbel. Og motsatt. Hvem overraskelsen blir denne sesongen, det er et av sesongens store spørsmål.

Velkommen til den uforutsigbareste ligaen i verden, Tippeligaen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder