Seks strake tap og 18 baklengs siden nordmannens skade

Riises sjanse til spill øker med Jol sparket

Ny Fulham-manager debuterer mot Tottenham i kveld

AVHENGIG: Martin Jol (til venstre) var avhengig av at Brede Hangeland var skadefri. Nå er nederlenderen sparket. Foto: Sang Tan, Ap

Jol møtte veggen da Hangeland forsvant

Nederlandske Martin Jol fikk ikke fortsette i Fulham etter seks strake tap. I samme periode har kaptein Brede Hangeland (32) vært skadet.

Artikkelen er over seks år gammel

Det ironiske er at Hangelands skade, med påfølgende sparking av Jol, lett åpner veien tilbake til A-laget i Fulham for John Arne Riise (33).

VG Live: Ni Premier League-kamper fra kl. 20.45

VG har gått grundig gjennom sesongens tall for Fulham. Og det er sjelden tallene er tydeligere enn det vi ser etter at Martin Jol ble sparket:

Tre baklengs i snitt

* På de kampene Brede Hangeland, Fulhams kaptein, spilte, vant klubben fire av 10 kamper, tapte fire, hadde 13 baklengs og tok 14 poeng. Det gir 1,4 poeng i snitt og 1,3 baklengsmål pr kamp.

* På de seks kampene Hangeland har vært ute med skade, har ikke Fulham tatt et eneste poeng, blitt slått ut av ligacupen og sluppet inn tre mål i snitt.

Så viktig har Norges landslagskaptein vist seg for Fulham denne sesongen.

- Hangeland har i flere sesonger vært en av Premier Leagues mest stabile midtstoppere. Han spiller yhyre sjelden dårlig, og han er en leder og en autoritet i Fulham-laget, mener TV 2s kommentator på engelsk fotball, Øyvind Alsaker som peker på Hangelands fravær som en viktig årsak til Fulham- og Jols fall:

Den viktigste faktoren

- Samarbeidet Hangeland hadde med Aaron Hughes skal ikke undervurderes, heller ikke Roy Hodgson drilling av den bakre fireren, mens han var manager der. Også Hangeland slet mer etter at Jol overtok, og Fulhams måte å spille på under Jol gjorde det vanskelig å ligge trygt og samlet - slik Hangeland liker best, mener Alsaker.

Han kaller Hangelands skade «den viktigste faktoren» til Jols fall. Men TV 2-profilen peker også på flere ting, som en svak Dimitar Berbatov, det samme med Ruiz og Taarabt, som har prestert svært ujevnt, en temposvak midtbane med Parker og Sidwell, samt krise for stopperne når de blir tatt i ubalanse.

Paradokset er at John Arne Riise, som ikke har spilt en ligakamp for Fulham siden 31. august, kan få nye sjanser nå. Kieran Richardson, som har okkupert Fulhams venstrebackplass, har ikke vært patent på lang, lang tid. Og at forholdet mellom Jol og Riise var anstrengt, det er det liten tvil om.

Nederlandsk miks

Jols landsmann, Rene Muelensteen, har overtatt som manager i London-klubben ut sesongen.

For Muelensteen har 2013 vært et merkelig fotball-år. I mai gledet han seg over nok et ligagull med Manchester United, der han var en av Alex Fergusons assistenter. Så ga Ferguson seg, og den nye manageren, David Moyes, ønsket sitt eget støtteapparat.

Muelensteen ble da hantet til russiske Anzhi, som landsmannen Guus Hiddinks assistent. 21 dager senere overtok han som manager, da Hiddink valgte å gå av.

Men Muelensteen valgte å hoppe av Anzhi-prosjektet selv, da Martin Jol og Fulham kontaktet han. Han ble da Jols assistent. 16 dager senere overtok han som manager, da Jol ble sparket.

Muelensteens debut som Fulham-manager kommer i kveld, hjemme mot Tottenham.

Premier League

SVUTMP
1Liverpool29271166214582
2Manchester City28183768313757
3Leicester City29165858283053
4Chelsea29146951391248
5Manchester United29129844301445
  • Champions League
  • Europaliga
  • Nedrykk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder