UNNA VEI! 16 år gamle Martin Ødegaard satte langt eldre engelske spillere på plass under U21-landskampen tidligere denne måneden. Her er det to 21-åringer, Tottenhams Eric Dier (t.v) og Brighton Jake Forster-Caskey, som er på etterskudd.

UNNA VEI! 16 år gamle Martin Ødegaard satte langt eldre engelske spillere på plass under U21-landskampen tidligere denne måneden. Her er det to 21-åringer, Tottenhams Eric Dier (t.v) og Brighton Jake Forster-Caskey, som er på etterskudd. Foto: Helge Mikalsen , VG

Ikke noe tema å bruke Ødegaard på U21-landslaget

... og Høgmo er ikke bekymret over at 16-åringen spiller på nivå 3 i Spania

ULLEVAAL (VG) Martin Ødegaard (16) herjet for U21-landslaget, men Per-Mathias Høgmo (55) var aldri i tvil om å ta ham ut på A-landslaget til høstens skjebnekamper.

Morten Stokstad
ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Landslagssjefen vraket Odds Jone Samuelsen, men tok ellers ut en tropp mot Malta og Italia uten overraskelser.

Tre U21-spillere i A-troppen

Tre av spillerne som preget U21-kampen mot England på Marienlyst 7. september, der Norge tapte ufortjent 0-1, fikk tillit i troppen som kan sende nasjonen til EM i Frankrike neste sommer: Ole Selnæs, Veton Berisha og Martin Ødegaard.

Les også: Ødegaard lar seg ikke stresse av mulig EM-dilemma

At sistnevnte i øyeblikket må nøye seg med kamper for Real Madrids reservelag Castilla på nivå tre i Spania plager ikke Høgmo nevneverdig.

– La meg være tydelig på det: Martin er i likhet med de 22 andre tatt ut i denne troppen fordi han er i stand til å bidra mot Malta og Italia. Enten fra start eller i løpet av kampen, sier Per-Mathias Høgmo, og fortsetter:

– Når det gjelder Martin, så har han vært god på landslaget, vært god på trening og levert. Og han var en av de klart beste mot et godt engelsk lag på U21-landslaget. Det er bakgrunnen for at han også er med denne gangen i A-troppen.

Les også: Zidane hyller Ødegaard

Blander seg ikke inn i klubbvalget

– Han er fortsatt bare 16 år. Det syns jeg vi alle skal minne oss om når vi vurderer Martin Ødegaard. Men han er faglig god nok. Derfor er han her, påpeker landslagssjefen.

At et eventuelt EM-sluttspill kan komme til å påvirke Martin Ødegaards valg av kamparena på kort sikt, med for eksempel et utlån etter jul for å få matching på høyere nivå, bruker Høgmo heller ikke energi på. Overfor VG understreker han at klubbvalget styres av Ødegaard og Real Madrid.

– Jeg vil ikke gå inn i den diskusjonen. Der gjør klubben og Martin selv vurderinger hele veien. Det forholder jeg meg til som landslagssjef.

Les også: Ødegaard fikk en drøy time i Castilla-uavgjort

– Han har en av verdens beste treningsarenaer hver eneste uke. Og han har gjort sine ting veldig bra når han har vært inne på samling, bemerker han.

Hangeland ikke-tema

Mye ligger i potten denne høsten med to oktober-kamper og to mulige playoff-kamper i november som vil avgjøre norsk EM-deltagelse neste sommer. Men Per-Mathias Høgmo har ikke vurdert å ta kontakt med tidligere landslagskaptein Brede Hangeland - som har vært imponerende god for Crystal Palace den siste tiden.

Les også: Hangeland banens beste da Palace holdt nullen

– Det har ikke vært tema. Brede har vært tydelig på at han ønsker å prioritere klubb, så det har vi forholdt oss til, sier landslagssjefen.

Les også: Skadet Høgli med i landslagstroppen

PS! I samarbeid med Strive ser du 2 kamper fra storturneringen ICC på VG+ i sommer. (Redaksjonelt samarbeid)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder