Bohemen Bergets elleville kveld: – Han var iskald

ULLEVAAL (VG) (Norge – Kroatia 2-0) To ganger brukte Norge-bohemen Jo Inge Berget (24) Kroatias kaptein som rundingsbøye. Begge gangene kunne han juble som en gal mann etterpå.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Den skjeggete Malmö-spilleren ble dagens helt på Ullevaal med to smekre scoringer. Han senket Kroatia og sendte Norge nærmere EM i Frankrike neste sommer.

Hele Ullevaal reiste seg i sluttminuttene og hyllet Per-Mathias Høgmos menn – som leverte en strålende annen omgang og slo Kroatia 2–0.

– Det var selvfølgelig kjempekult. Hjemmedebuten for Norge og to mål på Ullevaal. Det var fantastisk. Dragningen funket to ganger også. Det blir en morsom høst med fine kamper her og der. Det gleder jeg meg til, sier matchvinneren til VG.

– Hvor henter du selvtilliten fra – er det skjegget, de lave strømpen og bohemstilen?

– Hehe, det går bra om dagen, jeg har fått god selvtillit i Malmö, og jeg har tatt med meg avansementet til Champions League hit. Jeg fikk sjansen her, og tok den veldig godt.

VG LIVE: Les fyldig kampreferat her!

VG-børsen: Sjekk hvem VG mener var banens beste på Ullevaal

Norge på topp

– Jo Inge legger ned en utrolig jobb og innsats, og så avslutter han med å score to fantastiske mål. En veldig hyggelig fyr. Han ser nok farligere ut enn han er, men skjegget klar ham godt. Han nyter og koser seg når han får litt oppmerksomhet rundt det, sier midtstopper Vegard Forren til VG.

Stefan Johansen mener selvtillit var alt som skulle til før Berget ble en spiller av internasjonalt format.

– Han scoret to fantastiske mål. Han var iskald. Det er litt typisk at Jo Inge scorer mål, og kroatene tenker «hva i helvete skjer her?». Vi er jo vikinger, og Jo Inge var god i dag, sier kaptein Per Ciljan Skjelbred.

Norge topper akkurat nå Gruppe H med 16 poeng. Italia (som spiller mot Bulgaria senere i kveld) og Kroatia har 15 poeng. Men Kroatia står også i fare for å miste ett poeng på grunn av tribunebråk.

Norges to neste kamper er mot Malta (hjemme 10. oktober) og Italia (13. oktober). Med to serier der er Per-Mathias Høgmos menn garantert EM-plass.

– Spillerne gjennomførte kampen på en veldig god måte. Vi traff med inngangen igjen og holdt nullen for fjerde gang. Etter hvert fikk vi det spillemessige overtaket vi søker. Nå viste også Jo Inge Berget at det ikke var tilfeldig at han har scoret mål for Malmö, sier Høgmo til Max.

Så over til Jo Inge Berget. Helten med stor H. Bohemen med stor B.

Med strømpene langt ned på leggene og skjegget langt ned på drakten spilte han seg virkelig inn i det norske folks hjerter i kveld:

1-0: Berget gjorde alt riktig da han sendte Norge i ledelsen i begynnelsen av første omgang. Et skuddforsøk fra lagkompis Vegard Forren endte hos Berget, som befant seg langt inne i Kroatias felt med en flokk spillere rundt seg.

En lekkersmart dragning med høyresålen (som sendte Kroatias kaptein Darijo Srna på rumpa), en kontant avslutning lavt i nærmeste hjørne med venstre – og vips så kokte Ullevaal.

Det var definitivt en uvanlig måte å score et norsk landslagsmål på.

I FINSTASEN; Matchvinner-helten Jo Inge Berget hadde en fin kveld på hotellet sammen med resten av landslagsgjengen i søndag kveld. Foto: Bjørn S. Delebekk , VG

Malta hjemme neste

Like før Berget-scoringen var Norge heldige som ikke kom under. Mario Mandzukic steg til værs og headet like utenfor – med keeper Ørjan Nyland som griseheldig tilskuer.

2-0: Berget mottok ballen på venstrekanten, et godt stykke unna Kroatias mål. Men Berget visste vei. En ny frekk finte sendte Srna i pølseboden på ny, og skuddet gikk inn via Vedran Corluka.

Norge og Norges EM-rivaler har følgende kamper igjen:

Italia: Bulgaria (h (20.45 i kveld)), Aserbajdsjan (b), Norge (h)

Kroatia: Bulgaria (h), Malta (b)

Norge: Malta (h), Italia (b)

Den eksplosive annenomgangen kom etter en rolig og jevnspilt første omgang på Ullevaal, uten hverken dramatikk, store sjanser eller det viktigste: Mål.

Norge hadde ballen mest det første kvarteret, men etter hvert tok Kroatia – med Luka Modric og Ivan Rakitic dypt og sentralt på midtbanen – over.

Sett denne? Sjekk Bergets stilforandring.

Den største sjansen var det imidlertid Vegard Forren som fikk servert. Et Stefan Johansen-frispark endte, akkurat som i Bulgaria-kampen, på foten til Forren. Men Kroatia-keeper Danijel Subasic styrtet ut, hoppet ut med bein og armer – og reddet med øvre del av låret.

Helt på tampen av omgangen fikk Mario Mandzukic en bra mulighet, men headingen ble forholdsvis enkelt reddet av Ørjan Nyland.

Dermed kunne Norge sette på turboen etter hvilekvarteret.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder