FOTBALLKJENDISER: Jim Solbakken (t.v) representerer flere store profiler i fotball-Norge. Blant andre Ole Gunnar Solskjær (t.h).

FOTBALLKJENDISER: Jim Solbakken (t.v) representerer flere store profiler i fotball-Norge. Blant andre Ole Gunnar Solskjær (t.h). Foto:Eivind Griffith Brænde,VG

Beskylder Solbakken for ulovlig agentvirksomhet

Rasende Solbakken vurderer å gå til sak

Fotballbladet Josimar: - En rettssak tar vi med knusende ro

NFF: Ingen indikasjoner på at Solbakken representerte andre parter

I en 17 sider lang artikkel i fotballbladet Josimar stilles det spørsmål ved fotballagent Jim Solbakkens rolle i flere høyprofilerte overganger de siste årene.

Eivind Haugen
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det rettes spesielt fokus på overgangen til Mame Biram Diouf og til dels Anders Lindegaard fra henholdsvis Molde og Aalesund til Manchester United i 2009 og 2010.

SOLGT TIL UNITED: Mame Biram Diouf i 2009. Foto:Tor Erik H. Mathiesen,VG

I førstnevnte overgang skriver fotballbladet at Solbakken i et intervju med Romsdals Budstikke i 2009 gir uttrykk for å være agenten til Diouf – uten at representasjonsavtalen ble sendt til NFF slik agentregelverket krever.

Solbakken beskyldes for å ha representert både Molde og Diouf i forhandlingene med United, noe NFF også gransket. Solbakken avviste det overfor Dagbladet etter at overgangen var gjennomført, men Josimar hevder å ha flere kilder på at Solbakken altså skal ha representert både klubb og spiller.

- Jeg vet at Jim hadde en representasjonskontrakt med Mame. Men den ble aldri sendt inn til forbundet. Så når Manchester United kom på banen, byttet han side. Det er slik Jim gjør, sier talentspeider Jon Thorstensen - tidligere ansatt i Solbakkens agentselskap Dynamic Solutions - til Josimar.

Malick Diop, som driver akademiet i Senegal der Diouf ble oppdaget, sier til bladet at han var tilstede da Diouf og Solbakken signerte en representasjonsavtale.

Kostnadsførte bil og ferie

Solbakken nekter for å ha vært Dioufs agent, men har likevel kostnadsført utgifter for blant annet bil, ferie og diverse reiser for Diouf, seg selv og Molde-direktør Tarje Nordstrand Jacobsen.

Solbakken sier at utgiftene ble kostnadsført på vegne av Molde, selv om representasjonskontrakten med klubben ikke ble signert før etter at kontrakten var i boks, skriver Josimar i artikkelen.

FOTBALLBLAD: Det er i siste utgave av fotballbladet Josimar påstandene om Jim Solbakken kommer. Foto:FAKSIMILIE,

Advokat Erik Flågan skal ha overtatt som Dioufs rådgiver i de personlige forhandlingene med United etter at klubbene var enige. Flågans utgifter skal ha blitt betalt av Solbakken, til tross for at Solbakken da forhandlet på vegne av Molde.

Flågan er også Solbakkens juridiske rådgiver, men både han og Solbakken ser på forbindelsene som uproblematiske og sier til Josimar at de «opptrer i tråd med regelverket».

I Anders Lindegaards overgang til samme klubb året etter, skriver Josimar at Solbakkens «uformelle samarbeidspartner», Atta Aneke, forhandlet på vegne av Aalesund, mens Solbakken representerte Manchester United.

- Jim Solbakken satt på begge sider fra dag én. For at det ikke skulle bli problemer med dobbeltrepresentasjon fikk han ordnet Atta Aneke inn som Aalesunds representant. For oss var det helt ulogisk. Ingen av oss visste hvem han var. Det var fint for klubben, for Hoff og Haagensen hadde gått inn i møtet med mål om å sikre klubben mellom åtte og ti millioner kroner, i tillegg til at de ville ha United til å komme og spille en vennskapskamp mot Aalesund. Da tok Jim dem med ut på gangen og fortalte hvordan det skulle gå til. Og ordnet en mye bedre deal, sier en ikke identifisert AaFK-kilde til Josimar.

Solbakken: - Det rene vanvidd

Jim Solbakken reagerer kraftig på påstandene i artikkelen.

- Det er det rene vanvidd. De kommer med påstander som ikke samsvarer med virkeligheten, sier Solbakken til VG.

REDAKSJONSANSVARLIG I JOSIMAR: Håvard Melnæs. Foto:Geir Olsen,VG

Han presiserer at han ikke har lest hele artikkelen, men har blitt gjenfortalt påstandene av omtrent «samtlige mediehus i Norge og to i England».

- Jeg tror dette er et skrik om oppmerksomhet fra Josimar. Det ligner fryktelig på den boka som ble publisert nettopp (tidligere fotballagent Knut Høibraatens «Fotballagenten», journ.anm). De har sendt dette ut til alle medier i Norge og håper på oppmerksomhet.

- Både Mame Biram Diouf og Anders Lindegard-overgangene er gjennomgått av NFF, det engelske fotballforbundet (FA) og andre aktuelle instanser. Alt er gjort 100 prosent etter reglene. Det er to overganger som ikke er i nærheten av å være ulovlig slik det hevdes i Josimars artikkel, sier Solbakken som sier at han vurderer å gå til sak mot fotballbladet.

- Jeg kan ikke bare la dette ligge. Jeg har som sagt ikke lest artikkelen. Jeg har spurt om å få lese den, men det har jeg ikke fått. Det eneste jeg har snakket med Josimar om skjedde i en ti minutter lang telefonsamtale. Jeg tilbød dem fullt innsyn i regnskap og korrespondanser, men det var de ikke interessert i å høre på, sier Solbakken.

Josimar: Bredt og bunnsolid kildemateriell

Redaksjonsansvarlig i Josimar, Håvard Melnæs, sier følgende til Solbakkens kommentarer.

- Vi har et bredt og bunnsolid kildemateriell i vår 25 sider lange artikkel som dokumenterer at Jim Solbakken ved flere anledninger har sittet på begge sider av forhandlingsbordet, skriver han i en epost til VG og legger til:

- Agent Solbakken opererer i strid med NFFs eget regelverk - tilsynelatende helt uten konsekvenser. En eventuell rettssak tar vi med knusende ro.

NFF: Ingenting som indikerer dobbeltrepresentasjon

Norges Fotballforbund (NFF) sier via fungerende kommunikasjonsdirektør Yngve Haavik at eventuelle overtredelser knyttet til Dioufs overgang er foreldet, da foreldelsesfristen for brudd på bestemmelser i agentreglementet er tre år.

Han sier at det er ingenting i dokumentene NFF har mottatt i forbindelse med Dioufs overgang i 2009 som indikerer at Solbakken representere flere parter.

- NFF mottok overgangspapirene etter Dioufs overgang til Manchester United i 2009. Dokumentene omfatter en representasjonsavtale mellom Molde FK og Solbakken, men ingen indikasjoner på at Solbakken representerte andre parter i forbindelse med overgangen, skriver Haavik i en epost til VG.

Han sier at det kan bli aktuelt for NFF å se videre på saken:

- Dersom det foreligger dokumentasjon som indikerer at Solbakken har brutt agentreglementets bestemmelser om dobbeltrepresentasjon i forbindelse med avtaler som er innenfor foreldelsesfristen, er det naturlig at NFFs påtalenemnd vurderer dette opp mot NFFs sanksjonsbestemmelser, sier Haavik. Han bekrefter at Solbakken aldri har blitt ilagt sanksjoner knyttet til hans agentvirksomhet.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder