SISTE GANG: Rosenborg spilte i gruppespillet i Champions League i 2007. Det var siste gang et norsk lag deltok der. Både danske og svenske lag har gjort det siden, men ingen norske. Her jubles det over scoring i Valencia. Mikael Dorsin (til venstre) er den eneste som er igjen fra RBK-laget den gangen. De andre på bildet er Abdelrazak Traoré, Steffen Iversen og Yssouf Koné. Foto:Øyvind Nordahl Næss,VG

Kommentar

VGs fotballkommentator mener: Det blåser en svak medvind over norsk fotball igjen - akkurat nå

Rosenborg deltok i Champions League åtte år på rad. Nå er det like lenge siden et norsk lag deltok i Champions League (2007). Molde kan bryte den vonde, norske statistikken - nå.

Knut Espen Svegaarden (kommentar)
ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

Det blåser en litt stille, positiv vind over norsk klubbfotball akkurat nå. Og den er ikke flau heller. Det ser litt bedre ut for klubblagene på det eneste feltet norsk fotball kan sammenligne seg med andre: I Europacupene.

Nå er ingen lag kvalifisert ennå. Det kan fortsatt være at vinden avtar. Men det er uansett bedring fra i fjor, da det norske lag røk - noen tidlig i kvaliken også - mot lag fra Færøyene, Bosnia, Tyrkia, Ukraina og Romania. Og ingen norske lag deltok i noe gruppespill.

VG LIVE: Følg Molde-Dinamo Zagreb fra klokken 19:00

Ingen siden 2007

Et selvmål av Vegard Forren i sluttsekundene sendte Molde ut av en mulig deltakelse i Europa League i fjor. Nå er sjansen der igjen. Forutsetningene er som følger:

Molde spilte 1-1 borte mot Dinamo Zagreb i første kampen. Det er et godt utgangspunkt før kveldens returoppgjør i Molde. Med 0-0 eller seier, er Molde klare for play-off, den siste kampen før lag går inn i Champions Leagues gruppespill, der norske lag ikke har vært siden 2007.

LES OGSÅ: Seier i kveld betyr minst 50 millioner i kassen

Og uansett hvordan utfallet av de play-off-kampene blir, så er Molde sikret gruppespill-plass i Europa League, hvis de slår ut Dinamo Zagreb i kveld. Så sånn sett er kampen eksepsjonelt viktig. Ikke bare økonomisk, men det kan redde hele sesongen til et Molde-lag som sjokkerende nok ble hektet av i kampen om seriegullet allerede i juli.

Mange vil mene at Molde ikke har noe i Champions League å gjøre, så svake som de har vært i den hjemlige serien denne sesongen. Men klubben har løftet seg i kampene i Europa, og når Malmø FF klarte å komme inn i «pengebingen» forrige sesong, så er det ingen ting i veien for at Molde også kan klare det.

Suverent best

Det er på tide at et norsk lag markerer seg igjen, etter at (spesielt) danske og svenske lag har dominert fra Skandinavia i de eurpeiske turneringene de siste årene.

Rosenborg er det suverent beste, norske laget i Europa gjennom historien. Ved hjelp av en nærmest uvirkelig tro på egne ferdigheter, klarte Nils Arne Eggen å få klubben inn i Champions League i 1995. Der ble de i åtte strake sesonger, og totalt er det blitt 11 sesonger med Champions League-fotball på Lerkendal mellom 1995 og 2007.

Kun et annet, norsk lag har deltatt i gruppespill i Champions League: Molde i 1999. Mange har prøvd, og både Molde (igjen) og Vålerenga har vært svært nær en plass i solen.

Men de siste sesongene har vært skrale, sammenlignet med RBKs tidligere standing. Tre ganger har klubben kommet seg til UEFA-cupen eller Europa League siden 2007, men kun i 2010 var de nær Champions League. Da var Roar Strand svært nær en scoring i Parken som ville sendt FC København og Ståle Solbakken til Europa League, og RBK til Champions League.

Nå virker det som noe er på gang igjen i Rosenborg. Med litt smartness så klarer klubben å komme seg til play-off i Europa League i år. Etter 3-2 borte mot Debrecen i første kamp, bør trønderne klare å vinne det oppgjøret sammenlagt. Da gjenstår et hinder, så kan Lerkendal igjen glede seg til et gruppespill i Europa.

FOTBALLJOURNALIST: Knut Espen Svegaarden i VG. Foto:Hallgeir Vågenes,VG

Møt opp

Odd har også et OK utgangspunkt, etter at de tapte 2-1 borte mot svenske Elfsborg. Seier og avansement er absolutt innen rekkevidde for Dag-Eilev Fagermos lag torsdag. For Strømsgodset ser det litt verre ut, etter 0-2 borte mot Hajduk Split. Men formen er stigende, og Godset kommer til å gå ut i hundre på Marienlyst torsdag.

De har ingen ting å tape.

Så får vi håpe at publikum møter opp. Tendensen har lenge vært at teori og praksis er to forskjellige ting: Både klubb og publikum snakker om hvor mye det betyr å spille i Europa. Når kampene kommer, så er ikke interessen den store likevel.

Og da er det kanskje ikke så rart at spillerne heller ikke tror at det egentlig betyr så mye.

Her må det en holdningsendring til - fra samtlige involverte.

Også når det gjelder å unne hverandre suksess.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder