TOPPMØTE: Sepp Blatter (f.v.) , Per Ravn Omdal og tidligere UEFA-president Lennart Johanson i Oslo i forbindelse med NFFs 100-årsjubileum. I bakgrunnen står Karen Espelund. Foto:Jan Johannessen,VG

Omdal om FIFA-bestikkelsene: - Det florerte med private invitasjoner

• VM-søkerland måtte legge sjarmoffensiven til Norge

• Klar til å svare FBI om de spør

Per Ravn Omdal (67) bekrefter at han ble overøst med private invitasjoner til land som søkte fotball-VM under sin åtte år lange periode som FIFA-topp.

ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL

– Det begynte å florere med private invitasjoner fra søkerland som ville at vi skulle komme og se. I UEFA bestemte vi at søkerlandene fikk komme til oss. Og jeg tok imot mange søkere på Ullevaal stadion i sin tid, som fikk presentert seg, og ferdig med det, sier Per Ravn Omdal.

På spørsmål om han noen gang ble tilbudt korrupsjonspenger for å stemme på et søkerland, sier Omdal: – Nei, det gjorde jeg ikke. Og vi gjorde det klart, både jeg og andre at fra Europas side reiste vi ikke ut for å besøke de som hadde kandidatur for å arrangere VM.

To typer reiser

Han kaller det for «to typer reiser». De som var i FIFA-regi, og hvor organisasjonen betalte alle regningene. Og de private, hvor FIFA-representanter reiste på eget initiativ.

FIFA-toppen Chuck Blazer har fortalt FBI at han var en av dem som nøt luksuslivet, og tok imot bestikkelser. Han forteller om en ukultur som også rådet på 1990-tallet, da en av Blazers oppgaver var å bestemme arrangørnasjoner av blant annet fotball-VM.

Han innrømmer minst to forhold av «svindelaktivitet» under tiden i FIFA og CONCACAF (Det nord- og mellomamerikanske fotballforbundet). Sammen med andre personer sa han rundt 1992 ja til å ta imot bestikkelser før utvelgelsen av arrangøren av 1998-VM.

Frankrike fikk mesterskapet. Marokko var utfordrer. Blazer lot seg kjøpe av marokkanerne. Han har også innrømmet at han fikk penger for å stemme på Sør-Afrika til VM i 2010.

Les også: Blatters troverdighet er tapt

- Visste du at Chuck Blazer og andre reiste på private reiser til VM-søkere?

- Ja, og det var de som reiste opptil flere ganger, svarer Omdal.

- Hørte du noen gang historier om at de ble tilbudt korrupsjonspenger?

- Da Blatter ble valgt som president i Frankrike i 1998 ble det satt i gang en voldsom snakkis om penger på rommet til delegatene. Det er alltid vært masse rykter. Avsløringene har kommet, og det er ikke bare nå, at det har dukket opp historier om FIFA-topper Havelange, Teixeira og Grondona. De har stått for en ukultur, sier Omdal.

- FBI velkommen

Blazer hevder han er blitt presset av FBI til å bli informant. Omdal sier til VG at han ikke har fått henvendelser fra det amerikanske etterforskningsorganet. Men han stiller opp hvis de spør.

- Jeg ønsker dem velkommen, og gir dem innsyn i hva som helst, sier Omdal.

- Har du ting å fortelle som kan være interessant for FBI?

- Jeg vet egentlig ikke hva det skal være, svarer Omdal.

Han er ikke skamfull over å ha jobbet for FIFA i åtte år. Men han er rystet over alle skandalene. CNN står på omtrent døgnet rundt hjemme hos Omdal.

- Jeg synes det er forferdelig det som rulles opp. Samtidig må jeg understreke at det rent fotballmessig har vært en fantastisk tid for FIFA. For min egen del har jeg jobbet med faglige ting, som har ført til mye, kanskje spesielt kvinnefotballen, sier Omdal.

Han hadde en rekke toppverv i tidsrommet 1994 til 2002. Leder av kvinnekomiteen. Og leder av TV-og markedsrettighetskomiteen. Men da han sammen med ti andre fra executive-komiteen gikk til politianmeldelse av Blatter i 2001, med påstand om økonomisk vannstyre, ble han kastet ut.

Les også:Blatter ville kaste Omdal i fengsel

Blatter så åpenbart på nordmannen som brysom.

- Hvorfor politianmeldte dere Blatter?

- Det gikk på økonomisk vanstyre basert på en rapport fra daværende generalsekretær Michel Zen-Ruffinen. 11 medlemmer fra sentralstyret sluttet seg til dette. Men senere ble saken henlagt på grunn av bevisets stilling, sier Omdal.

- Tror du verden får se Blatter i håndjern etter som FIFA-skandalen bare øker?

- Det vil jeg ikke spekulere i. Men FIFA-styret og konføderasjonene bør samle seg å få Blatter til å gå av umiddelbart.

Mer om

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder