MATCHVINNER: Kaptein Sherida Spitse (til høyre) setter inn 3-2-scoringen mot Danmark som til slutt sikret vertsnasjonen EM-tittelen. Foto: Daniel Mihailescu AFP

Nederland vant EM-finalen etter målfest: – Glimrende reklame for kvinnefotball

(Nederland–Danmark 4-2) Til tross for en dansk drømmestart etter fire minutter, ble keeperspillet avgjørende da Nederland ble for sterke i EM-finalen.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

– Nederlenderne var turneringens lag og de fortjener dette. Det er ikke lett å spille på hjemmebane, men de taklet forventningspresset strålende. Jeg er utrolig stolt (over Danmark), men noen ganger er det andre laget bedre, sa danskenes karismatiske trener Niels Nielsen ifølge UEFA.

Avgjørelsen falt etter 50 minutter på stillingen 2–2. Nederland fikk frispark snaue 20 meter fra mål og både Lieke Martens (som scoret på frispark mot Sverige i kvartfinalen) og kaptein Sherida Spitse stilte seg opp.

Førstnevnte tok tilfart, men hoppet over ballen og lot Spitse skyte. Hun fyrte av gårde et lurt og lavt skudd i keeperhjørnet, et skudd som Danmarks keeper Stina Lykke Petersen kun ble stående og se på.

– Det er ganske overraskende at det kommet nok et frispark i keeperhjørnet langs bakken, og at det får lov til å gå inn. Dessverre for Lykke Petersen er den godt satt, men det er ikke godt keeperspill på to av målene til Nederland, sa NRK-kommentator Tom Nordlie.

Målscoreren ble kåret til finalens beste spiller og var naturligvis henrykt over å kunne løfte trofeet som Europas beste fotballag.

– Jeg er utrolig glad for å bli banens beste, glad for at vi vant mesterskapet og stolt av mine medspillere. I pausen snakket vi om at ting ikke helt gikk går vei, men responsen var perfekt – vi scoret fire mål! sa Spitse til UEFA.

Lykke Petersen ble matchvinner i semifinalen mot Østerrike, men hadde ingen god dag på jobben i finalen.

Og da Danmark pøste på med folk i angrep for å jakte en utligning, satte Vivianne Miedema sitt andre for kvelden og sitt fjerde mål på seks kamper. EM-tittelen var i boks.

– Når vi scoret 4-2-målet visste jeg at det var gjort. Jeg er så lykkelig at jeg ikke tror jeg kan beskrive det, sa Miedema til UEFA.

Da kokte det virkelig på tribunen blant de 30 000 menneskene med finalebillett – de aller fleste kledd i oransje.

Så du? Norges overkvinner møtes i EM-finalen

Saken fortsetter under bildet

SKUFFET: Nadia Nadim var en av danskene som var lengst nede etter tapet mot Nederland. Foto: Patrick Post AP

Dansk drømmestart

Men det var Danmark som åpnet scoringsballet først på De Grolsch Veste mot

vertsnasjonen. Allerede etter fire minutter ble Sanne Troelsgaard lagt ned i feltet og dommeren pekte på straffemerket.

Fra krittmerket satte Nadia Nadim sikkert inn sitt andre EM-mål og Danmark tok ledelsen 1–0.

Men målscoreren var langt nede etter tapet.

BEVISET: Nederlands trener Sarina Wiegman holder opp EM-pokalen etter en målfest i finalen mot Danmark. Foto: John Thys AFP

– Jeg er veldig, veldig skuffet. Det føles som vi har tapt gullet og ikke vunnet sølv, sa hun til UEFA.

Så du? Faren ble drept av Taliban. Nå er flyktningen Nadia Danmarks EM-håp

Men gleden ble kortvarig for danskene. Seks minutter senere viste Shanice van de Sanden hvorfor hun har vært en av mesterskapets aller beste spillere. Hun fosset forbi Cecilie Sandvej og ga Miedema en nesten ferdigscoret pasning på knappe elleve meter.

– Begge lagene spilte offensiv fotball og seks mål i en spennende kamp er glimrende reklame for kvinnefotball. Jeg syns vi fortjente å vinne, men danskene viste at de fortjente å være her (i finalen), sa Nederlands trener Sarin Wiegman til UEFA.

Kommentar: Noe må skje fort. Norsk fotball skylder jentene mye.

(U) Lykke for Danmark

Lieke Martens gjorde alt selv da hun økte til 2–1 for Nederland. Hun vendte bort Maja Kildemoes og bøyde ballen forbi Lykke Petersen i det danske buret.

– Om det ikke skal skrives som en stor tabbe, så er det mulig å ta den, sa Nordlie og refererte til tidligere landslagssjef Even Pelleruds kritikk av keeperspillet i årets EM.

Men tre minutter senere ville ikke Danmark-kapteinen, Pernille Harder (24), være noe dårligere.

En perfekt gjennombruddspasning fant Harder, som rundlurte Anouk Dekker fra kanten og skjøt ballen i mål ved nærmeste stolpe.

– En fantastisk prestasjon av Harder, sa Nordlie da han så reprisen av scoringen.

Fire mål på en halvtime i et nokså målfattig mesterskap var uvant kost. Lagene gikk til pause på stillingen 2–2.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder