AVGJØRELSEN: Ole Gunnar Solskjær har nettopp avgjort Champions League-finalen i 1999 til Manchester Uniteds fordel. Foto: Jan Johannessen / VG

Slik var Solskjærs karriere

«20LEgend» har spilt sin siste fotballkamp på toppnivå

Her feirer Ole Gunnar Solskjær (34) målet han vil bli husket for til evig tid: Matchvinnerscoringen som senket Bayern München i Champions League-finalen i 1999.

ARTIKKELEN ER OVER 12 ÅR GAMMEL
Ole Gunnar Solskjærs side i Manchester UnitedOle Gunnar SolskjærOle Gunnar Solskjær

Les også:Solskjær legger opp

Protokoll:Send en hilsen til Solskjær her

Av de 128 målene han gjorde for Manchester United, er det fulltrefferen på Camp Nou i Barcelona den 26. mai 1999 de fleste husker aller best. Etter å ha sittet på innbytterbenken i store deler av oppgjøret, kom kristiansunderen inn og avgjorde finalen. (Se bilder fra kampen her!)

Tidenes prestasjon?

Når Norges største idrettsprestasjoner skal kåres, er Solskjær-scoringen mot Bayern München i Barcelona naturlig med i toppsjiktet ved siden av diverse langrennsgull, OL-gullene til Koss og Hjallis, Vebjørn Rodals 800-meter i Atlanta, Knut Knutsens sykkelgull i München og flere andre topprestasjoner. Timingen, øyeblikkets storhet og verdien Solskjærs tå hadde akkurat da, er ufattelig.

I den heftigste og viktigste av alle klubbkamper, lå Manchester United under allerede fra det 6. minutt. Ti minutter før full tid kom Ole Gunnar Solskjær inn for å styrke Uniteds angrep. Han var involvert i et par farlige angrep, før Teddy Sheringham utlignet på et innlegg fra Ryan Giggs 35 sekunder på overtid.

To minutter senere styrte Ole Gunnar Solskjær ballen forbi Oliver Kahn mens 700 millioner seere fulgte med. Jubelen ville ingen ende ta da dommeren blåste av kampen sekunder senere.

Les referat fra den historiske kampen her!

- Å avgjøre Mesterligaen som innbytter, på overtid? Det er slikt det bare går an å drømme om, sa Solskjær da han fikk summet seg etterpå.

Heltestatus

Scoringen sikret nordmannen evig heltestatus blant fansen i klubben, slik han fortsatt har en stor plass i hjertene til de som følger hans tidligere klubber.

I United har de mange avgjørende scoringene og den fantastiske klubblojaliteten vært med på å bygge opp hans status til stjernenivå. To ganger på rad ble han kåret til Årets spiller av klubbens tilhengere.

Årets spiller

Et av Solskjørs største øyeblikk var da de norske fotballspillerne kåret ham til Årets spiller i 2006. I et intervju med VG TV snakket Solskjær ut om livet som fotballspiller, som forbilde, om skadene, om comebacket og om hvordan det var å score fire mål med bestemor på tribunen.

- Jeg føler meg ikke noe eldre enn da jeg kom. Jeg har bare fått mer erfaring, sa Ole Gunnar Solskjær til VG Nett om sine ti år i superklubben.

Blant de største øyeblikkene i Premier League er Solskjærs fire mål på 13 minutter mot Nottingham Forest i jubelåret 1999. Han startet kampen på benken, kom inn 22 minutter før full tid og viste seg som tidenes måltyv. Noen måneder senere scoret Solskjær fire mot Everton.

Da han tidlig i 2006-sesongen kom inn som reserve og scoret mot Charlton, så mye lysere ut etter tre år uten scoring, men det kom flere skader for Solskjær.

21 mål i debutsesongen

Eventyret startet i hjembyen Kristiansund. Som 17-åring debuterte Ole Gunnar Solskjær for Clausenengen, og på 109 kamper scoret han utrolige 115 mål.

Han fantastiske egenskaper som avslutter ble selvfølgelig lagt merke til, og etter å ha gjort 31 mål i én og samme sesong for Clausenengen, hentet daværende Molde-trener, nå landslagssjef Åge Hareide ham til Molde i 1994.

Der ble han raskt en suksess i spann med Arild Stavrum og Ole Bjørn Sundgot. Til sammen utgjorde Molde-angrepene «de tre S-ene».

Med sine 21 mål i sin første sesong for klubben, bidro Solskjær sterkt til at Molde kapret seriesølvet i 1995.

Hentet for 1,5 millioner pund

Men kristiansunderens eventyrlige evne til å score mål gikk ikke upåaktet hen, ei heller utenfor landets grenser. Bare et halvt år etter at sølvfeiringen var unnagjort - sommeren 1996 - kom selveste Manchester United-manager Alex Ferguson på banen og bladde opp 1,5 millioner pund for nordmannen som opprinnelig var Liverpool-fan.

United-bossen hadde halvannen måned tidligere hatt sin assistent Jim Ryan på Ullevaal, opprinnelig for å se Ronny Johnsen i aksjon mot Aserbajdsjan. Men da Solskjær slo til med to mål, hev Ryan seg på tråden til Sir Alex. Et av målene var ifølge Arne Scheie et av de vakreste mål på Ullevaal noensinne.

Angivelig skal meldingen ha vært «vi må ha denne spilleren.»

At Solskjær ble en suksess i England, kan man trygt si. Etter 128 mål på litt over 360 kamper er det kun 14 spillere har scoret flere mål for Manchester United gjennom alle tider.

Store skadeproblemer

Men alt har ikke bare vært en dans på roser for kristiansunderen. Hans høyre kne har til stadighet skapt problemer, og senest i juni år opererte han det for syvende gang. Samme dag sa landslagskollegene at de trodde han ville komme tilbake. Da hadde han meldt forfall til fire EM-kvalifiseringskamper på rad.

Landslagssjef Åge Hareide sa til VG TV at han ikke visste hvor ille det sto til. Men det var slett ikke første gang at Solskjær humpet rundt etter en operasjon.

Allerede før Champions League-finalen i 1999 var det problemer med Solskjærs kne.

Målet var å komme tilbake for å spille en siste sesong for Manchester United. Det ble med håpet, for det var tidlig klart at han ikke ville rekke årets seriestart.

Solskjær har spilt 67 landskamper for Norge. Det har resultert i 23 scoringer.

(Kilder: Wikipedia, Ole Gunnar Solskjærs hjemmeside, VG Nett)

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder