DRØMMEN: Andre Schürrle løftet VM-troféet i 2014. Kan Tyskland gjenta bragden fra Brasil-VM i Russland? Laget er i hvert fall kvalifisert. Foto: Adrian Dennis AFP

Stor oversikt: Disse landene er klare for VM i 2018 – og disse ligger best an til å slå følge

Det er ikke sikkert Lionel Messi og Argentina blir å finne i VM i Russland neste sommer, men det blir uansett ikke et stjernefattig mesterskap av den grunn.

ARTIKKELEN ER OVER TO ÅR GAMMEL

Brasil, Spania, Tyskland og England er blant tungvekterne som allerede er klare for det 21. verdensmesterskapet i fotball, så det er med andre ord god grunn til å huke av datoene 14. juni til 15. juli 2018 så fort som mulig.

VG Live: Tabeller og alt du trenger å vite

Da går VM i fotball av stabelen, og her gir vi deg en oversikt over alle landslagene som allerede må tenke på å bestille Russland-tur neste sommer.

Kort fortalt er det disse: Russland, Belgia, Tyskland, England, Spania, Brasil, Mexico, Iran, Japan, Sør-Korea, Saudi Arabia, Nigeria, Costa Rica, Polen og Egypt.

Under gir vi deg en stor oversikt over hvilke land som virker å slå følge med dem.

Les også: Stjernene som risikerer å miste VM

Europa

DISCO: Isco (midten) har akkurat bydd opp til dans - og scoret mål for Spania mot Albania. Her kommer Koke og Álvaro Odriozola stormende til for å gratulere. Det var etter denne seieren at laget sikret VM-billetten. Foto: Alberto Saiz AP

Det blir nok et VM uten de norske herrene, men Europa kommer likevel til å stille slagkraftig når den første kampen rulles i gang den 14. juni 2018. Belgia, Tyskland, England, Spania og Polen er allerede klare for VM, men det er fortsatt holdt av plass til ytterligere åtte europeiske nasjoner.

De fordeles på de siste fire gruppevinnerne samt fire av de åtte beste gruppetoerne. Én gruppetoer får altså ikke playoff-plass.

Etter endte kamper søndag er det fortsatt åpent hvilke land som stikker av med de, men vi kan gjøre et forsøk.

I gruppe A er ledende Frankrike sikret minst andreplass etter å ha slått Bulgaria på bortebane. Gruppetoer er Sverige, som har en mye bedre målforskjell enn Nederland på 3. plass. Sverige og Nederland møtes i den siste kampen, og skal Nederland nå playoff, må de vinne stort.

Les også: Svensk drømmeaften

I gruppe B er det fordel Sveits. Laget gjorde kort prosess med Ungarn på hjemmebane lørdag, og opprettholdt med det tre poengs forsprang til Portugal, som på sin side gjorde jobben mot Andorra.

Portugal og Sveits møtes i den siste runden, og det på portugisisk gress. Med hjemmeseier da vil Portugal kunne bestille flyvillett til Russland, mens Sveits må gjennom playoff.

I Norges gruppe C er altså Tyskland kvalifisert, mens Nord-Irland er sikret 2. plass. På toertabellen ser det ut til å holde til playoff-plass.

I gruppe D står det mellom Serbia (18 poeng), Wales (17 poeng) og Irland (16 poeng), men ettersom Wales og Irland møtes i den siste kampen, er Serbia sikret en plass blant de to første. Slår laget Georgia, går de også rett til VM. Da blir kampen mellom Wales og Irland en ren duell om 2. plassen. Den kampen må Irland uansett vinne skal de ha en sjanse til å nå sluttspillet i Russland.

Kontroversiell: Tvang spillerne til å skyve buss på 35 tonn

I gruppe E sikret Polen gruppeseieren, mens Danmark er klare for playoff.

I gruppe F er England klare for VM, og Slovakia kapret neste plass foran Skottland. De er derimot ikke sikre, men kan bli forbigått av Wales, Serbia eller Irland fra gruppe D, og Kroatia eller Ukraina fra gruppe I.

I gruppe F er Spania klare for VM, mens Italia er sikret en av de åtte playoff-plassene.

I gruppe H er Belgia sikret Russland-tur, mens Bosnia og Hellas gjør opp om plassen bak. Der er det nå Hellas som har matchball i siste kamp. Grekerne lå under mot Kypros, men snudde og vant 2-1 lørdag. Tidligere på kvelden tapte Bosnia 4-3 mot Belgia, og det betyr at Hellas har et forsprang på to poeng før den siste runden. Der møter Hellas sisteplassen Gibraltar på eget gress.

I gruppe I er ledende Island (19 poeng) sikret minst playoff, men VM-billetten bør sikres mot Kosovo den 9. okotber. Da vil slaget om 2. plassen gjøres opp i en ren duell mellom Ukraina og Kroatia. Begge står på 17 poeng, men Kroatia har best målforskjell. Kampen går imidlertid på ukrainsk gress, og det er noe de håper å dra nytte av.

Sør-Amerika

REVANSJE: Vi husker alle bildene fra forrige VM, da Neymar tok til tårene etter å ha fått en ryggskade. I den påfølgende kampen - i semifinalen og uten Neymar - ble det 7-1-tap mot Tyskland, og de brasilianske stjernene er ute etter å revansjere det som til slutt ble en fiasko på eget gress. Foto: Fabrizio Bensch Reuters

Brasil er det eneste laget fra Sør-Amerika som med hundre prosent sikkerhet kan juble for VM-plass. Den forrige VM-verten kvalifiserte seg så tidlig som 28. mars, men bak Neymar & Co. er det et realt rotterace.

Uruguay, Chile, Colombia, Peru, Argentina og Paraguay kjemper om tre plasser som gir VM-billett og én som gir playoff mot New Zealand. Og det gjenstår bare én runde.

Enn så lenge er det Uruguay, Chile og Colombia som ligger best an, mens Peru klamrer seg til playoff-plassen. Per dags dato betyr det at Lionel Messi og Argentina ikke ligger an til VM-deltagelse, men ettersom Peru og Colombia møtes i den siste kampen, vil en argentinsk seier mot Ecuador imidlertid være nok til å minst sikre playoff-plass.

Vil du få med deg dramaet på direkten, må du holde deg våken natt til onsdag 11. oktober. Alle kampene starter 01.30 norsk tid.

Treneren: Tør ikke bruke Messi og Dybala sammen

Bayern-spillerne raste da chilenske Arturo Vidal ble utvist for dette:

Nord- og Mellom-Amerika

FIESTA: Javier «Chicharito» Hernandez og Oribe Peralta feirer mål mot Trinidad og Tobago - og håper nok på lignende jubelscener neste sommer. Foto: Yuri Cortez AFP

Mexico har allerede sikret VM-billetten sin, og det samme har så godt som Costa Rica, som bare trenger ett poeng på de siste to kampene og som ser ut til å bli direkte kvalifisert uansett på grunn av målforskjellen sin. Bak der er det jevnere.

USA innehar for øyeblikket 3. plassen som gjør at de kan sette seg på samme fly til Russland, og med sin gode målforskjell kontra Panama og Honduras er det en ekstra fordel til USA.

Panama ligger på fjerdeplass - to poeng bak USA - og den gir rett på playoff-kamp mot enten Syria eller Australia. Men Honduras kommer jagende bak.

Med én kamp mindre spilt kan Honduras - som er ett poeng bak Panama og tre bak USA - fortsatt snyte Panama for 4. plassen, og faktisk også USA for sin 3. plass.

Honduras møter Costa Rica midnatt natt til søndag. Den siste runden spilles natt til onsdag norsk tid.

Solskjær: Slår Lukaku og Ronaldo på denne listen

Asia

Iran, Sør-Korea, Japan og Saudi Arabia er alle klare for VM i Russland, mens Syria og Australia kjemper om én playoff-plass.

I det første oppgjøret dem i mellom endte det 1-1, og returoppgjøret den 10. oktober avgjør hvilket land som får playoff-plassen, der fjerdeplassen i Nord- og Mellom-Amerika venter. Enn så lenge er det Panama, men det kan også bli Honduras eller USA.

Storavis: Dette er verdens beste U21-spillere

Afrika

Arsenal-spiller Alex Iwobi scoret kampens eneste da Zambia ble slått av Nigeria. Han sikret dermed Nigeria en plass rett til VM, og landet er det første og hittil eneste fra Afrika som har gjort så.

I tillegg sørget Liverpools Mohamed Salah for at Egypt er klare for sitt første VM siden 1990, da de søndag slo Kongo-Brazzaville 2-1.

Kontinentet skal sende fem land til VM, og som i Europa spilles det grupper, men i motsetning til på vårt kontinent, så er det bare gruppevinnerne som går til Russland.

Tunisia tok et stort steg mot å bli det lørdag. Youssef Msakni scoret tre da Guinea ble beseiret 4-1, og dermed har laget tre poeng ned til Den demokratiske republikken Kongo før den siste runden. Der møter Tunisia allerede utslåtte Libya på hjemmebane, og ett poeng i kampen den 6. november vil være nok til å sikre landets første VM-deltakelse siden 2006.

Pelé spådde afrikansk VM-mester før 2000: Slik forklares Afrikas VM-kompleks

Diafra Sakho og Cheikh Ndoye sørget for at Kapp Verde ble slått 2-0 og at Senegal ligger best an kontra Burkino Faso, nevnte Kapp Verde og Sør-Afrika om én billett til Russland.

Sadio Mané & Co. står med åtte poeng på fire kamper. Det er to mer enn både Burkino Faso og Kapp Verde, som begge har spilt én kamp MER, og tre mer enn Sør-Afrika, som har spilt like mange som Senegal.

I den siste gruppen er det fordel Marokko, som vant 3-0 over Gabon lørdag. Landet har ett poeng på Elfenbenskysten, og i den siste kampen møtes de to for å gjøre opp om den siste VM-plassen til Afrika.

Chile-stjernen om Ronaldo: I mine øyne eksisterer han ikke

Oseania

TO VM-SLUTTSPILL: New Zealand, her ved keeper Mark Patson, kvalifiserte seg til VM i 2010, lagets andre verdensmesterskap. Der var de eneste land som ikke tapte en eneste kamp, men tre uavgjort holdt ikke til å gå videre fra gruppen. Foto: Juan Mabromata AFP

Fotball er ikke en tradisjonsrik sport i Oseania, og av den grunn er det heller ingen land som går rett til VM fra dette kontinentet. Ett land har mulighet til å nå hele veien til Russland, men da må femteplassen fra den søramerikanske kvalifiseringen slås.

Denne gang er det New Zealand, som etter å ha slått Solomonøyene 8-3 over to kamper, som får muligheten.

PS: Australia holder til i den asiatiske kvalifiseringen nettopp av denne grunn. De ønsket, og FIFA var enig, en mer rettferdig sjanse til å nå sluttspillet, og meldte overgang fra Oseania til det asiatiske fotballforbundet i 2006.

Husker du? Her er VM-historiens største gruppespill-sjokk

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder