MYE TRAFIKK: Ole Gunnar Solskjær signerer autografer på flyplassen i Manchester etter å ha kommet hjem fra Barcelona etter 3–0-tapet i Champions League forrige sesong. Foto: Eamon and James Clarke / Eamonn and James Clarke

Solskjærs reise-mareritt: – Det kunne knapt blitt verre

MANCHESTER (VG) Forhåpentligvis har ikke Ole Gunnar Solskjær (46) flyskam, for denne høsten skal han ta med seg Manchester United på lange borteturer i Europa.

VG har sett på hvor langt de syv Premier League-klubbene som er med i europeiske turneringer, må reise til og fra bortekampene sine i gruppespillet denne høsten, og Manchester United topper statistikken soleklart.

Med reiser til Nur-Sultan (tidligere Astana, Kasakhstan), Beograd (Serbia) og Rotterdam (Nederland) kommer Solskjærs menn grovt regnet til å legge over 14.300 kilometer bak seg i forbindelse med tre bortekamper i Europa League.

Det er vesentlig mer enn Wolverhampton (10.850 km), Manchester City (10.840 km), Tottenham (9995 km), Liverpool (7655 km), Arsenal (5284) og Chelsea (3873). De to siste, som er ventet å bli Uniteds nærmeste konkurrenter om en plass blant topp fire, har sluppet unna med reiser til henholdsvis Tyskland, Belgia og Portugal, og Nederland, Spania og Frankrike.

– Det kunne knapt blitt verre for Manchester United, sier Simon Peach, som dekker klubben for nyhetsbyrået PA.

les også

Berømt skribent refser Solskjær-kritikere: – Naivt og respektløst

– Reisen til Kasakhstan er gigantisk, og vanskelig å håndtere selv med massører og privatfly, legger han til.

Manchester City har allerede fått erfare hva som kan gå galt etter lange reiser: Tirsdag morgen pådro midtstopper John Stones seg en strekk etter å ha slått en enkel pasning på trening etter ankomst i Ukraina.

Onsdag snakket Solskjær frem Europa League som en «fin erfaring» og en god anledning til å møte lag fra forskjellige kulturer, men United-kjennerne kjøper ikke nordmannens entusiasme for turneringen.

– Når det innebærer at man må reise så enorme avstander for å spille mot lag fra Kasakhstan og Serbia, så blir det en uønsket distraksjon som enhver Premier League-manager ville ønsket å unngå, sier Daily Mail-journalist Chris Wheeler.

GLOBETROTTERE: Paul Pogba og Nemanja Matic er vant med å fly. Her lander de i Oslo før treningskampen mot Vålerenga i juli. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Det er ikke bare de lange avstandene som kan skape bekymring for Solskjær. Han påpeker selv at to av bortekampene i gruppespillet skal spilles på kunstgress.

– Derfor blir hjemmekampene viktige for oss, sier nordmannen, som imponerte med dette trikset på onsdagens trening:

Utfordrende underlag skapte problemer også sist Manchester United spilte i Europa League, i 2017, da José Mourinho var svært oppgitt over en frossen bane i Odessa og potetåker-lignende tilstander i Rostov.

– De ønsker ikke å gå gjennom det samme igjen, sier Wheeler.

les også

Slik forklarer Solskjær trenden som vekker oppsikt

I tillegg til lange reiser og varierende banekvalitet kan Manchester United grue seg til bitende kulde når de skal gjeste kasakhstanske Nur-Sultan i november. Det er spådd hele 17 minusgrader på dette tidspunktet.

– Og etter å ha vært på kamp i Beograd tidligere kan jeg med sikkerhet si at Partizan kommer til å skape en intens atmosfære som kan bli vanskelig å håndtere. Derfor er det veldig viktig at Solskjær og laget hans kommer godt i gang på torsdag, sier Simon Peach.

Hjemmekampen mot Astana sparkes i gang klokken 21.00 og vises på TV 2 Sport 1. Du kan også følge oppgjøret i vår VG Live-sending.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder