SAMMEN ER DE STERKE: De islandske spillerne samles foran trening. Så gyver de løs. Foto: BJØRN S. DELEBEKK

Kommentar

De er få. Men de er sterkest i verden.

PARIS (VG) Stade France er så stor, og det islandske flagget ser så lite ut der det henger i taket – langt, langt der oppe.

ARTIKKELEN ER OVER TRE ÅR GAMMEL

Det er plass til over 80.000 mennesker på den franske nasjonalarenaen, og hvis man hadde fylt tribunene fire ganger hadde hele Island vært inne.

I kveld sendes 11 av dem i krigen, støttet av minst 10.000 – og vær sikker på at ingen av dem er redde.

Det siste du tar fra en islending er selvtilliten.

– Vi er verdens sterkeste land. Vi har vunnet «World Strongest Man» åtte ganger, hører jeg Tómas Thordason fra Fréttabladid si da han intervjues av en kvinne fra rumenske «Dolce TV». Han høres ut som Pippis fetter, men han fleiper ikke.

«Verdens sterkeste mann» er også en del av den islandske identiteten. Den lille mannen som er sterkere enn alle andre, i hvert fall helt til «this american guy» dukket opp, som Thordason uttrykte det etterpå.

Les også: Alle vil være islending

Brian Shaw har vunnet tre av de fem siste, og USA er irriterende nok oppe i ti seire totalt.

Men islendingene har en joker. Hafthór Júlíus Björnsson har tre tredjeplasser og en annenplass på de fire siste. Håpet er at mannen de kaller «The Mountain» (fra rollekarakteren i Game of Thrones) skal plassere Island øverst igjen.

(Saken fortsetter.)

Imens skal altså en gjeng fotballspillere bestige et fotballfjell.

– Det er en stor test, men vi er klare for den, sier Aron Gunnarsson, og ser ut som «verdens sterkeste fotballspiller» der han sitter med vikingskjegget sitt.

Det er ost og kjeks og loff og vin, mot langtørket hai, brennevin, lagune og lava.

Det er den franske finessen mot den islandske ilden, og når vulkanen først får et utbrudd kan som kjent hva som helst skje: Da kan en askesky ramme hele Europa.

I kveld skal Frankrikes superstjerner få merke islendingenes voldsomme kraft. Fotballspillerne er ikke like sterke som «The Mountain», men de løfter sammen og da kan de flytte på noe som er veldig tungt.

– Vi er alle venner, klare til å slåss for hverandre. Vi har identiteten vår, vi gir aldri opp, «always keep going», sier Aron Gunnarsson, og det er nok ikke tilfeldig at Island reiste seg med en gang etter Englands tidlige ledermål i 8-delsfinalen.

Les også: Forbereder seg på Islands supervåpen

De fleste rundt i Europa tenkte trolig «at nå er det over», men da kjenner de denne gjengen dårlig.

«Samhold», «vennskap», «mentalitet» er ord den islandske kapteinen henter frem ganske ofte, og det kan man jo gjerne kalle innholdsløse honnørord.

Men når Aron Gunnarsson snakker, tror i hvert fall jeg på det som sies.

(Saken fortsetter.)

– Aron har vært virkelig god i garderoben, og også på banen, der han går foran med kroppsspråket sitt, sier trener Lagerbäck. Og for å si det sånn; det er stykke fra kapteinen Cristiano Ronaldo til kapteinen Aron Gunnarsson.

Men det er vel grenser for hvor langt man kan nå på ren vilje og glød og harde taklinger?

Kanskje, men dette islandske laget har også kløkt og teknikk. Og bør vi egentlig være i sjokk dersom Island truer og kanskje slår Frankrike?

De er uten tap i EM, og på på veien hit har islendingene tatt seg av Tsjekkia, Tyrkia, Nederland (to ganger), Østerrike og England – og mot EMs semifinalist Portugal ble det uavgjort. På 14 EM-kamper (inkludert kvaliken) har det bare blitt to tap, det ene etter at EM-plassen var klar.

Islendingene er generelt mye dårligere i privatkamper, som mot Norge på Ullevaal noen dager før EM.

Kjempekreftene hentes frem når det gjelder noe, som i kveld.

Les også: Lagerbäcks lille sex-fleip

– Frankrike er favoritter, men jeg vil ikke si at de er store favoritter, sier Lars Lagerbäck, hjernen bak sagaen om fotballfolket.

Under Lagerbäck har Island spilt 51 kamper, 26 av dem har vært tellende. Av disse er 12 vunnet og seks tapt, og på de 20 siste er er det bare blitt tre nederlag.

Han blir stadig vekk konfrontert med at Island spiller «enkel fotball», og da tenner den ganske grå mannen gjerne til litt. Han bryter inn i et spørsmål og sier:

– Da jeg var på studiereise i England på ’70-tallet, sa Ron Greenwood (tidligere engelsk landslagssjef) at man må gjøre det enkelt for å være genial. Det har jeg fulgt.

– Så du er et geni? spøker hans sidestilte trener, Heimir Hallgrimsson.

– Du sa det, svarer Lagerbäck.

Vinner Island i kveld, er det ingen fleip lenger.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder