STOR DAG: 22. januar 2015 ble Martin Ødegaard presentert som Real Madrid-spiller, og direktør Emilio Butragueno og klubbens ledelse har fremdeles tro på nordmannen. Kontrakten er forlenget til 2021. Foto: Bjørn S. Delebekk

Kommentar

Ødegaard har ingen grunn til å angre

Det er godt mulig at Martin Ødegaard aldri kommer opp på nivået til David Silva. Men det er ingen grunn til å snakke ned valgene talentet og familien hans har tatt.

Hvor i livet var du på 20-årsdagen?

Det spørsmålet kan det være lurt å stille seg, for dem som gjerne slenger inn en eller annen syrlig bemerkning om at Martin Ødegaard ikke har levd opp til hypen og viraken.

«Han er jo ikke i nærheten av å få spille for Real Madrid, og er ikke engang fast på det norske landslaget-retorikk» yter faktisk ikke midtbanespilleren den respekten han fortjener.

Selv om det er mulig å argumentere for at han kanskje hadde hatt en brattere karrierestige om han hadde valgt en klubb som Ajax fremfor Real Madrid, er det ikke særlig vanskelig å forstå at han gikk for et tilbud øverst på treet da gigantene lå langflate etter talentet.

les også

Ødegaards utrolige tenåringshistorie: – Jeg har vært gjennom mye

Og har det egentlig gått så galt så langt?

Football Leaks-dokumentene gir et interessant innblikk i hvordan ulike storklubber jobbet for å kurtisere ham, og forteller mye om agentrollene i jobben som legges ned for å sitte igjen med en spillers signatur.

I Manchester Citys plan for å sikre seg Ødegaard, som ikke førte frem, fremgår det hvordan det ble hevdet at han å kunne bli en ny David Silva. Og da kan det jo være en interessant tankeøvelse, om man skal prøve å vurdere hvor Ødegaard står etter at tenårene er over, å sammenligne ham direkte med spanjolen som spiller i lyseblått.

David Silva er fra Arguineguín på Gran Canaria, et sted mange nordmenn kjenner godt, og startet som keeper da han begynte å spille fotball lokalt. Men det ble fort klart hvor han egnet seg best, og han kom til Valencia som 14-åring.

Da David Silva fylte 20 år, i 2006, var han på utlån til Celta Vigo. I den perioden spilte han 34 kamper og scoret fire mål, ganske like stats fra det han hadde sesongen før, da han spilte for Eibar på nivå to.

På det spanske A-landslaget hadde Silva ikke debutert da han fylte 20, det skjedde først mot Romania i november samme år. Martin Ødegaard fikk sin første kamp for Norges A-lag som 15-åring, og står med 14 landskamper så langt.

Selvsagt er det fryktelig mye som ikke er sammenlignbart, for eksempel er jo nåløyet trangere inn på landslaget i Spania enn i Norge, men det sier litt om hvor ung Ødegaard ennå er, og hvor mange utviklingsmuligheter som fortsatt ligger foran ham.

les også

Roser Ødegaard: – Hans beste omgang for Vitesse

Hva som skjer de neste årene vil ha stor betydning, og her er det for eksempel interessant å se om han blir mer på hugget hva gjelder å score mål og levere målgivende pasninger. Det er ikke lenge siden vi så ham prikke inn en lekkerbisken av et frispark i Nederland, og han scoret igjen så sent som nå i helgen, men det behøves mer foran mål om han skal ta betydelige steg videre.

Hvor god han ender med å bli er det vanskelig å si noe sikkert om, men på 20-årsdagen er han i en posisjon de aller fleste jevnaldrende bare kan drømme om.

Akkurat det er grunn til å være skikkelig stolt av. Gratulerer med dagen!

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder