VERDENSMANN: Ole Gunnar Solskjær koste seg under pressekonferansen foran møtet med Paris Saint-Germain. Foto: Tom Purslow / Manchester United

Kommentar

Solskjærs jobb er helt unik

MANCHESTER (VG) «Big smiles», åpnet Ole Gunnar Solskjær sin første pressekonferanse som Manchester United-manager. 53 dager senere er det fortsatt bare store smil å se.

Rundt 150 pressefolk ventet på hva han hadde å si på Old Trafford, foran møtet med Paris Saint-Germain. Større enn Champions League blir det ikke, dette er noe annet enn Huddersfield og Cardiff og Leicester, hele verden følger med.

Men Ole Gunnar Solskjær er den samme, med full ro, mange smil og mye autoritet er det han som styrer den snaut 20 minutter lange seansen. Han virker aldri utilpass, aldri nervøs, bare glad.

les også

PSG-sjefen fullroser Solskjær – sammenlignes med en god lege

Paris Saint-Germain er hans tøffeste utfordring. Dette er klubben med alle pengene og en eier som nærmest krever seier i Champions League. Dette er forsøk nummer syv, fremdeles har ikke PSG kommet lenger enn til kvartfinalen og det er lettere desperasjon å spore.

Dét er det ikke i Manchester United akkurat nå. Der er det sprudlende forventning og nyvunnen tro på at PSG kan slås.

– Disse kveldene er spesielle på Old Trafford, de har alltid vært det. Jeg vil at mine spillere skal gå inn fulle av selvtillit og omfavne utfordringen. Dette blir en test for hele laget, sier Solskjær.

TRENERTOLK: Ole Gunnar Solskjær gadd ikke ta på seg hodetelefonene under det første spørsmålet han fikk på fransk. Isteden ga han beskjed om at Anthony Martial skulle oversette. Foto: Jan Kruger / Getty Images Europe

Når man vinner ti av elleve kamper og ikke har tapt, er det meste enkelt, men han virker så trygg, han stoler så veldig på vinnerkulturen som sitter i veggene. Og det er smittsomt. Anthony Martial blir bedt om å forklare hva Solskjær har gjort og trekker først frem at han har trodd på spillerne, og at de gjerne vil vise manageren at det er grunn til gjøre det.

– Med de spillerne vi har, og størrelsen på denne klubben, forventer man å vinne alle kamper, selv om man ikke kommer til å gjøre det. Denne stallen har kapasitet til å slå enhver motstander, sier Solskjær, og snakker på samme måte som han har gjort hele tiden. Han gjentar og gjentar hvor gode spillerne er, samtidig som han minner dem på at det forventes seire. Slik bygger han både selvtillit og krav.

les også

Solskjær om PSG-trekningen: – Jeg så på TV med sønnen min og sa «wow!»

Kanskje har ikke Solskjær taktiske kunnskaper som Pep Guardiola, kanskje er han ingen pådriver som Jürgen Klopp, kanskje har han ikke den sindige karismaen til Mauricio Pochettino, den naturlige autoriteten til Zinédine Zidane, rutinen og titlene til Massimiliano Allegri.

Men det er nok på tide å gi blaffen i det.

Manchester United er noe annet, og Ole Gunnar Solskjær har noe annet.

Ja, han ble hentet rett fra lille Molde, og nei, managernavnet er ikke så stort, men det kan bli det. Det er slett ikke sikkert han hadde fungert like bra i en annen klubb, Cardiff gikk ikke noe særlig, men det spiller jo ingen rolle når han er i Manchester United.

les også

Han er nødt til å merke hvor elsket Solskjær er

Å være sjef i den klubben kan knapt sammenlignes med noen annen jobb i moderne fotball, fordi den nære historien er så ekstrem. Med vanvittige 13 av 21 mulige seriemesterskap fra 1992 til 2013, samt en haug med andre titler, var det nesten ikke mulig å ta over etter Alex Ferguson. Kravene og forventningene er skremmende, utfordringen var og er fortsatt helt unik, og nettopp derfor ser det ut til å være en fordel å vite hva det handler om.

Tre mann har gjort mer eller mindre mislykkede forsøk. David Moyes, Louis van Gaal og José Mourinho havnet alle på defensiven. Det ble noen titler, men det var liksom ikke det «ekte» Manchester United som vant, og alle tre endte med å få sparken.

Ingen av dem kunne Manchester United. Han som stadig nevnes som en mulig nestemann inn, Tottenhams Mauricio Pochettino, kan heller ikke Manchester United. Pochettino kan mye annet og totalt sett er han sannsynligvis en bedre manager enn Ole Gunnar Solskjær, men det kan fort være at Solskjær er en bedre manager for Manchester United.

I MANCHESTER: Trond Johannessen.

«Ingen bør noen gang få lov til å komme inn på Old Trafford igjen for å forme klubben med sin egen filosofi. Den tiden er forbi. Manchester Uniteds egen filosofi sitter så dypt og den er så viktig,» uttalte Sky Sports-ekspert og tidligere United-spiller Gary Neville for en måned siden.

Han mente Solskjær nå hadde satt standarden for hvordan det må fungere, og dersom klubbledelsen er enig med Neville finnes det knapt nok alternativer når den neste manageren skal pekes ut.

les også

Mangeårig United-trener i stort VG-intervju: Disse burde Solskjær kjøpe hvis han får jobben

Pluss content

Sjefstabloid The Sun skriver at det allerede er bestemt at Solskjær vil få jobben på fast basis fra neste sesong, men at det ikke vil offentliggjøres før etter sesongen. Det gjenstår å se om det stemmer, men Solskjær driver i hvert fall og forlenger kontraktene til spillere hele tiden ...

– Ja, det er for enkelt, sa manageren da han ble spurt om resultatene i de neste kampene vil avgjøre fremtiden hans.

– Det er fortsatt flere måneder igjen av sesongen, påpeker han og på Champions League-plakatene i rommet står det «Road to Madrid». Det er der finalen spilles, 20 år etter at Ole Gunnar Solskjær avgjorde i Barcelona.

Slik han har startet, må man nesten begynne å lure på om det står skrevet i stjernene at han skal tilbake til Spania for å feire et jubileum.

Men den eventyrhistorien er vel for fantasifull.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder