SUKSESSOPPSKRIFT: Åge Hareide (t.h.) fikk det beste ut av Emil Forsberg (t.v.) i Malmö. Siden har svensken blitt en stor stjerne.

SUKSESSOPPSKRIFT: Åge Hareide (t.h.) fikk det beste ut av Emil Forsberg (t.v.) i Malmö. Siden har svensken blitt en stor stjerne. Foto: Reuters / AFP

Sveriges VM-helt lovpriser Hareide: – En ære å få jobbe med ham

ST. PETERSBURG (VG) Endelig skinte Sveriges største stjerne. For fire år siden var det Åge Hareide (64) som tente lyset for karrieren til Emil Forsberg (26).

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

– Åge har betydd utrolig mye, sier Forsberg til VG etter å ha opplevd det han kaller sitt «største øyeblikk» så langt i livet.

les også

Utskjelt Sverige-helt i tårer etter triumfen: – Mange følelser

I dag er han etablert som Sveriges største landslagsstjerne. Hans svake spill i gruppespillet i VM endrer lite på det, og i åttedelsfinalen mot Sveits viste Forsberg hvorfor han var lagets mest omtalte spiller før mesterskapet. Vinnermålet hans, et skudd fra utenfor sekstenmeteren som forandret retning, sikret Sveriges første VM-kvartfinale siden 1994.

Men det skulle ta litt tid før Forsberg blomstret for fullt. Han kom til Malmö før 2013-sesongen, men lyktes ikke umiddelbart: Fem mål og to assists var den beskjedne fasiten i en sesong der han ofte ble byttet ut av trener Rikard Norling.

les også

Hareide forsvarer straffevalg med «norsk forskning»: – Som i en krigssone

Så forsvant Norling til Brann og Åge Hareide kom til Malmö. Nordmannen tok over før 2014-sesongen og fikk for alvor fart på karrieren til en 22 år gammel uslepen diamant.

– Han trodde på meg helt fra begynnelsen da han tok over Malmö. Vi har alltid hatt en fantastisk dialog med hverandre, forteller den svenske stjernen.

– Han trodde på meg tidlig

Hareide-effekten var godt synlig i Forsbergs statistikk: Han scoret 14 mål og slo fem målgivende pasninger i Allsvenskan i 2014. Den norske treneren ledet også Malmö hele veien til Champions League-gruppespillet, der Forsberg fikk et gyllent utstillingsvindu.

– Han har hjulpet meg med å bli en mye bedre fotballspiller. Og det ser man i dag, sier Forsberg, som signerte for RB Leipzig i januar 2015, rett etter suksess-sesongen under Hareide.

les også

Hareide har slåss mot danske demoner

Han var bare Hareides elev i ett år, men Forsberg nikker anerkjennende når VG spør om man kan kalle nordmannen hans aller viktigste trener i karrieren.

– Jo, man kan si det. Jeg har hatt mange fantastiske trenere i Sverige, men Åge var en stor grunn til at det ble som det ble i Malmö. Han trodde på meg tidlig, han sa til meg at jeg bare skulle gjøre min greie. Det ble som det ble, sier den svenske VM-helten.

GJENNOMBRUDDET: Emil Forsberg (t.h.) viste seg frem i Champions League-gruppespillet i 2014, blant annet mot Atlético Madrid. Foto: JAVIER SORIANO / AFP

– Et fantastisk menneske også

Som for alvor har «gjort sin greie» siden han forlot Hareides Malmö: Først ble han kåret til ligaens beste spiller da RB Leipzig rykket opp fra 2. Bundesliga. Så var han, i 2016/17-sesongen, den spilleren i Europas fem store ligaer med flest målgivende pasninger (19). Og så scoret han, denne sesongen, Leipzigs aller første mål i Champions League.

– Siden Åge og jeg begynte å jobbe sammen, har det bare gått oppover. Han er en fantastisk trener, og man ser også nå i VM med Danmark hvor dyktig han er. Jeg er glad på hans vegne. Det var en ære å få jobbe med ham. Han er et fantastisk menneske også. Vi hadde en fantastisk tid sammen, sier Forsberg til VG.

les også

Unnskyld, Sverige

Sommeren hans begynner med VM, men kan ende i en enda større klubb en RB Leipzig. Han tok tilsynelatende farvel med den tyske klubben ved sesongslutt og kobles nå til Manchester United, Liverpool og Arsenal – blant andre.

– Jeg fokuserer ikke så mye på det nå. Nå er det bare VM som gjelder, sier Forsberg.

VG har ikke lyktes med å komme i kontakt med Åge Hareide tirsdag kveld. Men han sa følgende om Forsberg da Danmark skulle møte Sverige i treningskamp før mesterskapet:

– Emil ble bare bedre og bedre da jeg var i Malmö. Så ble han solgt for 40 millioner til Leipzig. En fantastisk spiller, treningsvillig og talentfull. Han ser veldig sterk ut nå.

VG I RUSSLAND: Arilas Berg Ould-Saada dekker VM. Foto: VG

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder