LEDEREN: Luka Modric er Kroatias landslagskaptein. Foto: ADRIAN DENNIS / AFP

Konflikten som ødela Modric’ stjernestatus i hjemlandet

I en årrekke har han blitt omtalt som en av verdens beste midtbanespiller. Nå kan Luka Modric (32) gjøre seg enda større ved å lede nasjonen til VM-gull, men hjemme i Kroatia har han tidligere vært alt annet enn en helt.

ARTIKKELEN ER OVER ETT ÅR GAMMEL

Dersom Harry Kane leder England til deres første VM-gull siden 1966, vil han bli hyllet som en helt, kanskje til og med bli adlet. Hvis Kylian Mbappé skulle skyte Frankrike til topps, blir han Frankrikes gullgutt til evig tid.

Hvordan vil kroatene se på Luka Modric, dersom han skulle lede Kroatia til gull? Sannsynligvis vil han hylles. Men for en stund siden var det ingen selvfølge.

les også

Kanté hylles etter VM-herjing: – Verdens beste

Til tross for sin popularitet verden over, har ikke Modric vært noen favoritt i Kroatia, i hvert fall ikke tidligere. Ifølge ESPN har han faktisk vært mislikt – nærmest hatet – i store deler av befolkningen.

Han spiller med kapteinsbindet rundt armen, han synger nasjonalsangen og er banens beste nesten hver gang han spiller. Men en feide med en av Kroatias mektigste menn, har skapt problemer for den lille midtbanedirigentens standing i Kroatia.

Modric slo gjennom i Dinamo Zagreb i 2003, og mens han var på vei opp og frem, signerte han en kontrakt med agenten Zdravko Mamic – mannen som en gang var Fotball-Kroatias aller mektigste. Mamic bidro med økonomisk støtte til klientene sine, i bytte mot en andel av hva spillerne kom til å tjene senere i karrieren.

les også

Dette er Englands supervåpen: – Jobber veldig mye med det

I strid med agent

Han inkluderte klausuler i kontraktene som sa at spillerne skulle få en andel av overgangssummen hvis de ble solgt – og de pengene brukte spillerne gjerne på å betale tilbake Mamic. Da Modric signerte for Tottenham i 2008, mottok han 10,5 millioner euro av overgangssummen. 8,5 av de gikk rett i Mamics lomme.

Problemene oppsto imidlertid først da agenten ble anklaget for å inkludere disse klausulene etter at spillerne hadde blitt solgt. I 2015 ble han arrestert for svindel og skattesnusk, og i juni i år ble han dømt til seks og et halvt år i fengsel.

les også

Belgia-Henrys bitre brudd med Frankrike

Han rømte landet kort tid etter.

Hvis vi går ett år tilbake i tid, til juni 2017, finner vi årsaken til Modric-misnøyen. Real Madrid-stjernen vitnet mot Mamic i rettssaken.

Fra vitneboksen hevdet han at han ikke kunne huske detaljer som hva han tjente i Dinamo Zagreb, men han husket at den problematiske klausulen var inkludert i kontrakten før han ble solgt til Tottenham.

les også

Kroatia knuste Russlands VM-drøm på straffer

Dette stred imidlertid mot tidligere utsagn, og han ble siktet for falsk forklaring i mars tidligere i år. Hvis han finnes skyldig, kan han få en fengselsstraff på opptil fem år. Hans landslagskollega, Dejan Lovren, vitnet også i rettssaken, og Liverpool-stopperens utsagn er under etterforskning.

ETTERFORSKES: Luka Modric (nummer 10) og Dejan Lovren er i medvind på banen, men i hardt vær utenfor. Foto: CHRISTIAN HARTMANN

Men tilbake til Modric.

Selv før alt dette var Modric lite populær i hjemlandet. Supportere som hadde sett seg lei av korrupsjon anså forholdet mellom Modric og Mamic som et problem. Supportere protesterte ved å kaste bluss på banen under Kroatias kamp mot Tsjekkia i EM for to år siden.

Og protestene var der fortsatt da årets VM startet, det ble bare protestert på mer diskré vis. Flere supportere har båret en Kroatia drakt med draktnummer ti på ryggen – nummeret Modric bærer – men i stedet for midtbaneelegantens navn, har de hatt teksten «Ne sjecam se» – som betyr «Jeg husker ikke», en referanse til Modrics utsagn i rettssaken.

les også

Sverige-sjefen etter VM-exit: – England kan vinne VM

Heller ikke journalistene har gitt ham fri fra dette under VM, uten at Modric har bitt på.

Før kampen mot Kroatia ble han spurt av The Guardian om saken var en distraksjon for ham selv og for laget.

– Har du ikke noe bedre å spørre om? Det er VM, det handler ikke om andre ting. Hvor lenge forberedte du deg før du stile et sånt spørsmål? kom det kjapt tilbake fra Kroatias kaptein ifølge ESPN.

Elsket igjen

Modric har vært fantastisk i dette mesterskapet. Med kapteinsbindet rundt armen har han steppet opp da Kroatia har trengt ham som mest. Han scoret et vakkert mål mot Argentina, han både bommet og scoret på straffe mot Danmark og han holdt hodet kaldt igjen under straffekonkurransen mot Russland.

Sterkt av en mann med en lang sesong med klubblaget bak seg – som kulminerte i hans tredje strake Champions League-triumf med Real Madrid.

Luka Modric kan med kapteinsbindet rundt armen lede Kroatia til deres første VM-gull noensinne. Han er beundret og elsket av fotballfans verden over. Han har omsider blitt tilgitt av de aller fleste i hjemlandet, noe som kom frem i en sak hos NRK tidligere. Nå håper kroatene at Real Madrid-stjernen skal lede sin nasjon til topps i verdens aller største turnering.

Og dersom noen ikke skulle ha tilgitt han ennå, vil en VM-triumf kanskje gjøre susen.

Klokken 20.00 onsdag kveld leder han Kroatia ut i én av deres historie noensinne.

Kilde: ESPN

NB! I en tidligere versjon av denne saken skrev VG at Luka Modric var sterkt mislikt i hjemlandet Kroatia. Historien var blant annet basert på denne artikkelen fra ESPN. I etterkant ble VG oppmerksomme på at dette kun var én side av historien, og at det ikke medfører riktighet. VG har derfor skrevet om artikkelen, slik at det nå fremkommer at Modric er tilgitt i hjemlandet. VG beklager feilen.

Kommersielt samarbeid: Rabattkoder